18. januar 2025

I Hinnerup Garden spiller man på et hold

I Hinnerup Garden går det sociale hånd i hånd med det musikalske – og der er plads til alle, så længe man vil spille.

Svage toner høres udenfor Rønbækskolen i Hinnerup, og ser man ind af vinduerne kan man skimte koncentrerede musikere i fuld gang på deres instrumenter. Hver tirsdag aften er skolen fyldt med musik, det er nemlig den tid på ugen, hvor Hinnerup Garden øver.

”Det er vigtigt, at vi får set hinanden, så derfor spiller vi alle sammen om tirsdagen,” fortæller Dorthe Pieper, der er formand for Hinnerup Garden.

Bygarden i Hinnerup har omkring 40 medlemmer og består af fire enheder. Grundskolen, der er for de helt uprøvede. Juniorgarden, der er gardens ”rugekasse”, hvor der arbejdes med at dygtiggøre dem, der kan spille i forvejen.

Og når man så er blevet dygtig nok, kan man rykke videre til enten gardens trommekorps eller brassband. Og alle kan være med – gardens yngste medlem er 9 år, mens det ældste har rundet de 70.

Hinnerup Garden øver i øjeblikket til SilkeBlæs, som er en konkurrence for brassbands i Silkeborg. Foto: Caroline Balslev.

Stort fokus på det sociale

Laura Bjerg på 15 år og Kamille Bøgelund på 17 år har spillet i Hinnerup Garden i henholdsvis syv og otte år. Laura, der bor i Hinnerup, spiller på flygelhorn, mens Kamille kommer fra Borum og spiller på cornet. De er begge enormt glade for at være en del af det musikalske fællesskab, hvor især de dygtige instruktører betyder meget.

”Det er vildt fedt at spille. Vi har en virkelig dygtig dirigent, som er meget inspirerende og virkelig god til at forklare, hvad man kan gøre bedre,” siger Kamilla Bøgelund, der til daglig går på Aarhus Katedralskole.

Hinnerup Garden startede i 1983, som en del af de blå spejdere i Hinnerup. Dengang var nuværende formand Dorthe Pieper 13 år og selv med til at spille på det første hold.

”Vi havde ingen penge dengang. Det var nogle forældre, der stod for det hele. Vi spillede på signalhorn og så nogle gamle trommer. Den, jeg havde, var indgraveret med årstallet 1938,” siger hun.

Siden da har Hinnerup Garden fået ansat meget mere kompetente instruktører, og de seneste fire gange har garden vundet medaljer til DM. Men selvom de er blevet mere professionelle med årene, så prioriteres fællesskabet også i høj grad. Der er ofte konkurrencer rundt omkring i landet, som garden deltager i, men der arrangeres også ture til udlandet og andre aktiviteter, så medlemmerne kan lære hinanden endnu bedre at kende.

”Der er mange konkurrencer, men vi går rigtigt meget op i det sociale. Vi har for eksempel lige haft øveweekend her på skolen, hvor vi gør meget ud af at sove her og spise sammen. Man skal føle, at man er en del af et hold, for når der sidder 25 mand og spiller sammen på 15 forskellige instrumenter, så kan vi ikke undvære nogen,” siger Dothe Pieper.

Det sociale betyder også enormt meget for Laura Bjerg og Kamille Bøgelund, der begge spiller i gardens brassband.

”Det er selvfølgelig rigtigt fedt at spille, men sammenholdet betyder også rigtigt meget. Man lærer så mange at kende, både her men også til konkurrencer. Det er bare en hel ny verden, man pludselig bliver en del af,” siger Laura Bjerg, der går i 9. klasse på Rønbækskolen.

Se Hinnerup Garden i aktion i videoen herover. Videoen er fra Hinnerup Gardens YouTube-kanal.

En tidskrævende hobby

Når man er en del af et hold, er man også afhængig af, at alle gør deres bedste. Så hvis man skal spille med Hinnerup Garden, skal man være klar på at øve sig derhjemme. Både Laura Bjerg og Kamille Bøgelund går også til soloundervisning ved siden af, så det er mange timer om ugen, de ender med at bruge med deres instrumenter.

”Nu kalder vi det jo en hobby, men vi har alligevel brugt hele weekenden, i går og i dag på at spille. Og vi skal også bruge hele næste weekend. Så det er en hobby, men man ender med at bruge rigtigt meget tid på det,” siger Kamille Bøgelund.

Hverken Laura eller Kamille har dog ingen skrupler ved at anbefale Hinnerup Garden til andre musikinteresserede.

”Det her er virkelig stedet. Især hvis man er ung eller barn. Der bliver sat tid af, og der er instruktører til at undervise de yngste, som skal have det ind under huden,” siger Kamille Bøgelund.

Hinnerup Garden kan opleves når der fejres 40-års jubilæum 15. april. Programmet for dagen kan findes her.

Caroline Balslev
Caroline Balslev
Caroline Balslev er journalist og en del af redaktionen på ByensNyt. Caroline har erfaring med lokaljournalistik fra blandt andet Hammel og omegn. Hun er født opvokset i København, men bor i dag i Aarhus.

Relaterede artikler