13. juli 2024

Jeg håber da virkelig, at Hadstens cykelløb vil bestå

Da ByensNyt i dag erfarer, at Hammel Cykleklub ikke afholder Hadsten Gadegrandprix i 2021 og endog overvejer helt at stoppe med løbet og i stedet arrangere et løb i Hammel tog vi kontakt til stifteren af det traditionsrige løb Jesper Tikiøb.

“Tak fordi du ringer” siger Jesper Tikiøb. “Jeg er allerede kontaktet af flere journalister og TV2 Østjylland kommer forbi mig om lidt for at lave et indslag” fortæller han.

Jesper ved ikke helt hvad der ligger til grund for Hammels Cykleklubs beslutning og overvejelser. “Men jeg håber da virkelig, at Hadstens cykelløb vil bestå” fastslår han hurtigt.

Inspireret af gadeløb i udlandet

“Jeg startede løbet i 1993. Den gang var jeg inspireret af de udenlandske løb, hvor arrangørerne lader løbet gå forbi deres eget hjem. Den gang boede jeg på Mejerivænget og cyklede frem og tilbage til arbejdet. Hver dag skulle jeg op ad Søndergade. Selv om jeg var i god form, var det virkelig en dræber og jeg tog så en snak med Jørgen Vestergaard. Han boede på Østervangsvej og jeg vidste, at han vidste rigtig meget om cykelløb.”

“Jeg fortalte ham om mine tanker om at lave et gadecykelløb der havde opløb på toppen af Søndergade og så var vi i gang” fortæller Jesper Tikiøb med smittende begejstring. “Jeg tror, at det allerede var det første år, at vi fik Bjarne Riis med. Det var stort og det fejrede vi med en øl på Goggen”.

“Løbet blev en ret god succes og siden fik vi andre store navne med kulminerende med Lance Armstrong. Men også Fransk Schleck, Tyler Hamilton, Froome og de allerstørste danske profiler (Red: Bl.a. Hamburger, Chris Anker Sørensen, Lars Bak, Valgren, Fuglsang, Asgren, Mørkøv og mange flere) har gennem årene kørt med i løbet. I starten var vi lidt romantisk anlagt og jeg husker, at vi for de danske navne spenderede en middag på Kollerup Mølle Kro eller på Fru Larsen. Det var da ikke sådan, at de ikke værdsatte det, men siden blev vi noget mere forretningsorienterede.”

Danmarks hårdeste gadeløb

“Gennem årene tænkte jeg på, hvordan jeg trods god succes kunne videreudvikle konceptet. Og så opstod ideen om at få Hammel Cykleklub med. Projektet var efterhånden ikke bare et Hadsten-projekt men et Favrskov projekt der gav genklang langt ud over kommunenes grænser. TV2 Sporten og de landsdækkende journalister transmitterede fra løbet og nogle af de største cykelnavne døbte det “Danmarks hårdeste gadeløb. Ved at få Hammel Cykleklub med, som er den eneste cykelklub i Favrskov, der er med i Danmarks Cykelunion, så vidste jeg, at jeg ville få nogle gode kompetencer med om bord, der kunne videreudvikle løbet. På den måde følte jeg, at løbet var i sikre hænder i mange år frem. Vi indgik derfor i december 2016 en aftale om, at jeg efter næsten 25 år som arrangør skulle overdrage stafetten til klubben og i stedet være tilknyttet som konsulent i tre år. Den aftale er nu udløbet og løbet står som sådan frit.”

“Hvis du alligevel overvejede at udvikle løbet, kunne man så ikke forestille sig, at en flytning af løbet til Hammel hvor klubben har hjemsted netop kunne være et udtryk for den udvikling? spørger jeg Jesper Tikiøb.

“Nej. Jeg er sikker på, at Hammel Cykleklub sagtens kan arrangere et godt løb i Hammel, det er jo dygtige folk” svarer han. “Men det vil være et andet løb og ikke en udvikling af gadeløbet i Hadsten. Søndergadebakken er ikonisk og vi har med løbet skabt et brand, som ikke bare har markedsført Hadsten, men som har markedsført hele Favrskov. Løbet er kendt som et af Danmarks mest intense gadeløb. Søndergade kan man ikke bare genskabe et andet sted. Jeg tror det var Michael Valgreen der en gang, fandt ud af at det netop var en time i løbet af gadeløbet i Hadsten, at han i løbet af hele året havde trådt flest watt. Det er ret vildt, så intenst det er. Jeg håber derfor stadig, at Hammel Cykleklub, stadig har lyst til at arrangere løbet” lyder det forhåbningsfuldt fra Jesper Tikiøb.

“Hvis de holder fast i overvejelsen om at droppe det helt” spørger jeg, “kan du så ikke bare sætte det i gang igen?

“Nej det vil jeg ikke. Det synes jeg ikke er rigtigt. Men hvis ikke Hammel Cykleklub vil arrangere det, så håber jeg der kommer andre aktører på banen; lokale foreninger, ildsjæle og forretningsfolk som kan se perspektivet i at bevare løbet” lyder det håbefuldt.

“Kan man så trække på dig som konsulent igen?” spørger jeg.

“Puh, ha. Det ved jeg ikke lige nu” svarer han. “Men en ting ved jeg,” fastslår han:

“Tiden har aldrig været bedre end lige nu, hvis man gerne vil skabe et godt cykelprodukt. Cykling er virkelig oppe i tiden. Alle cykler! Og de danske profiler markerer sig i verdenseliten i de allerstørste løb. Kan man få nogle af dem hjem til gadeløbet i Hadsten, så vil de bedste hjemlige ryttere fra kontinental- og klubhold møde op, for at tage kampen op. Det vil både have sportslig, forretningsmæssig og kommerciel berettigelse. Vi har jo før set danske ryttere på vej frem køre lige op med de allerstørste internationale navne her i Hadsten. Der var ikke mange der kendte Søren Kragh, da han kom på podiet her, men mon ikke han er kendt af de fleste i dag”.

Tikiøb med pressen på Søndergade

“Jeg er virkelig stolt over at have været med til at skabe et event, der har kunnet samle hele byen. Et event, som har gjort byen kendt ud over hele landet og som mange har været stolte over at være en del af og som i cykelverdenen har opnået ikonstatus. Jeg har været utrolig glad for opbakningen fra borgerne i byen, sponsorerne, de handlende og det lokale erhvervsliv og jeg håber virkelig, at løbet består” slutter Jesper Tikiøb.

Jan Erik Elgaard
Jan Erik Elgaard
Jan Erik Elgaard er ejer af ByensNyt.dk og driver også konsulentvirksomheden Elgaard Mancom i Hadsten. Jan Erik er aktiv i byens kulturliv bl.a. som formand for Favrskov Revyen og har gennem flere år været engageret i Kulturhuset Sløjfens bestyrelse. Han er desuden næstformand for Favrskov Gymnasium, medlem af Hadsten Rotary Klub og medforfatter på to bøger.

Relaterede artikler