21. februar 2024

No logo found

No logo found

Favrskov tager hul på årets Klimauger

De kommende dage bliver med klimaet i fokus, når Favrskov igen byder på Klimauger. I Hinnerup og Søften inviteres der til anderledes arrangementer med klimaet i centrum.

Mandag starter ikke blot en ny uge, men også Favrskovs Klimauger 2023. I uge 16 og 17 gentages konceptet fra tidligere år, hvor der i hele kommunen vil være en række arrangementer – alle med fokus på klima. I Hinnerup og Søften byder programmet på anderledes aktiviteter, man måske ikke havde forventet, f.eks. klimakoncert og rundvisning på en kirkegård.

Det er Danmarks Naturfredningsforening, der står bag konceptet Klimauger. Også i Favrskov er de en del af tiltaget, men med Klima Favrskov som tovholder siden starten i 2017. I klimaugerne skal projekter og arrangementer sætte fokus på ny viden, samarbejder og handlemuligheder.

Danmarks Naturfredningsforening beskriver konceptet som ”en uge i klimaets tegn. Ideen med klimaugerne er i fællesskab at sætte fokus på klimaet, samt hvordan vores produktion og forbrug påvirker det”. Og man ønsker at fremhæve mulighederne for ”at ændre på dette og inspirere folk til at mindske klimaeffekten af deres handlinger og aktiviteter”.

Grøn energi, klimavenlig rejse og bæredygtig kirkegård

I dag, mandag 17. april, starter Hinnerup Bibliotek ud med foredraget Vedvarende energi: Fremtidens energisystem i Uhre-salen. Hvordan produceres der i fremtiden nok grøn energi til private, industri og transport i takt med øget elektrificeringen af samfundet? Det gør Torben Christensen fra GreenLab Skive klogere på i løbet af aftenen, hvor der bliver plads til de spørgelystne.

Er man mere nysgerrig på, hvad man selv kan gøre af klimaforskel, er det muligt samme aften andetsteds i byen. Her inviterer Overdrevet til samtale og erfaringsudveksling om at rejse grønt. Der bydes på introduktion til togferier og rejser i Europa, og egne oplevelser vil blive delt.

I den grønne omstilling ses Folkekirken nok ikke som den største spiller. Men i Favrskov Provsti har man tidligere fået udarbejdet en klimarapport for at hjælpe bæredygtige tiltag på vej. Torsdag 20. april er der rundvisning på kirkegården i Søften, hvor graveren vil fortælle om deres fokus på klima og bæredygtighed. Arbejdet har blandt andet ført til, at de i dag er selvforsynende med pynt til kirkegården.

Også Haldum Kirke er at finde på programmet, når de en uge senere, torsdag 27. april, afholder litterær klimakoncert. De runder klimaugerne af med KreAktiv Kor, der holder koncert og inviterer til fællessang. Undervejs læses der op fra værker inspireret af klima og natur.

Klimauger 2023 begyndte officielt lørdag med klimadag på Hammel Genbrugsplads. Der bliver arrangementer i hele kommunen, og hele programmet kan ses på favrskov.dk.

Mads Hvid
Mads Hvid
Mads Hvid er uddannet journalist og skriver for ByensNyt med udgangspunkt i 8382 Hinnerup. Mads er uddannet fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og har tidligere skrevet for DK Medier. I dag bor han i Aarhus, men er født og opvokset i Søften.

Relaterede artikler