17. juli 2024

Senioridræt sætter fokus på sundhed og fællesskab

Gymnastikhold samler HOG’s seniorer om bevægelse og sundhed. Når træningen slutter, fortsættes der med sang og socialt samvær.

Mandag formiddag er halgulvet tætpakket i Rønbæk Idrætscenter, hvor HOG Senioridræt har gang i et stort gymnastikhold. Det er bare ét af tilbuddene til seniorerne, der selv sørger for ekstra aktiviteter. For her står det glade fællesskab højt på prioriteringslisten. Instruktøren har mikrofon på, så alle kan både se og høre, hvad der skal ske. Hele kroppen bliver rørt og strakt ud, og det giver sved på panden hos deltagerne.

“HOG Senioridræt fejrede 25-års jubilæum sidste år, og omdrejningspunktet har altid været aktiviteter, der har fokus på sundhed, styrke, fællesskab og glæde. Og så vil vi også gerne være så inkluderende som muligt. Hvis kroppen er blevet lidt mere skrøbelig, så kan du måske være med til stolegymnastik i stedet for, at du bare stopper. Vi prøver at tilpasse vores hold, så der er noget for alle,” lyder det fra Dorrit Hansen i en pressemeddelelse fra Favrskov Kommune.

Hun blev formand for HOG Senioridræt sidste år og kalder det overvejende en givende frivillig tjans. De oplever kun, i lighed med andre foreninger, at det er svært at finde instruktører. Dorrit Hansen fortæller, at de er heldige, at to af holdenes deltagere gerne vil være instruktører. Og om mandagen har de lavet en aftal med en fysioterapeut.

“Af og til prøver vi også at slå et slag for nye aktiviteter, så vi prøver at følge med og hele tiden være aktuelle for medlemmerne. Samtidig har vi fået en tradition for, at medlemmerne også planlægger rejser, vandreture eller cykelture, som man kan deltage i, hvis man vil. Så faktisk bliver det for mange til mere end bare gymnastikken eller spinning, som vi også tilbyder,” fortæller hun.

Mere end bare gymnastik

Gymnastikken er slut, og de mange deltagere deler sig i forskellige hold. Nogle spiller floorball og pickleball, et hold spiller curling i et hjørne af hallen, mens andre mødes til et hjemmebrygget spil. Dorrit har været institutionsleder, og efter pensioneringen har hun fået gang i de mange aktiviteter. Hun er med i en gå-gruppe, går til gymnastik mandag, og om fredagen styrketræner hun.

“Det er jo rigtig rart at bevæge sig, og det har jeg så ikke gjort i foreningsregi tidligere i mit liv. Da jeg først kom af sted, fandt jeg ud af, at jeg faktisk kendte ret mange af deltagerne, og de hjalp mig også ind i det. Lige nu har vi 307 medlemmer i HOG Senioridræt, og vi prøver at være opmærksomme på de nye, så de føler sig velkomne, men det kan selvfølgelig være svært på de store hold,” siger Dorrit Hansen.

Klokken er 12, og mange af deltagerne samles ved bordene i hallens caféområde. Madpakker, kaffe og frugt bliver fundet frem, og det samme gør sangbøgerne, for en sang eller tre hører sig til. I den ene ende af bordet sidder Walter og Michael. For syv år siden mistede Walter sin kone, og han har været bevidst om, at han skulle ud blandt andre.

“Jeg har jo tiden til det, når jeg ikke længere arbejder, og det er så godt at bevæge sig. Jeg fandt også ud af, at jeg faktisk kendte nogle af deltagerne, og jeg har da bare fået udvidet min bekendtskabskreds. Det er på alle måder positivt,” lyder det fra Walter. Samme med Michael er enig i, at træningen var hård.

“Vi får arbejdet kroppen igennem på en kvalificeret måde, og det er faktisk rart. Da jeg var yngre, spillede jeg fodbold og volleyball, men så kom skaderne. Nu har jeg fået tid til at bevæge mig igen, og jeg har også brug for det. Ikke mindst den sociale del, og jeg vidste jo, at Walter var her,” lyder det fra Michael. Med et smil noterer han sig, at konen sikkert også er begejstret for, at han er væk et par timer.

Mads Hvid
Mads Hvid
Mads Hvid er uddannet journalist og skriver for ByensNyt med udgangspunkt i 8382 Hinnerup. Mads er uddannet fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og har tidligere skrevet for DK Medier. I dag bor han i Aarhus, men er født og opvokset i Søften.

Relaterede artikler