20. juli 2024

Liv og fællesskab er blevet en mission for Hinnerup Mødes

I knap to år har en kreds af Hinnerup-borgere arbejdet på at skabe mere liv i byen. Aktiviteten er steget støt, og alle er velkommen til at blive en del af fællesskabet.

Ser man et blåt beachflag på hjørnet af Jernbanegade og Søndergade i Hinnerup, er det en invitation til at komme ind. Når flaget er ude, er Hinnerup Mødes at finde i Spisestuen, og døren er åben. Gennem knap to år har foreningen skabt aktivitet for Hinnerup-borgere i alle aldre.

Listen over arrangementer er lang og tæller alt fra strikkecafé, pokémoncafé og brætspilsaften til morgenpolitik, staude-bytte-dag og international aften. Dertil kommer musik på torvet, bogreolen og Velkommen til Hinnerup. Engagementet er stort, og man spænder bredt.

ByensNyt er mødtes med Signe Allerslev, Vibeke Leth Svendsen og Lone Glargaard til en snak om Hinnerup Mødes. De er en del af foreningens ti mand store initiativgruppe, der lægger kræfter i at understøtte forenings formål og hjælpe mere liv på vej i Hinnerup. De har inviteret indenfor i Spisestuen, og udenfor er flaget rejst.

Hinnerup Mødes har arrangementer ugentligt, nogle finder sted med fast frekvens, mens andre er en engangsforestilling. Ønsket er at skabe aktivitet i byen og opfordre til, at folk mødes på kryds og tværs. Selvom det er i deres navn, og de i dag laver meget arbejde, er formålet ikke, at foreningen selv skal skabe al aktivitet. Derimod vil man gøde jorden for tiltag, nye grupper og hjælpe folks idéer på vej.

“Hele idéen fra start var egentlig, at vi gerne ville have folk til at gå i gang af eget initiativ, og at vi så kan være med til at støtte op, når nogen får nogle idéer. At sørge for hjælp til, at det så bliver bredt ud”, fortæller Vibeke Leth og suppleres af Signe Allerslev:

Strikkeklubben mødes jævnligt til en hyggelig aften i spisestuen. Foto: Hinnerup Mødes

“Hvis nogen får en god idé til et arrangement eller starter et eller andet, kan vi være hjælpere på det. Vi kan stille lokalet her til rådighed, mødes på biblioteket eller arrangerer, at vi kan mødes i sognegården. Sådan nogle ting, hvor vi efterhånden har fået erfaring med at starte noget op. Det behøver ikke at være højtsvævende, meget flot eller tidskrævende.”

Et eksempel herpå er det nyere tiltag med pokémoncafé. Første gang var forventningerne ikke store, men med en Facebook-begivenhed, ti minutters klargøring, saftevand og kakao, endte det godt besøgt.

“Det var ikke andet end det, og så kom der 30 børn og hyggede sig i halvanden time. Der skulle ikke mere til”, fortæller Signe.

Fra fødselshjælp til selvkørende

Foreningen blev stiftet tilbage i sommeren 2021 og har siden været involveret i adskillelige ting. Fra start har man løbende udviklet sig og arbejdet på at finde den rette balance. Der er en flad struktur, og målet er ikke et højt medlemstal og en bugnende pengekasse, men at dyrke fællesskabet, samarbejde og hjælpe idéer på vej.

Som i andre foreningerne, er der en bestyrelse, men initiativgruppen er de bærende kræfter. Tanken er ikke at overtage idéer, men at agere fødselshjælper, så initiativerne vokser og bliver selvkørende. Snebolden hjælpes på vej, til den kan rulle af sig selv. Det skal være brugerdrevne grupper, hvor foreningen er paraplyen, der hjælper og sætter rammen.

“Vi er en gruppe aktive folk, men vi vil jo gerne have, at det ikke er os der tager alle initiativerne. Så det er jo hele tiden en balance, hvordan vi får det her til at blive ringe i vandet, der breder sig. Så folk ved, at ”her kan jeg gå hen, for jeg har en god idé og kunne godt tænke mig, at høre om andre vil være med”, siger Vibeke Leth.

Et tiltag, der i dag er selvkørende, er bogreolen ved flaskeautomaten i SuperBrugsen. Initiativet til et sted, hvor folk kunne afsætte, afhente og bytte bøger, blev taget af folk, der er engageret i Hinnerup Mødes. De fik lov til at stille et skab op i den tidligere kaffebar, men er siden flyttet. Fra start var der vagtplan for, hvem der skulle holde øje og tjekke op på den, men i dag kører det af sig selv, blot med hjælp til at undgå bogmangel. En god idé, man sammen har realiseret, og som nu er til rådighed for hele byen.

Bøgerne står klar på reolen til at få en ny ejer. Bogreolen startede i den tidligere kaffebar, og står i dag i SuperBrugsen nær flaskeautomaten.

Alle er velkomne

Løbende har man åbnet initiativgruppens møder, så alle kan deltage på det månedlige fællesmøde i Spisestuen. Her udvikles, planlægges og ordnes praktiske ting. Det blå flag er ude, og som ny kan man komme ind, møde folk og deltage. Det har fået navnet Hinnerup Mødes Mødes.

“Vi vil gerne have, at folk dropper ind og kommer med deres idéer, og så få idéerne effektueret på eget initiativ eller med hjælp fra en af os”, fortæller Signe Allerslev.

De har haft hver deres vej ind i det, men alle gennem deres netværk. Signe har været med siden opstarten og deltaget i forskellige undergrupper og aktiviteter. Nogle indledende snakke førte til et åbent stormøde på torvet ved Spisestuen. Lokalet tilhører Skafferiet, og de får lov at låne det til de fleste arrangementer.

Stormødet skød projektet i gang, og man inviterede til en snak om idéer, og hvorvidt der var opbakning til initiativet om at skabe mere liv. Her deltog Vibeke Leth og blev en del af en gruppe, der arbejdede på en fotobog. Senere kom Lone Glargaard til, der allerede var aktiv i en lokale skraldeindsamlingsgruppe, der siden er blevet en del af Hinnerup Mødes-paraplyen.

Netop samarbejde og det at skabe forbindelser er vigtigt. At komme ind under paraplyen har Lone også oplevet positivt. Det kan være med til at nå ud til flere og skabe synlighed.

“Det handler jo om at få noget positivt ud af det. Har man noget godt, skal det bredes ud, så det kan gøre endnu mere godt og nå længere ud”, fortæller hun.

Dette er første del af en samlet artikel om Hinnerup Mødes. Læs anden del her.

Mads Hvid
Mads Hvid
Mads Hvid er uddannet journalist og skriver for ByensNyt med udgangspunkt i 8382 Hinnerup. Mads er uddannet fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og har tidligere skrevet for DK Medier. I dag bor han i Aarhus, men er født og opvokset i Søften.

Relaterede artikler