30. maj 2023

No logo found

No logo found

Lokale ildsjæle blandt kandidaterne til DGI-priser

Når DGI Østjylland hædrer de frivillige, er en mangeårig ildsjæl fra HOG og to unge fyre fra Team Favrskov Håndbold blandt de indstillede til to priser.

Landets idrætsforeninger skaber aktiviteter og tilbud for både børn og voksne. Det kræver frivillige, der lægger timer i klubberne, og lokale ildsjæle har stor betydning. Dem hædrer DGI Østjylland på deres årsmøde 27. april, når der uddeles priser til frivillige, der har lagt en ekstraordinær indsats det forgangne år.

Årets forening, frivillig og unge ildsjæl skal kåres, og det er med lokale kræfter fra Søften og Hinnerup blandt kandidaterne. Fra HOG Fodbold er Magnus Nielsen efter mange års frivilligt arbejde indstillet til Årets Frivillig 2023. Mens to unge fyre fra Team Favrskov Håndbold er med i kampen om Årets Unge Ildsjæl 2023.

Årets Unge Ildsjæl gives til frivillige under 25 år, der har ydet en særlig indsats. Her er Jonas Helbo Lund og Tobias Rask Kristoffersen på henholdsvis 15 og 14 år blevet indstillet af Team Favrskov Håndbold. Udover at spille på U15-holdet, er de en vigtig del af Håndbold for Sjov, hvor de træner 3 til 5-årige og deres forældre. Selv planlægger og afvikler de træningen med seriøsitet og engagement til stor fornøjelse for alle, lyder klubbens indstilling.

Unge ildsjæle tiltrækker medlemmer

Håndbold for Sjov startede efter corona med 25 medlemmer og 6-7 deltagere pr gang. Mens Jonas og Tobias i højere grad har taget styringen på træningen, er medlemstallet vokset støt. Det var Kenneth Sig Jensen, koordinator på Håndbold for Sjov, der i sin tid spurgte, om de ville være med.

Jonas Helbo Lund og Tobias Rask Kristoffersen komplimenterer hinanden i et godt samarbejde og har ifølge Kenneth gjort det til UG. Til start stod han for træningen og at sætte rammerne, de nu udfolder sig i. De er vokset med opgaven, og siden jul har de selv styret Håndbold for Sjov. Den personlige udvikling er vigtig for unge ildsjæle og én af grundene til, de er blevet indstillet, siger Kenneth Sig Jensen til ByensNyt.

”De er gået fra at være usikre på, hvad de egentlig gik ind til, selvom de gerne ville det, til at køre en session helt selv, uden jeg er der. Samtidig har de jo fået den dybeste respekt fra forældrene, der stille og roligt har tilmeldt sig. De er jo en del af det produkt, hvor vi nu er gået til at være 71 tilmeldte. Det går fra mund til mund,” fortæller han og tilføjer, at der også er kommet folk til fra Aarhus og Randers efter at have hørt godt om dem og holdet gennem forældregrupper.

Nu er hallen fyldt til træning, hvilket også har gavnet på anden vis, lyder det i indstillingen. De har haft stor betydning for, at der er tiltrukket og hjulpet folk ind, der ikke før har været i en hal eller spillet håndbold. For klubben har det medført, at antallet af nye potentielle frivillige og trænere er øget. Succesen skyldes i høj grad Jonas Helbo Lund og Tobias Rask Kristoffersens popularitet.

”De er et forbillede for børnene, og fra forældregruppen er det tydeligt at høre, hvordan de også bliver nævnt meget derhjemme. De har været en rollemodel som trænere, forældrene har kigget lige så meget på dem som på mig. Siden de helt har taget styringen, har de været en rollemodel for de små og involveret dem, så forældrene også er trygge i de øvelser, der bliver introduceret,” siger Kenneth.

Deres indsats er værdsat i klubben, der håber, de også anerkendes med prisen. Deres udvikling og betydning for foreningen og lokalområdet har i første gang ført til en indstilling. For holdet, hvor de har lagt deres tid, har Jonas og Tobias’ rolle været afgørende.

”Jeg havde ikke kunnet klare alle de medlemmer uden de to. Det havde ikke været muligt. De har haft en kæmpe betydning for mig og forældrene, alle der er omkring det. For de rammer bare børnene på en anden måde og i en anden øjenhøjde, end hvis der står en 35-årig og laver børnebevægelser,” fortæller Kenneth Sig Jensen og lægger vægt på vigtigheden af øjenhøjde.

Mangeårig ildsjæl fortsætter ufortrødent

Indstillingen af Magnus Nielsen til Årets Frivillig kommer fra HOG Fodbold, hvor han været aktiv siden 1982. Da sønnerne startede til fodbold, endte han hurtigt som frivillig træner og senere poster som bestyrelsesmedlem, formand og meget mere. I dag beskrives han af klubben som en altmuligmand, der har dækket mange opgaver. Listen tæller alt fra at holde baner vedlige og anlægget pænt, rekruttere, ansvar for kiosk og sponsorer til arbejdet med arrangementer som fodboldskole, stævner, sommerfest og fyrværkerisalg.

Oveni kommer poster som medlem af fodboldudvalget og at repræsentere foreningen i DBU og DGI. Her kan han nu blive heldig at hædres for sin mangeårige indsats. Men alene indstillingen til prisen, der gives for den ekstra indsats i det daglige eller ved arrangementer, har stor betydning.

”Man kan jo kun blive stolt. Der er nogen, der tænker på en og vil hædre en på en eller anden vis. Det kan man jo kun være stolt over. Det tager jeg da gerne imod. Og så har jeg stadig mine hobbyer, og jeg synes, det er fedt stadig at kunne gøre noget for andre. Det har jeg altid syntes,” fortæller 74-årige Magnus Nielsen, der ikke stopper foreløbigt.

”Det er jo det kammeratskab og netværk, man har gennem mange glade mennesker, som er godt tilfredse med, at man er med til at servicere på en eller anden vis. Det har jeg det fint med. Give en frivillig hånd hist og her,” siger Magnus, der fortsat vil møde folk og hjælpe til i lokalområdet.

I klubbens indstilling lyder det, at Magnus Nielsens engagement er medvirkende til, at HOG Fodbold har gode tilbud til nye og nuværende medlemmer samt spændende arrangementer til gavn for hele klubben. Han ”er limen, der holder HOG Fodbold sammen i det daglige”, og alle foreninger fortjener en ”Magnus”, lyder det.

Af andre Favrskov-kandidater til prisen som Årets Frivillig er også Ole Krog fra Ulstrup Idrætsforening og Momme Knutzen fra Favrskov Taekwondo Klub, der vandt prisen som Årets Forening 2022. I kampen om denne pris er Hammel GF i år blandt de indstillede.

Der er 21 kandidater til prisen som Årets Frivillig 2023, mens 12 kæmper om at blive Årets Unge Ildsjæl 2023. Med begge priser følger udover anerkendelsen også 5.000kr. til vinderen. Vinderne vælges af DGI Østjyllands bestyrelse og offentliggøres på årsmødet.

Mads Hvid
Mads Hvid
Mads Hvid er uddannet journalist og skriver for ByensNyt med udgangspunkt i 8382 Hinnerup. Mads er uddannet fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og har tidligere skrevet for DK Medier. I dag bor han i Aarhus, men er født og opvokset i Søften.

Relaterede artikler