21. maj 2024

No logo found

No logo found

Frivillige hjælper med naturpleje i Søftendalen

Efter aftale med Naturstyrelsen tager Danmarks Naturfredningsforening initiativ til naturpleje i Søftendalen. Peder Meyhoff fra Hinnerup koordinerer indsatsen, hvor frivillige tager saksen i hånden for at bevare overdrevet.

I Søftendalen tager mange en tur mellem skrænterne og på de nedtrampede stier i græsset. Området er et overdrev, en naturtype der flere steder i landet er forsvundet og vokset til i skov. For at sikre, det ikke sker i dalen mellem Hinnerup og Søften, vil man i den kommende tid kunne rende ind i frivillige, der er ude for at pleje naturen.

Over en årrække er uønsket bevoksning taget til i Søftendalen, og det lokale tiltag kommer nu efter en aftale mellem Naturstyrelsen og Danmarks Naturfredningsforening Favrskov. Den giver frivillige mulighed for at pleje naturen og fjerne bevoksning i områdets nordlige del, som styrelsen ejer. Det fortæller 73-årige Peder Meyhoff, der koordinerer arbejdet på vegne af naturfredningsforeningen.

”Der har været en række år, hvor der ikke er blevet græsset af. Det har betydet at mirabelle og tjørn, men også eg og andre træer er vokset op, især i den nordlige del. Hvis man lader gå 10 år til uden at gøre noget, vil det blive skov og ikke længere overdrev”, siger Peder Meyhoff til ByensNyt.

Indsatsen er stadig ny, og indtil videre har kun Peder og hans barnebarn været ude og prøvklippe bevoksning. Men på facebook fik det stor opmærksomhed fra lokale og gruppen ”Naturpleje i Søftendalen”, der i skrivende stund har 10 medlemmer, blev oprettet. De er dog ikke alene om det.

”Flere har meldt sig som interesserede, og nogle af mine naboer vil gerne være med. Og jeg ved, der er andre i naturfredningsforeningen, der bor længere væk, der også gerne vil komme og være med, hvis det viser sig at være en større opgave, end vi kan klare”, siger Peder Meyhoff.

Særligt levested for dyr og planter

Peder Meyhoff håber, de frivillige søndag kan samles til første indhug, hvis vejret tillader det. Alle kan slutte sig til, men vil man bidrage, skal det være via initiativtagerne, så det er det rigtige, der fjernes, de tilladte steder. Til start er formålet at rydde ud i mindre planter, så de ikke bliver store buske og træer. Med tiden håber man også at kunne fjerne nogle træer, men det bliver nok ikke i år.

Peder Meyhoff er tidligere byrådsmedlem og bruger sin tid som pensionist aktivt, bl.a. naturpleje af Søftendalen. Foto: Enhedslisten Favrsjiv

Overdrev er en kunstig naturtype, der er opstået efter rydning, og beplantning holdes nede. Det er ofte ved at dyr afgræsser området, hvilket også sker med kvæg i Søftendalen i dag. Ifølge kommunens beskrivelse af dalen, har det været sådan i mange århundreder. Men et par år tilbage, skete det ikke i en årrække, især i den nordlige del. Det kan ses i landskabet, hvor der er brug for at gøre noget ved bevoksningen for at bevare overdrevet, da køerne ikke kan klare det selv.

Sker det ikke trues levestedet for en række arter. Naturstyrelsen beskriver overdrev som artsrige, med rig flora og hjemsted for mange insekter, sommerfuglearter og især krybdyr og padder. I Søftendalen fremhæves den mere sjældne forekomst af orkide-arterne bakke-gøgelilje og plettet gøgeurt samt mark-perlemorsommerfuglen.

Peder Meyhoff bor på Overdrevet ud til dalen, og kender naturen. Det er også en af grundene til, at han bruger sin tid som pensionist på naturpleje.

”Jeg kommer meget i Søftendalen og bor lige ved siden af. Jeg har set, hvordan den skønne naturtype, der har været med blandt andet nogle meget sjældne blomster, langsomt er blevet trængt tilbage. Det kan jeg sagtens bruge lidt tid på, jeg skal jo alligevel have noget motion”, siger han og griner.

Mads Hvid
Mads Hvid
Mads Hvid er uddannet journalist og skriver for ByensNyt med udgangspunkt i 8382 Hinnerup. Mads er uddannet fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og har tidligere skrevet for DK Medier. I dag bor han i Aarhus, men er født og opvokset i Søften.

Relaterede artikler