28. februar 2024

Hammel sat til vægs i InSide

Har man været forbi InSide i denne uge, så har man måske bemærket, at der er blevet malet et stort vægmaleri mellem hovedindgangen og Sundhedhuset, hvor flere af Hammels kendte bygninger er med.

Det er kunstneren der kalder sig Mormor, der har været i gang med penslen, og det er der kommet et flot maleri ud af, som på flotteste vis får præsenteret Hammel og dens mange flotte og historiske bygninger.

Mormor, der faktisk hedder Kristian, har fået inspiration fra elever i Hammel Billedskole, og har efterfølgende tegnet en skitset, der så er blevet til det endelige vægmaleri, som der er fernisering på 14. april klokken 16.

”Jeg har været i dialog med både kommunen og InSide i gennem længere tid, og har så fået lov til at boltre mig på væggen her. Starten har været en workshop med Hammel Billedskole, hvor eleverne har lavet nedslag i arkitekturen rundt omkring i Hammel, og hvad de synes var værd at kigge på. Det resulterede i en række fotos og skitser som de lavede på dagen, som også bliver udstillet her i InSide, og det er dem jeg har taget udgangspunkt i til den endelige skitse”, fortæller Mormor, da ByensNyt kiggede forbi InSide mandag eftermiddag.

Der er masser af små detaljer på det store maleri at gå på opdagelse i

Vægmaleriet er placeret centralt i kulturhuset på en væg, hvor der i forvejen ikke var noget på, og Mormor er glad for netop denne placering, da mange kommer forbi maleriet på en normal dag.

”Jeg er for det første glad for, at maleriet er frit tilgængeligt, så det er muligt for alle, uden at skulle betale entré, at se maleriet. Der er et godt flow af mennesker igennem huset det meste af dagen som skal på biblioteket,  til bowling, koncerter, spise eller i sundhedshuset, så der er mange der ser det, og det er noget jeg er glad for”.

Maleriet har primært fokus på Hammel by, men man kommer også lidt rundt i området, hvor Pøt Mølle og Frijsenborg Gods blandt andet kan ses. Det nærmest ikoniske fodgængerfelt ved Østergade er der blevet plads til, lige som Hammel Banegård, Fotorama, Den Gl. Snedkergård og Hammel Kirke også kan ses.

”Jeg har forsøgt at få mange af de gamle, ikoniske bygninger med, og så er der også blevet plads til meget af den udsmykning som byen også er kendt for. Jeg har også talt med flere lokale folk som har haft en historie om en bygning eller et emne, og så er det blevet flettet ind, så på den måde har det været et meget levende værk at lave. Jeg har prøvet at bidrage med noget, som betyder noget for folk, og jeg håber at reaktionen bliver god, hvilket jeg allerede har kunnet mærke i de dage jeg har været her”, siger han og tilføjer:

”Jeg håber folk får en oplevelse, som de ikke havde regnet med på vej til fysioterapeuten eller biblioteket, og jeg synes at placeringen er helt oplagt. Der skete ikke så meget før, lige netop her, så jeg håber at det bliver et opholdssted, hvor folk vil stå og kigge lidt og forhåbentlig finde noget, som de kan kende fra deres eget liv”

Jonas Hooge
Jonas Hooge
Jonas står overordnet for det redaktionelle på byensnyt.dk og sørger samtidig for, at der også er styr på det kommercielle setup. Jonas har boet i Hadsten siden 2008, og har gennem flere år, været aktiv i foreningslivet i byen, både som udøver og i bestyrelser.

Relaterede artikler