23. oktober 2024

Lærke på vej mod nye mål efter aflyst VM 2020

Lærke Kamp Pedersen, Favrskov Taekwondo Klub, er med sine 19 år og 7 år på Dansk Taekwondo Forbunds tekniklandshold, en erfaren elitesportsudøver i den absolutte top. Hun har i løbet af taekwondo karrieren bl.a. vundet medaljer ved VM (2014), EM (2015, 2017 og 2019), NM (2015, 2016, 2017 og 2020) og DM (2014, 2015, 2016, 2017 og 2019). 

Det hele startede med dans, men en dag i foråret 2008 ville Lærke ned og prøve at træne i den lokale taekwondoklub. Det blev starten til mange sjove og udfordrende oplevelser. Lærke, der i dag er 4. Dan (4. grad af sort bælte), er regerende europamester, dobbelt nordisk mester og dobbelt dansk mester. Hun kom lidt ved en tilfældighed til prøveoptagelse til Dansk Taekwondo Forbunds talenthold i 2013. Kravet var bl.a., at man skulle være min. 12 år – og det blev Lærke tre dage før prøven. Lærke blev optaget, og allerede i 2014 blev hun udtaget til tekniklandsholdet. Kulminationen samme år var en bronzemedalje ved VM i Mexico.

Tiden på tekniklandsholdet har givet mange oplevelser – ikke kun konkurrencemæssigt, men også mange rejseoplevelser og gode kammerater i mange lande. Da taekwondo på eliteniveau er en lille sport i Danmark, foregår hovedparten af stævnerne i udlandet, og med ca. 15 internationale stævner pr. år er der også en del rejseri. “Mange af stævnerne er naturligvis i Europa, fortæller Lærke, men jeg har også været til stævner i Peru, Taiwan, USA og Canada”. Det giver især mulighed for at opleve de byer, hvor stævnerne bliver afholdt – ofte er der tid til lidt sightseeing, men der har også været plads til familieferie efter stævnedagene – eksempelvis Mexico. Lærke rejser ikke alene, men har ofte sin mor Kirsten med, som bistår med de praktiske forhold.  

EM 2017 var anderledes i forhold til de mange andre stævner, da det var samtidig med Lærkes eksamensperiode i 9. klasse. For at kunne nå frem til EM i tide, skulle Lærke flyve fra Hamborg til Rhodos, Grækenland, og derfor blev Lærkes eksamen i skriftligt dansk holdt på en skole i Padborg, så hun kunne tage direkte videre til Hamborg. Lærkes hjemrejse var tilpasset hendes skriftlige eksamen i geografi, men grundet voldsomt vejr, blev flyet aflyst. Efter en hurtig og effektiv indsats blev det muligt, at Lærke den efterfølgende dag kunne deltage i den skriftlige eksemen “remote” fra hotellet på Rhodos. 

Karrierens hidtidige højdepunkt blev nået i 2019, da Lærke som nyoprykket senior blev Europamester i team disciplinen ved EM Tyrkiet. Lærke repræsenterede også Danmark i den individuelle disciplin, hvor hun i overbevisende stil vandt bronze.  

VM 2020 har længe været et mål for Lærke – især fordi det skulle holdes på “hjemmebane” i Herning. Lærke var udtaget til at repræsentere Danmark i to discipliner – individuel og mix pair. Som så mange andre internationale sportsarrangementer, blev VM2020 desværre aflyst pga. Covid-19. Det har dog ikke slået Lærke ud – “nu er mine mål EM 2021 og VM 2022”, fortæller Lærke. “Men det er da rigtigt surt med aflysningen, når jeg har trænet hårdt og længe for at være klar”, siger Lærke. Som en del af VM-forberedelsen skulle Lærke have været på træningslejr i taekwondoens hjemland, Sydkorea, i marts 2020, men grundet Covid-19 blev denne også aflyst. Lærke har tidligere deltaget ved VM i 2016 og 2018, hvor det begge gange blev til en femte plads. 

De mange resultater kommer ikke af sig selv. Lærke fortæller, at hun træner mellem 15 – 20 timer ugentligt i kombination med landholdstræningslejre. Træningerne foregår flere steder i det jyske med base i Favrskov Taekwondo Klub, der ligger på Thomsensvej i Hadsten. Træningslejrene er ofte i København. “De mange træningssteder, lejre og stævner har givet mig mange venner, og med brug af de sociale medier, holder vi let kontakten og deler oplevelser”, siger Lærke. Lærke studerer på Marselisborg Gymnasiums TeamDanmark linje for at have tid til træning, venner og sit fritidsarbejde. 

Lærke er nomineret til Guldprisen ved Lokalavisen Favrskovs Guldfest.

Jonas Hooge
Jonas Hooge
Jonas står overordnet for det redaktionelle på byensnyt.dk og sørger samtidig for, at der også er styr på det kommercielle setup. Jonas har boet i Hadsten siden 2008, og har gennem flere år, været aktiv i foreningslivet i byen, både som udøver og i bestyrelser.

Relaterede artikler