Der var højt humør ved bogreceptionen i Gods og Guld i Hammel i lørdags, den 30. november, i anledning af AKKAs seneste bogudgivelse ”Kollektiverne i Terrænet – Purlund – Røgen – Grølsted – Lyngby”.
Rammerne kunne ikke være bedre i den hyggelige butik med de mange gode og fristende varer og indehaveren Torben Bihrmann havde sørget for de bedste betingelser for AKKAs lille stand. Her kunne gæsterne sætte sig og få en snak med nogle af forlagets repræsentanter.
AKKA var vært med snacks og vin og bogen gav anledning til mange hyggelige samtaler, om tiden dengang i 70´erne, om hippiebevægelsen, om lokalhistorien, om fælles bekendte og meget mere … ” …jamen, jeg kan da huske …”, ” … kendte du …”, lyder det i en pressemeddelelse fra forlaget.
Fra AKKA var Poul Nørgaard, leder af Lokalhistorisk Arkiv i Hammel, Ole Nørgaard, tidligere boghandler i Hammel og Lars Hegndal, den ene af bogens forfattere, tilstede. Annie Nielsen der er medforfatter til bogen var ikke kommet hjem fra ferie i Portugal og kunne således ikke møde op.
Bogen kunne købes og efter ønske også signeres af Lars Hegndal.
”Kollektiverne i Terrænet – Purlund – Røgen – Grølsted – Lyngby”, er på 184 sider i A4-format og med mange fotos, såvel i farve som i sort/hvid.
Det er en fortælling om 4 kollektiver, der opstod i begyndelsen af 1970´erne, på Hammel-egnen. Først og fremmest om de mennesker, der boede i de fire kollektiver, Purlund, Røgen Brugs, Grølsted og Lyngby.
Det er også historien om mødet mellem lokalbefolkningen og ”kollektivisterne”, som lokalbefolkningen kaldte dem.
I bogen gives der desuden en beskrivelse af tiden generelt i 70´erne, hvad rørte der sig i samfundet, om ø-lejre, hippier, kvindebevægelse, indkøbsforeninger – og hvilken betydning ungdomsoprøret fik for Danmark og hvilken betydning kollektiverne fik i lokalsamfundet.
Bogen kan med stor fornøjelse læses af mange. Man behøver ikke at have boet i kollektiv eller kende de mennesker, der beskrives i bogen, for at finde historien interessant. Der er tale om et stykke samtidshistorie – men naturligvis vil den i særlig grad være spændende for folk, der har tilknytning til Hammel-egnen, der jo er rammen om fortællingen. Og så er bogen et must for de mange, der holder af Lars Lilholt, der var med til at købe Brugsen i Røgen i 1974 og hvor bandet Kræn Bysted havde sin base.
Bogen er blevet til efter mange interviews, så det er de mennesker der boede i kollektiverne, der fortæller historien, det er så at sige deres ”kollektive hukommelse”, der bærer igennem.
Bogen koster 250 kr. og kan købes i Gods og Guld eller ved henvendelse til Forlaget AKKA.