20. juli 2024

Brætspil skaber rummeligt fællesskab i Café Spilleglad 

Hver måned åbner Café Spilleglad og inviterer ind til samvær. Brætspil er blevet vejen til et uforpligtende fællesskab, hvor der knyttes bånd og er plads til sårbarhed, uden det fylder alt.

Sidste tirsdag var der spil og samvær på programmet, da Café Spilleglad afholdt sin månedlige spillecafé på Brogården i Hinnerup. Aftener med brætspil skaber rum til fællesskab og plads til sårbarhed. Uanset sårbarhed kan man komme og være sammen, uden det er problemer og udfordringer, der er i centrum. Der er plads til blot at være og nyde selskabet.

”Der skal være et rum for sårbarhed, som mange af deltagerne har, men det er ikke det, det handler om. Det handler om at komme og spille og hygge sig. På den måde håber vi, at der er nogen, der kommer lidt ud og får lidt samvær, som måske ville have haft lidt svært ved at komme til forskellige selvhjælpsgrupper eller grupper, hvor man taler om alt det, man har svært ved. Idéen er, at man ikke behøver, men at der også er plads til, hvis man har en dårlig dag,” fortæller Henriette Carlsen, der er én af caféens to frivillige værter, til ByensNyt.

Spilleglad er en rullende spillecafé, der første tirsdag i måneden skifter mellem at finde sted i Hadsten og i Hinnerup. Formålet er at borgere på væresteder, ensomme borgere og borgere med psykisk sårbarhed kan mødes over spil uden forventninger om lange snakke.

”Der er nogle, der synes, det er rart at komme et sted hen, hvor man ikke skal sidde og snakke om alt det, man har svært ved. I de caféer, vi afholder, kan vi se, at der ikke bliver snakket om, hvad folk fejler eller døjer med. Der bliver spillet, folk har det hyggeligt, og der bliver drukket noget kaffe og spist noget snolder,” siger Henriette.

Café Spilleglad startede i 2020 som et samarbejde mellem Frivilligcenter Favrskov, SIND Favrskov og Den Grønne Villa. Det er udelukkende frivilligt drevet, og SIND sikrer forsyning af kaffe og slik. Fra start skabte corona udfordringer, og aktiviteterne måtte rykke udenfor. Her blev Henriette Carlsen lidt tilfældigt en del af de frivillige kræfter.

Givende at være frivillig

Henriette Carlsens vej ind i projektet gik gennem frivilligcentret, hun kontaktede. Hun har tidligere haft psykisk sårbarhed inde på livet, og selvom hun ikke er den store spillehaj, blev hun sat i forbindelse med caféen. Her blev interessen for det frivillige arbejde vakt.

”Jeg kunne se, hvilken glæde det gav brugerne, at vi faktisk kom og fik dem i gang med at spille og sådan noget. Da tænkte jeg, ”det er bare lige mig det her”. Det gav også mig noget glæde at se, at de var glade for, at jeg gad at bruge tid på at gøre det. Og så har det bare holdt ved, for det giver også mig rigtig meget at være frivillig. Jeg kan se, det gør en forskel,” fortæller Henriette.

På trods af vejret ❄️☃️ så der blev hygget i Café Spilleglad i går aftes ☕️🍬🎲 nye spil blev prøvet 🤩Næste gang er i…

Slået op af Café Spilleglad FavrskovOnsdag den 8. marts 2023

Hverdagen vendte tilbage til normalen, og Café Spilleglad kunne igen rykke ind. På aftnerne åbner de to frivillige værter, finder spillene frem og sørger for kaffer og slik. Den vigtigste opgave er at skabe et trygt og forpligtigende rum, hvor deltagerne inkluderes i fællesskabet. Deltagertallet svinger, men på en typisk aften kommer 8 til 10 personer.

Løbende kommer der nye til, men de fleste er gengangere. Det vidner om, hvad spillecaféen kan. Fællesskabet er til stede, og der er løbende knyttet bånd og opstået nye bekendtskaber. Ifølge Henriette Carlsen er der skabt et kærligt sammenhold med plads til den enkelte.

Værterne er der som facilitatorer og for at hjælpe nye ind, men indgår også i fællesskabet. Selvom Henriette lægger frivillige timer i det og ikke brænder for brætspil, er aftenerne og selskabet også givende for hende.

”Jeg går der fra og er glad hver gang, for man har haft nogle samtaler og nogle sjove ting, kærligt drillet hinanden, og man har kunnet se, at folk har hygget sig med det og med hinanden. Det gør mig glad, og derfor gider jeg blive ved med det,” forklarer hun.

Café Spilleglad fik sidste tirsdag endnu en hyggelig aften i Hinnerup. Håbet er, at der i fremtiden kommer flere frivillige til, der også finder glæden i det. Håbet er, at den rullende samværscafé på et tidspunkt kan udvides til Hammel og Ulstrup.

Mads Hvid
Mads Hvid
Mads Hvid er uddannet journalist og skriver for ByensNyt med udgangspunkt i 8382 Hinnerup. Mads er uddannet fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og har tidligere skrevet for DK Medier. I dag bor han i Aarhus, men er født og opvokset i Søften.

Relaterede artikler