4. oktober 2024

Hammels yngste udforsker deres gådefulde madpakker

Hov, hvem har spist min madpakke? Under den kommende nationale Naturvidenskabsfestival bliver børnene i Favrskov Kommunes dagtilbud nu inviteret til at undre sig over og undersøge, hvad deres madpakke består af og hvad der egentlig sker med resten af madpakken. 

En madpakke består som regel af noget, der har været levende og noget, der aldrig har været det. Noget består af planter og noget består af dyr. Der er også meget emballage, som ikke bare forsvinder af sig selv.

For de 3 til 6-årige i Favrskov Kommune står årets Naturvidenskabsfestival i slutningen af september i madpakkens tegn.

Børnene i kommunens 31 dagtilbud bliver inviteret til at forholde sig til, hvad de egentlig spiser, og om dyr på legepladsen vil spise resterne. Spiser regnormen kødpølse eller agurk, spiser sneglen rugbrød eller salat, vil musen spise ostehapsen? Og hvilke dyr vil spise sølvpapiret?

“Vi vil gerne have børnenes opmærksomhed på, hvad der egentlig har været i madpakken og hvor den bliver af. Vi håber, det kan skabe nogle opdagelser om deres eget liv, at de sætter spor. Måske bliver de mere bevidste om, hvad man putter i sin madpakke,” fortæller naturvejleder i Favrskov Kommune, Maja Birkeland Sell.

Børnene undersøger selv

Hun og naturvejleder Vibe Søndergaard Jensen har produceret en formidlingsvideo for de små, der inviterer til en snak om madpakkerne. Videoen lægger op til børnenes egne forsøg.

“Vi vil have børnene til at forholde sig til, hvad de spiser, og at det er ikke alt, vi producerer, der forsvinder så hurtigt. Kunne vi måske lave en madpakke uden så meget emballage”, fortæller Maja Birkeland Sell.

Temaet for årets store, nationale Naturvidenskabsfestival i landets dagtilbud, grundskoler og gymnasier er i år “Gådefulde Verden”. Ligesom i Favrskov bruger over 100.000 børn og unge en dag, flere dage eller en uge på at fejre naturvidenskaben og dens guldgrube af gåder.

De to naturvejledere har modtaget 15.000 kr. fra den nationale festivalpulje, som er finansieret af Poul Due Jensens Fond. Pengene går til indkøb af grej og visualiseringstavler til legepladsen.

Selv tager de i forbindelse med Naturvidenskabsfestivalen ud i fire dagtilbud i Hadsten-området, børnehusene i Selling, Hadbjerg og Voldum og i Skattekisten Børnehus.

Naturvidenskab er for alle 

Programleder for den nationale Naturvidenskabsfestival, Louise Lund Bækgaard, siger, at naturvidenskaben er for alle og en vigtig del i at forstå verden omkring os:

“Deltagerne i Naturvidenskabsfestival vil over hele Danmark arbejde med det fælles mål at fejre naturvidenskaben som et værktøj til at udforske verdens gåder. Eleverne skal undersøge, eksperimentere – og lave fejl. Det vigtigste er, at de bevarer nysgerrigheden – at eleverne undrer sig og søger svar.”

Tanken med festivalen hvert år i uge 39 er at motivere børn og unge til at udforske, forstå og forandre verden med naturvidenskab. Danmarks nationale naturfagscenter, Astra, bistår skolerne med undervisningsforløb, materialer og inspiration.

Den store fejring af naturvidenskaben og madpakkens gådefulde verden foregår fra d. 26. til d. 30. september. 

Jonas Hooge
Jonas Hooge
Jonas står overordnet for det redaktionelle på byensnyt.dk og sørger samtidig for, at der også er styr på det kommercielle setup. Jonas har boet i Hadsten siden 2008, og har gennem flere år, været aktiv i foreningslivet i byen, både som udøver og i bestyrelser.

Relaterede artikler