23. september 2023

Nu kan nysgerrige børn i Favrskov gå til videnskab på Favrskov Gymnasium

Til efteråret starter et gratis fritidstilbud for børn i 4. klasse på Favrskov Gymnasium: Gennem Videnskabsklubben bliver børnene miniforskere og får lov at udfolde deres nysgerrighed. Tilmeldingen åbner 20. august kl. 10.

Stiller dit barn også mange spørgsmål? Bliver du dagligt bombarderet med den ene undren efter den anden, som du ikke kan svare på? Googler du i ren desperation “Hvor mange ben har en bænkebider?” eller “Hvor kommer farverne i verden fra?”

Til efteråret bliver det muligt for nysgerrige børn i Favrskov at “gå til videnskab” i fritiden, og her bliver der rig lejlighed til at fyre op for nysgerrigheden og give de udmattede forældre en kort pause.

Tilmeldingen åbner søndag 20. august kl. 10 på Videnskabsklubbens hjemmeside.

Børn i 4. klasse skal lære om aber

Hver onsdag fra kl. 16.00-17.30 i ugerne 43 til 49 bliver dørene til Favrskov Gymnasium åbnet for børn i 4. klasse, som har lyst til at lege med naturvidenskabelige forsøg, aktiviteter og eksperimenter.

Det overordnede emne er primatologi, som er læren om aber, menneskeaber og evolution, og “miniforskerne” skal i løbet af de 7 uger blandt andet lære om nogle af de mest markante egenskaber og kendetegn for forskellige primater. 

Børnene skal blandt andet undersøge primaternes stamtræ, kigge nærmere på abe-DNA og prøve at fange termitter med redskaber som chimpanser.

Frivillige gymnasieelever underviser børn

Det er frivillige gymnasieelever, der underviser i Videnskabsklubben – og det er der en helt særlig grund til, fortæller Videnskabsklubbens direktør:

“De unge kan tale til børnene på en helt anden måde, end vi voksne kan, og de bliver lynhurtigt en slags opnåelige rollemodeller for dem. Gymnasieeleverne er selv naturvidenskabeligt interesserede, og de gør det for at give deres egen passion videre, ikke for at tjene penge eller fordi de skal. Det skaber et helt særligt rum, hvor fællesskabet og nysgerrigheden bare stortrives,” siger Rikke Schmidt Kjærgaard, som selv er tidligere forsker og blandt andet har en ph.d. i forskningskommunikation.

Videnskabsklubben er et nationalt initiativ og findes i mange steder i Danmark, men det er første gang, at tilbuddet kommer til Favrskov.

Fakta:

Videnskabsklubben er en NGO (non profit), og tilbuddet er gratis, takket være økonomisk støtte fra blandt andet Novo Nordisk Fonden. I 2022 fik Videnskabsklubben overrakt Amalienborgprisen og Amalienborgmedaljen fra Kongehuset for sit arbejde med at udbrede naturvidenskab blandt børn og unge.

I 2023 får knap 1.000 børn i 40 byer mulighed for at gå til videnskab i fritiden gennem Videnskabsklubben – emnerne spænder bredt fra materialefysik, kemi, biodiversitet og mikrobiologi til primater og geometri & algoritmer. Ca. 320 frivillige gymnasieelever varetager undervisningen.

Jonas Hooge
Jonas Hooge
Jonas står overordnet for det redaktionelle på byensnyt.dk og sørger samtidig for, at der også er styr på det kommercielle setup. Jonas har boet i Hadsten siden 2008, og har gennem flere år, været aktiv i foreningslivet i byen, både som udøver og i bestyrelser.

Relaterede artikler