30. maj 2023

Førstegangskøbere slipper ikke grebet om boligmarkedet

Førstegangskøberne fastholder deres position og får stadig foden inden for på boligmarkedet i landsdel Østjylland. Konkret er andelen af unge boligkøbere på samme høje niveau som tidligere år til trods for højere renter og inflation. Det viser en opgørelse fra Nordea Kredit.

I landsdel Østjylland var 43 procent af boligkøberne under 35 år i andet halvår af 2022. Det samme gjorde sig gældende for 42 procent i 2021, 43 procent i 2020 og 40 procent i 2019. Beregningerne tager udgangspunkt i de lån til boligkøb, som er finansieret i Nordea Kredit. 

”De unge familier har et stort ønske om at købe deres egen bolig for at få en fast base til familien. Selvom det for nogle betyder hårde prioriteringer i budgettet, så er det prioriteringer, som mange er villige til at foretage for få foden under eget bord,” siger Anders Lauridsen, som er indehaver af danbolig Hammel. 

Unge holder fast

På landsplan er tendensen den samme. I andet halvår af 2022 var 41 procent af køberne i Nordea Kredit under 35 år. I samme periode i 2021 var det 37 procent, mens andelen var 39 procent i 2020 og 37 procent i 2019. Boligøkonom Lise Nytoft Bergmann fra Nordea Kredit ser flere forklaringer på den fortsat høje andel af unge købere:

”For mange førstegangskøbere opstår der et naturligt flyttebehov, hvis familien udvides eller et midlertidigt lejemål ophører. Det kan også være et ønske om at flytte tættere på job eller familie. Den fortsat betydelige andel af førstegangskøbere kan derfor forklares med et naturligt in-flow på boligmarkedet.”

”Selvom den seneste tid har været præget af højere renter og inflation, så har de unge ikke sluppet grebet om boligmarkedet. Førstegangskøberne gør stadig deres entré på boligmarkedet og lader sig ikke skræmme af midlertidig modvind,” tilføjer Anders Lauridsen fra danbolig Hammel.

Fokuser på boligbehov

For førstegangskøbere på udkig efter en ny bolig er det blevet nemmere at finde drømmeboligen. Tal fra Boligsiden viser, at udbuddet af huse i landsdel Østjylland er steget med 29 procent det seneste år. Ifølge Lise Nytoft Bergmann fra Nordea Kredit er det højere udbud positivt for de unge købere: 

”Den stigende tendens i udbuddet har givet lidt flere muligheder for at finde den helt rigtige bolig. Samtidig ser vi, at salgstiderne er blevet lidt længere, hvilket kan være til gavn for førstegangskøberne, som får bedre tid til at mærke efter og finde den rigtige bolig, hvor de kan blive i mange år,” siger hun og tilføjer:

”Den historiske udvikling viser, at der er gode argumenter for at fokusere på familiens boligbehov fremfor at fokusere alt for meget på rentestigninger og øjebliksbilledet af boligmarkedet.”

Lang tidshorisont

Anbefalingen til førstegangskøberne er at købe bolig med brug for øje og have en lang tidshorisont i boligen. Boligpriserne kan både stige og falde, men over en længere periode vil de normalt gå op, så det er vigtigt at tage stilling til, om boligen passer til familiens behov på lang sigt.

”Vi hjælper mange købere med at finde deres første bolig og er ofte rådgivere gennem hele processen. Det er en stor beslutning at købe sin første bolig, og i den proces kan vi hjælpe med at navigere i markedet, så de kommer sikkert i mål,” siger Anders Lauridsen.  

Jonas Hooge
Jonas Hooge
Jonas står overordnet for det redaktionelle på byensnyt.dk og sørger samtidig for, at der også er styr på det kommercielle setup. Jonas har boet i Hadsten siden 2008, og har gennem flere år, været aktiv i foreningslivet i byen, både som udøver og i bestyrelser.

Relaterede artikler