13. juli 2024

Danbolig Hammel: Gode sundhedstegn på salget

Boligkøberne er stadig hurtige til at skrive under på købsaftalerne og sørger for et flot tempo på salget af parcel- og rækkehuse. Det er konklusionen på de seneste tal fra Finans Danmarks boligmarkedsstatistik, som er beregnet af boligøkonom Lise Nytoft Bergmann fra Nordea Kredit. 

I Favrskov Kommune er der en gennemsnitlig salgstid på 17 uger for parcel- og rækkehuse. Det er væsentligt hurtigere end de 21 uger, som svarer til den gennemsnitlige salgstid siden år 2004. Ifølge indehaver Anders Lauridsen fra danbolig Hammel er den aktuelle salgstid et sundhedstegn for boligmarkedet: 

”Der er købere i markedet, og de er villige til at slå til, når de finder den rigtige bolig. Sælgerne har derfor gode muligheder for at få boligen solgt, så det handler om at få sat den rigtige pris fra start af og glæde sig over en pæn hastighed på boligsalget,” siger han. 

Optimismen bobler

Tilbage i 2020 og 2021 tog det i gennemsnit 17 uger at få solgt et hus i Favrskov Kommune. I dag er salgstiden på niveau med tiden under coronaårene, hvor boligsalget slog den ene rekord efter den anden, så den nuværende salgstid er fortsat hurtig. 

”Salgstiderne blev presset helt i bund under coronatiden, og på trods af det seneste år med stigende renter og højere inflation, så er der stadig godt gang i boligmarkedet. Sælgerne kan derfor glæde sig over, at boligmarkedet fortsat viser gode takter,” siger Anders Lauridsen og tilføjer: 

”Boligpriserne på landsplan tog et dyk i andet halvår af 2022, men prisfaldet var kortvarigt, og allerede i begyndelsen af 2023 fladede priserne ud. På det seneste er optimismen derfor igen begyndt at boble blandt køberne, og de fortsat lave salgstider giver sælgerne gode kort på hånden.”

Boligmarkedet normaliseres

På landsplan bliver et gennemsnitligt hus i øjeblikket solgt efter 18 uger på markedet. Det svarer til en lille stigning siden tredje kvartal af 2022, men salgstiden er fortsat hurtigere end det historiske gennemsnit på 24 uger. Ifølge Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom i Nordea Kredit, er udviklingen et tegn på, at efterspørgslen efter boliger er i gang med en normalisering:

”Der har været unaturligt meget fart på boligmarkedet under Covid-19, hvor boligerne blev revet af hylderne på rekordtid. Det er derfor helt naturligt, at vi oplever, at salgstiderne stiger lidt igen. At salgstiderne ikke er steget mere, er også et udtryk for, at sælgerne er indstillet på at komme køberne i møde,” siger hun.

Salgstiderne i boligmarkedsstatistikken fra Finans Danmark går tilbage til år 2004. Den historiske salgstid er derfor målt ved at beregne den gennemsnitlige salgstid for parcel- og rækkehuse fra statistikkens begyndelse og indtil i dag. Salgstiden for 2023 er beregnet som et 4 kvartalers glidende gennemsnit. 

Jonas Hooge
Jonas Hooge
Jonas står overordnet for det redaktionelle på byensnyt.dk og sørger samtidig for, at der også er styr på det kommercielle setup. Jonas har boet i Hadsten siden 2008, og har gennem flere år, været aktiv i foreningslivet i byen, både som udøver og i bestyrelser.

Relaterede artikler