18. maj 2024

Nytårshilsen fra Nils Borring

Den engelske dronning Elizabeth omtalte året 1992 som et ‘annus horribilis’ – det vi på dansk kalder et rædselsfuldt år – blandt andet på grund af flere skilsmisser i familien. 

Med COVID-19 iblandt os kunne det være oplagt at omtale 2020 på samme vis. Der er ingen tvivl om, at pandemien har kostet på alle parametre. Forsamlingsrestriktioner har givet øget ensomhed i befolkningen, og personligt savner jeg kultur- og fritidslivets mange dejlige oplevelser sammen med en masse andre mennesker.

Men det er luksusproblemer, når man kan konstatere sygdommens konsekvenser med død, voldsomme helbredsmæssige følgevirkninger, konkurser, arbejdsløshed og fortvivlelse.

Men vi har fundet nye veje som følge af pandemien. Digitaliseringen har fået et boost med digitale møder, online-undervisning og plejehjemsbesøg via iPad. Der er arbejdet hjemmefra og skabt nye fællesskaber – eksempelvis med Phillip Faber og Mads Steffensens fællessang på TV. I ældreplejen, dagtilbud og skolerne har perioden budt på nye arbejdsvilkår, som vores medarbejdere har klaret rigtigt flot. For erhvervslivet har vi fremrykket anlægsaktiviteter for at holde gang i hjulene.

Og så har vi ikke mindst fundet ud af, at det der med udeliv altså kan noget. Daginstitutionerne er eminente til udeliv, der har været med til at skabe en mindre konfliktfyldt hverdag til gavn for både børn og voksne. Vi andre har også nydt godt af, at Favrskov faktisk har nogle skønne grønne områder, for dem har vi høj grad haft særlig glæde af i år.

Vi har også vænnet os til, at meget er blevet aflyst eller ændret til en digital begivenhed. Det har været det muliges kunst med videoindvielser af eksempelvis vejanlæg, større online-konferencer og overrækkelse af en handicappris via en videooptagelse. Det er absolut bedre end ingenting, men jeg må også være ærlig at sige, at jeg sætter pris på det personlige møde, samtalen med øjenkontakt og et varmt håndtryk, når det passer ind.
 

Heldigvis er der håb forude, for vaccinen er på trapperne, så vi har forhåbentlig udsigt til et 2021, hvor vi igen kan mødes på kryds og tværs og på god gammeldagsvis komme hinanden ved og nyde fælles oplevelser.

I hvert fald har byrådet sørget for, at et stort anlægsbudget fortsat holder gang i hjulene oven på et år, hvor vi glædede os over at få prisen som ’Danmarks mest erhvervsvenlige kommune’ af Dansk Byggeri. Der er en cykelsti på vej mellem Hammel og Frijsendal, Tungelundskolen skal bygges om, og tilbygningen til administrationsbygningen i Hadsten bliver taget i brug. Der skal bygges til Solhøj i Hammel, og i Hadsten skal der bygges et nyt plejecenter. Endvidere er der nedrivninger, oprydning og nybyggeri i Ulstrup og Hadsten.

I 2020 satte vi rekord i antallet af solgte grunde, og som vækstkommune med fokus på fortsat tilflytning er det også glædeligt, at der er udsigt til nye udstykninger i Hinnerup, Hadsten, Thorsø og Laurbjerg i det nye år.


Vi kigger desuden ind i et valgår, da der er kommunal- og regionsrådsvalg 16. november. Vi har lige fulgt det amerikanske præsidentvalg, der heldigvis ligger langt fra de danske valg. Vi har en helt anden forståelse for, hvad demokrati går ud på, og det værner vi om, både i valgkampen, på valgdagen og i den efterfølgende valgperiode. På det punkt er jeg også umådelig glad for at være dansker. Jeg er faktisk stolt af at leve i et land, der vælger ordet ’samfundssind’ som årets ord, for det viser, hvad den enkelte gør for fællesskabet.

Vi vinker farvel til 2020 med blandede følelser, for det har været et udfordret år, der har givet os en verdensomspændende krise, som har kostet mange meget. Som samfund har vi lært meget af det, og i det nære er vi rykket tættere på dem, vi holder af.

Så et ’annus horribilis’ har det trods alt ikke været, men 2021 må alligevel gerne blive lidt bedre.

Jeg vil ønske alle et: GODT NYTÅR!

Nils Borring
borgmester i Favrskov Kommune

Jonas Hooge
Jonas Hooge
Jonas står overordnet for det redaktionelle på byensnyt.dk og sørger samtidig for, at der også er styr på det kommercielle setup. Jonas har boet i Hadsten siden 2008, og har gennem flere år, været aktiv i foreningslivet i byen, både som udøver og i bestyrelser.

Relaterede artikler