27. maj 2024

Trods konkurs – Hammel er stadig en god handelsby med stor lokal opbakning

I går kom det frem, at Hammel Boghandel samt Centerkiosken, begge ejet af Niels-Peter Bækhøj, og beliggende i Tema Centret, er gået konkurs og dermed øjeblikkeligt lukket. En trist nyhed, men heldigvis ikke et sandhedsbillede af Hammel generelt, og set fra min stol, skal man holde fast i den gode fortælling.

Det er aldrig sjovt, når noget lukker og slukker, og i tilfældet med Hammel Boghandel og Centerkiosken, så er det to traditionsrige butikker der må dreje nøglen om. Diskussionen på Facebook gik herefter hurtigt i gang omkring, hvorfor at det kom så vidt, hvilket jo er svært at sige, da vi ikke kender de faktuelle ting omkring konkursen.

Flere mente at det handler om folks handlevaner på nettet, og at den generelle loyalitet over for lokale butikker svinder ind. Der er ingen tvivl om, at handlen på nettet vokser i disse år, og måske også har fået vind i sejlene under de to nedlukninger, men min opfattelse af Hammel og dens butikker er nu, at der i den grad bliver bakket op lokalt. I min snak med mange af de erhversdrivende i 8450 Hammel oplever jeg gang på gang, at folk nævner at de er kommet fornuftigt gennem corona-situationen, og i mange tilfælde har oplevet, at der er kommet nye kunder til.

Det er kunder som har boet i området gennem længere tid, men som ikke har været bevidste om, at Hammel har så stort og rigt et udvalg af detailbutikker, som tilfældet er, og som grundet hjemsendelse har fået en mere daglig gang i bymidten. Derudover er folk ude i de mindre samfund blevet beviste om, at butikkerne ikke er en selvfølge, og at Østergade uden liv, bestemt ikke er nogen rar tanke.

Da der før sommerferien var Open by Night for første gang i lang tid i Østergade, nærmest boblede det af liv og glæde, og man skulle ikke gå meget rundt og høre den livlige snak fra kunderne, før man blev bevist om, at folk gerne vil deres by og dens butiksliv. Hammel er en fantastisk by, og selvom at der i går kom lidt malurt i bægeret, så synes jeg det er vigtigt at minde hinanden om, at tingene heldigvis generelt er positive, og at 8450 Hammel er på rette kurs og i udvikling, ikke afvikling.

Får vi først talt os varme på, at det hele er noget møg, så bliver det en ond cirkel, som ikke er berettiget, og lad mig bare minde om, at flere butikker og caféer faktisk er kommet til i det seneste år, netop fordi at det går godt i Hammel og omegn, lad os nu holde fast i den indstilling.

Jonas Hooge
Jonas Hooge
Jonas står overordnet for det redaktionelle på byensnyt.dk og sørger samtidig for, at der også er styr på det kommercielle setup. Jonas har boet i Hadsten siden 2008, og har gennem flere år, været aktiv i foreningslivet i byen, både som udøver og i bestyrelser.

Relaterede artikler

1 KOMMENTAR

  1. Jeg syntes da også det går godt for min butik, og der kommer kunder langvejs fra, Aalborg, Thyborøn, Holstebro, Karup, Aarhus, Randers, og mange køber jo også andet i byen når de nu er her

Comments are closed.