Nyt “LYD PÅ”-projekt under Kulturring Østjylland skal i et tværkommunalt samarbejde mellem tre sangkraftcentre fra Favrskov, Syddjurs og Skanderborg undersøge, om sang kan bruges til at skabe et rummeligt fællesskab blandt unge.
I løbet af skoleåret 24/25 vil unge på FGU i Ryomgård, FGU Hørning samt 10. klasse fra Center 10 i Hammel modtage en helt særlig tilrettelagt undervisning, der handler om at værne om de unges mentale helbred og fællesskabet med hinanden i klassen gennem sang og kreativitet.
Projektet hedder LYD PÅ og er et tværkommunalt samarbejde mellem tre sangkraftcentre i Favrskov, Skanderborg og Syddjurs kommuner. Samarbejdet er en del af Kulturring Østjylland under indsatsen ’Kultur og sundhed for børn og unge’. Igennem hele skoleåret 24/25 kommer LYD PÅ på skoleskemaet en gang om ugen på de tre skoler.
Undervisningen bygger på gode resultater fra et pilotprojekt i Roskilde, hvor interviews og observationer med og af deltagere og personale viste, at deltagelse i LYD PÅ kan give:
- Tryggere forhold til egen stemme og større mod til at synge og udtrykke sig overfor andre
- Følelse af mestring
- En måde at håndtere svære følelser – det man ikke kan sige, kan man somme tider synge
- En følelse af mening
- En tiltrængt pause fra svære følelser
Håbet er at styrke samhørigheden
– Vi er godt klar over, at det at bruge sang i hverdagen kan være udfordrende for både de unge og deres lærere, men vi tror på, at vi har en form, der kan rumme den usikkerhed og med tiden skabe et fællesskab, der kan noget særligt, fortæller Elise Kokholm, leder af Sangkraft Favrskov og Sangkraft Syddjurs,
I takt med at flere unge oplever ensomhed og stress, er det vigtigere end nogensinde at tilbyde dem et frirum, hvor der ikke er fokus på at skulle præstere, men på at være sammen, fx om at synge og grine og lytte til hinanden. Sang og musik er en stærk katalysator for fællesskab, og LYD PÅ-projektet har til formål at udnytte denne kraft til at fremme samhørigheden blandt de unge.
– Der er ikke noget quickfix i forhold til at skabe fællesskaber i nye rammer, men uanset hvordan man har det, har man krav på at blive hørt og taget ordentligt hånd om. Derfor laver vi et forløb over et helt år, så der er tid for de unge til at finde ind i formen og være medskabere af den, siger Alice Vestergård, leder af Skanderborg Synger,
Sideløbende med at sangen er at finde på skoleskemaet en gang om ugen, bliver to undervisere fra hver skole uddannet i faget og fulgt af en sangkonsulent fra Sangens Hus, som er med i undervisningen 12 gange i løbet af året. Forhåbningen er, at underviserne selv kan varetage undervisningen, så den kan fortsætte, når projektet slutter.
Kontakt:
- Leder af Sangkraft Favrskov og Sangkraft Syddjurs, Elise Kokholm: 28 74 21 09/ e-mail: eliko@favrskov.dk // etek@syddjurs.dk
- Leder af Skanderborg Synger, Alice Vestergård: 21 34 21 12 / e-mail: info@skanderborgsynger.dk
——————————————————————————————————————–
Fakta:
- LYD PÅ er et forløb, der er udviklet i samarbejde mellem Sangens Hus og sangkraftcenteret Roskilde Synger, hvor man gennem sang og sangaktiviteter arbejder med recovery og rehabilitering.
- LYD PÅ i Kulturring Østjylland vil bygge videre på erfaringerne fra Roskilde og undersøge, hvordan sang kan styrke samhørigheden på en ungdomsårgang på FGU og i 10. klasse.
- LYD PÅ handler om at skabe et kærligt rum, hvor man kan sætte lyd på, hvordan man har det, og hvor der bliver lyttet til hinanden.
- Projektet løber fra august 2024 – juni 2025
- Projektet er finansieret af Kulturring Østjylland med 130.000 kr.
- Projektet afvikles i samarbejde med Sangens Hus, FGU Hørning, FGU Ryomgård og Center 10 i Hammel
- Læs mere om LYD PÅ på sangenshus.dk/lyd-paa
- Læs mere om Sangkraft Favrskov på sangkraftfavrskov.dk
- Læs mere om Sangkraft Syddjurs på sangkraft.syddjurs.dk
- Læs mere om Skanderborg Synger på skanderborgsynger.dk