24. maj 2024

Fra 0-100 på under 4 sekunder

Mads Hoe fra Hadsten er 23 år og startede med at køre gocart da han var 10 år gammel. Siden blev han flere gange både klubmester og Danmarksmester indtil han i 2015 besluttede sig for at prøve kræfter med formel 5.

ByensNyt besøger Mads Hoe da han er hjemme på visit hos sine forældre i Hadsten, hvor racerbilerne også står. Mads er lige flyttet til Århus, hvor han læser til multimediedesigner på Århus Erhvervsakademi og han er færdig til sommer.

Men der er en helt anden årsag til, at ByensNyt besøger Mads Hoe. Han er nemlig lige blevet dansk mester i Formel 5. Coronaen har gjort, at der kun er kørt 3 afdelinger i år med hver 3 heats og som Mads udtrykker det; ”så vandt jeg alle de løb som jeg ikke udgik af”. I et heat røg kølerslangen og i et andet heat på Padborg Park blev han kørt af banen under en overhaling og i et tredje på Ring Djursland blev hans forhjul ramt af en modkører. ”Men på Jyllands Ringen vandt jeg det hele” fortæller han glad.

Adrenalinkick og koncentration

En formel 5 racerbil er udstyret med en 1600 kubikcentimeter Ford-motor begrænset til 127 hestekræfter. Begrænsningen er nok klog nok, for bilen vejer med kører kun 510 kilo og det betyder, at den går fra 0-100 km/t på under fire sekunder og at den kan skyde en topfart på 270 km/t.

”Så stærkt kører vi nu ikke” fortæller Mads ”for det er banerne for korte til. ”På Padborg Park er jeg målt til 216 km/t men på de andre baner kører vi ikke helt så hurtigt”. ”Det bedste ved at køre ræs er adrenalinkicket” fortæller han, mens et stort smil breder sig over hans ansigt. ”Når du kører forsvinder alle tanker om alt andet bare og du har kun fokus på dit ræs.” ”Man har fuld koncentration og man ved at enhver handling har konsekvenser og det kan jeg godt lide” fortæller han entusiastisk.

Han testede en formel 5 bil første gang i 2015 og blev så begejstret, at han besluttede sig for selv at købe en bil. Det blev til vognen på billedet med nummer 47, som havde været involveret i et “crash” og derfor skulle renoveres, før den kunne blive klar og det klarede de selv i familien. Mads gav sig selv to læreår i vognen og ville så se i 2017, hvor langt det kunne bære. Det gik over al forventning. I 2018 blev han dansk mester første gang mens Martin Harritz, der også er fra Hadsten blev nr 2.

Test i formel 4

Efter mesterskabet besluttede Mads sig for i 2019, at leje sig ind i en Formel 4 bil (den blå bil i baggrunden) og opnåede da også at vinde et enkelt heat. Formel 4 er niveauet højere end formel 5 og kan nogle gange bane vejen til en egentlig professionel motorsportskarriere. Blandt danske kørere der alle har kørt formel 4 er Jan Magnussen, Kevin Magnussen, Tom Kristensen, Jason Watt og John Nielsen. Men med en brøkdel af det budget andre kører med i den klasse, kunne Mads godt se, at der her ville være lang vej til toppen.

Hans far, Jesper Hoe, der er vognmand har været ham en god støtte, både i værkstedet og økonomisk, men med et millionbudget hos flere af konkurrenterne er det rigtig svært at gøre sig gældende i den klasse.

”Formel 5 er faktisk også sjovere” bedyrer Mads, “bilen reagerer hurtigere og det er ikke nær så dyrt”. Derfor vendte han tilbage til formel 5 med bilen med nr 47 til sæsonen 2020.

Mads hoe foran sin imponerende pokalhylde, der vidner om adskillige sejre i både gocart og formel 5 løb.

2021 sæsonen er uvis

Efter her i 2020 nu at være blevet dansk mester for anden gang kigger Mads nu frem mod 2021 sæsonen, hvor han er lidt i tvivl om, hvad han vil. Med sin forholdsvis store rutine er han allerede coach for en kører, der hedder Christoffer og som kører i Formel 4 i en lejet bil som serviceres af Mads Hoe Motorsport. Derudover skruer han lidt, som han udtrykker det, for en gocart kører på Sjælland. ”Jeg kender teknikken i en gocart til bunds og jeg ved, hvad der betyder noget for køreren” fortæller han. Ved siden af sine studier arbejder han også hos Flexitechs i Hadsten og ind i mellem hos TH Auteknik i Hadsten, som er ejet af hans onkel Thomas Hoe. Når han har afsluttet sin uddannelse til sommer vil han gerne arbejde med hjemmesidedesign og app-udvikling, så det er svært at vurdere, hvor meget tid der kan blive til ræs, siger han.

Vi slutter vores snak ved Mads’s imponerende pokalhylde i værkstedet, som vidner om hans mange sejre i både gocart og formelbilerne.

Glæd dig til en af de kommende dage her på ByensNyt, hvor du også kan læse om Mads’ lillesøster Mille, der også kører ræs og derudover har fået lidt af et spændende projekt, som hun lige er gået i gang med.

Jan Erik Elgaard
Jan Erik Elgaard
Jan Erik Elgaard er ejer af ByensNyt.dk og driver også konsulentvirksomheden Elgaard Mancom i Hadsten. Jan Erik er aktiv i byens kulturliv bl.a. som formand for Favrskov Revyen og har gennem flere år været engageret i Kulturhuset Sløjfens bestyrelse. Han er desuden næstformand for Favrskov Gymnasium, medlem af Hadsten Rotary Klub og medforfatter på to bøger.

Relaterede artikler