I løbet af efteråret vil det igen være muligt at følge spændende liveforedrag om naturvidenskab.
Aarhus Universitet tilbyder igen i år en række offentlige foredrag om naturvidenskabelige emner. De foregår i et auditorie på universitetet men kan samtidig opleves i biografer, forsamlingshuse mv. over hele landet.
Foredragene gør det muligt for alle at komme tættere på de nyeste opdagelser og erkendelser inden for naturvidenskab, og i dette efterår handler det bl.a. om kvantefysik, søvn og immunforsvar, genetik og datalogi.
Foredragene sendes live fra Aarhus Universitet og kan opleves tre steder i Favrskov Kommune: Hinnerup Bibliotek & Kulturhus, Fotorama i Hammel og Hadsten Bio.
Det er gratis at deltage. Efter foredragene er der mulighed for at stille spørgsmål til foredragsholderen via sms eller Twitter.
De seks foredrag
Geolog Minik Rosing fortæller den 27. september om ”Jorden og livet”: Den jord vi lever på i dag, er en markant anderledes end den der blev dannet for 4.500 millioner år siden. Gennem tiden har Jorden og livet både spejlet og påvirket hinanden. Nu er vi mennesker i gang med at ændre Jorden i en ny og hidtil uset retning.
Den 4. oktober handler det om ”Kvantefysikken – atomernes vilde verden”. Hør Kvantefysiker Klaus Mølmer berette om de eksperimenter og teoretiske overvejelser der førte til Niels Bohrs atom- og kvantefysik som fysikerne stadig diskuterer hvordan vi skal forstå – samtidig med at den anvendes med succes på alt fra stjerners liv til mikrochips i smartphones.
Den 25. oktober sætter neurofysiolog Birgitte Rahbek Kornum fokus på ”Søvn og immunforsvar”. Vores immunforsvar er dybt afhængigt af søvn og bruger den til at restituere. Omvendt påvirker immunforsvaret også søvnen, og visse sygdomme – som narkolepsi – kan ligefrem ødelægge søvnreguleringen. Hvordan forklarer forskerne denne sammenhæng?
Geofysiker Bo Holm Jacobsen kommer tæt på ”Vores urolige klode” den 1. november: Trods vor magt over naturen udgør jordskælv og tsunamier stadig voldsomme og uforudsigelige trusler mod liv, ejendom og infrastruktur. Men jordskælv holder også Jordens overflade ung, frugtbar og oven vande og afslører detaljer om Jordens dybe indre.
Genforsker Jacob Giehm Mikkelsen tager 15. november tilhørerne med på en rejse i den ”Fagre nye genetiske verden”: Det molekylære værktøj CRISPR har vist sig at være nøglen til at redigere livets kode, genomet. En revolution i genetisk forskning med uanede muligheder, hvilket afføder væsentlige etiske diskussioner.
Sidste foredrag kan opleves den 22. november og har overskriften ”Datalogien i din lomme”: I vores smartphones og bærbare computere ligger resultaterne af mange års datalogisk forskning. Men hvordan forsker man i datalogi? Hør datalogerne Kaj Grønbæk og Kasper Green Larsen fortælle om teknologiens udvikling og forskningen i bl.a. data, algoritmer og brugergrænseflader der gavner os alle.
Foredragene er støttet af Carlsbergfondet.