12. april 2024

Thor Hilton fra Hammel arbejder for FN i New York

ByensNyt har kontaktet Thor Hilton, der er tidligere Hammeldreng, og som dengang boede i Østergade, gik på Skovvangskolen og var aktiv DDS-spejder, og har spurgt ham, om han vil fortælle lidt om sine oplevelser i dag, hvor han bor i New York og arbejder som Danmarks militære repræsentant til FN. 

Hvornår forlod du Hammel?

Mens jeg boede på Østergade i Hammel efter studentereksamen søgte jeg ind som reserveofficer i Forsvaret. Her blev jeg grebet af det at lede unge mennesker, planlægge operationer og variansen af de mange opgaver og derfor søgte jeg ind og blev optaget på Hærens Officersskole. Derfor flyttede min kæreste Kristina, som også er fra Hammel, til Frederiksberg i 1992, og bosatte os nær Farum Kaserne som blev min arbejdsplads efter skolen. Mine forældre og yngste bror bor dog stadig i området, så vi kommer jævnligt tilbage på besøg.

Hvad har du taget med dig fra din opvækst i Hammel?

Hammel var tryghed for mig, havde alt det jeg havde brug for som barn og ung og jeg kunne ikke ønske mig et bedre sted at vokse op. Fritidsmulighederne var uendelige, og min erfaringer i 15 år som DDS spejder har helt sikkert hjulpet mig i min karriere i Forsvaret – primitiv liv i naturen, kunne klare dig selv, samarbejde i en enhed, planlægning og ledelse. Mine gode minder fra byen Hammel gjorde nok også, at Kristina og jeg med vores tre børn fandt en tilsvarende by (lidt mindre) at lade vores børn vokse op i. Her boede vi i 17 år ind til vi flyttede til New York. 

Hvor længe har du været i Forsvaret?

Lige præcis i oktober i år er det 30 år siden jeg gik gennem vagten til Søgårdlejren og havde min første dag i Forsvaret. Siden har jeg gjort tjeneste i Aalborg, Frederiksberg, Farum, Vordingborg, Slagelse, København, Karup og Skive og mødt mange fantastiske kollegaer. Jeg har også været udstationeret fem gange i udlandet; Bosnien, Irak, Afghanistan, Pakistan og nu New York og elsker alt omkring international tjeneste. Jeg synes Forsvaret – som jo egentlig er en passiv forsikring mod en besættelse af Danmark – samtidig skal bruges aktivt til at forbedre vilkårene rundt i verdenen, hvor det er muligt. 

Hvad laver du i dag i New York?

Efter mine to år i Pakistan som Forsvarsattache og mine mange års erfaring med internationale operationer, fandt Forsvarsministeriet i 2018 mig bedst egnet til at overtage stillingen som Danmarks Militærrådgiver til FN. Jeg arbejder på Danmarks Permanente Mission til FN, hvor jeg dels rådgiver Danmarks FN ambassadør og dels tager mig af alle militære spørgsmål vedrørende Danmarks og dansk forsvars støtter til og deltagelse i FN’s fredsbevarende missioner. Mest af alt er det møder og briefinger men der er også rejser til missioner og projekter, som Danmark støtter, ligesom der er en lang række repræsentative forpligtigelser. Corona-krisen har ændret en hel på den almindelige hver dag og alle disse aktiviteter men arbejdet i FN pågår stadig omend meget mere via virtuelle kommunikationsmidler. 

Hvordan var det at bosætte sig med familien i NY?

Det har været noget af en omvæltning, nok allermest for Kristina og min yngste søn Christoffer, som i første omgang var den, der fulgte med til New York. Vi bor i en fantastisk lejlighed midt på Manhattan lige ved Central Park, som vi bruger rigtig meget. Christoffer tager en IB på FNs Internationale Skole og bliver student til sommer mens Kristina mest af alt nyder en fortjent pause fra dobbeltjobbet som fuldtidsarbejdende og delvis enlig forælder mens jeg har faret rundt i Danmark og verdenen for Forsvaret. Vi elsker at gå på opdagelse i byen og lære om dens historie og mange spændende steder. Kristina mener jeg kan blive guide i byen efter min tid som militærrådgiver, da jeg efterhånden kan så mange historier. Derudover spiller vi lidt tennis og løber meget, jeg har lige gennemført min tredje maraton i byen.

Thor Hilton er 51 år og gift med Kristina der også er fra Hammel og de har tre børn. Thor har lovet at han fra tid til anden her på ByensNyt vil fortælle lidt om sine og familiens oplevelser i New York.

Jan Erik Elgaard
Jan Erik Elgaard
Jan Erik Elgaard er ejer af ByensNyt.dk og driver også konsulentvirksomheden Elgaard Mancom i Hadsten. Jan Erik er aktiv i byens kulturliv bl.a. som formand for Favrskov Revyen og har gennem flere år været engageret i Kulturhuset Sløjfens bestyrelse. Han er desuden næstformand for Favrskov Gymnasium, medlem af Hadsten Rotary Klub og medforfatter på to bøger.

Relaterede artikler