6. oktober 2024

Selma valgte en ungdomsuddannelse udenfor Favrskov: Ville gerne lære nye mennesker at kende

18-årige Selma Rubæk Amstrup fra Hammel kiggede til Viborg Kommune, da hun skulle vælge gymnasium. Nu har hun fået en hel ny omgangskreds af folk, hun ellers ikke ville have mødt.

Da Selma Rubæk Amstrup skulle vælge ungdomsuddannelse, tog hun et anderledes valg end de fleste andre unge fra Hammel. I stedet for at vælge Favrskov Gymnasium i Hadsten kiggede hun uden for kommunegrænsen, og valget faldt i sidste ende på Bjerringbro Gymnasium.

”Da jeg skulle vælge, havde jeg egentlig ikke tænkt så meget over det, men jeg vidste på forhånd, at jeg ikke ville gå på Favrskov. Jeg kendte rigtigt mange, der også skulle gå der, og dem kender jeg jo stadigvæk, så dem har jeg ikke mistet,” siger den 18-årige gymnasieelev til ByensNyt.

Til gengæld har Selma Rubæk, der i dag går i 2.g, fået en masse nye venner, som hun ikke ville have mødt ellers. Men det var kun en beslutning, hun turde træffe efter et efterskoleophold, hvor hun opdagede, at det ikke var så svært at lære nye mennesker at kende.

”Jeg gik på den samme skole hernede i Hammel i 10 år, så det var lang tid siden, jeg havde haft en første skoledag. Men så tog jeg på efterskole, og det åbnede lidt mine øjne for, at man sagtens kan få nye venner,” siger Selma Rubæk Amstrup.

Stærkt socialt og fagligt miljø

Selma Rubæk Amstrups oplevelse på Bjerringbro Gymnasium er, at alle virkelig er indstillet på at indgå i nogle nye fællesskaber, fordi så få kender hinanden på forhånd. Og det tiltaler hende også meget, at der kun går lige omkring 200 elever på skolen, hvis man ikke tæller HF-linjen med, som gymnasiet også tilbyder.

”Vi kommer alle mulige steder fra. Ans, Hammel, Thorsø og så videre, så der er meget få, der har gået i skole sammen før. Og så er det jo en lille skole, så alle snakker med alle. Det føles lidt som at gå på efterskole bare uden at sove der,” siger hun.

Også Selmas mor Christina Rubæk Amstrup er begejstret for at datteren trives så godt på sin ungdomsuddannelse. Derhjemme havde de forinden diskuteret, hvilke muligheder der fandtes derude, og især et godt og trygt studiemiljø var vigtigt for dem.

“Der er enormt mange muligheder for at deltage i sociale og faglige aktiviteter, faktisk endnu flere, end jeg havde forestillet mig. Og du kan jo rigtigt godt lide fællesskaber og trives godt i dem,” siger Christina Rubæk Amstrup henvendt til sin datter.

Selma Rubæk Amstrup er også enormt glad for det faglige miljø, der er på skolen. Hun er meget interesseret i naturvidenskab og går på science-linjen med bioteknologi og matematik som hovedfag. Skolen samarbejder både med Novo Nordisk og Grundfos, og som science-elev er Selma Rubæk Asmtrup inviteret til Tanzania til efteråret, hvor klassen i samarbejde med Grundfos skal bygge en vandpumpe udenfor byen Bagamoyo.

”Der foregår virkelig meget, fordi der er ressourcerne og mulighederne for at komme ud til forskellige ting. Jeg har været på science-camp og med til noget, der hedder Unge Forskere. Vi har også noget, der hedder iværksættercafé, hvor vi for nyligt har været til innovationsmesse, og så er der selvfølgelig både festudvalg og elevråd og sådan nogle ting,” siger hun.

Det sociale sammenhold er på grund af skolens størrelse noget helt særligt ifølge Selma Rubæk Amstrup, og især fællesskaberne på tværs af klasser og årgange sætter hun meget pris på.

”Jeg har hørt fra mine venner, der går på større gymnasier, at de stort set kun har fundet deres venner i klassen. Og det er jo også dejligt, men jeg er virkelig glad for at kende en masse fra både 3.g og 1.g i parallelklasserne,” siger hun.

Caroline Balslev
Caroline Balslev
Caroline Balslev er journalist og en del af redaktionen på ByensNyt. Caroline har erfaring med lokaljournalistik fra blandt andet Hammel og omegn. Hun er født opvokset i København, men bor i dag i Aarhus.

Relaterede artikler