31. januar 2023

Ugens bogtips fra Hammel Bibliotek

Islandsk fårehyrde

Biografi Som sædvanlig er min liste over læseideer alenlang efter at have hørt kollegerne fortælle om et udvalg af årets bøger på bogcafeen. Heida er fårebonde på Island, født i 1978 som yngste datter af fem på den fædrene gård i et af Islands mest barske områder. Naturen, dyrene, det hårde arbejde og stoltheden satte sig tidligt spor i hende. Trods en lovende modelkarriere overtager hun gården efter farens død, og med enorm styrke kaster hun sig også ind i lokalpolitik og kampen mod et nyt kraftværk på hendes jord. Bogen er opdelt i de fire årstider og viser ugernes gang som de gennem generationer har set ud.

Heiða : bonden i fjeldenes dal. Af Steinunn Sigurðardóttir (99.4. Heiða Guðny Ásgeirsdóttir)

Professor og mor til seks

Biografi Straks efter bogcaféen kastede jeg mig over portrættet af Eva Smith, juraprofessor og engageret samfundsdebattør. På hendes gravsten kunne man skrive ”Hun troede, at alting ragede hende”, fortæller hun selv i dette portræt, hvor man hører om hendes karriere og mærkesager inden for retssikkerhed, men især om privatlivet som datter af Hans Hækkerup og selv mor til seks fordelt på tre ægteskaber. Hun er sjov, skarp og selvironisk, og så bærer man over med at bogen er lidt rodet fortalt og har forvirrende hyppige skift mellem 1. og 3. person. 

Eva Smith. Jeg håber, jeg har gjort en forskel. Af Anne Knudsen og Steen Valgreen-Voigt (99.4)

Kærlighed til bøger

Biografi For en bibliotekar er denne erindringsbog naturligvis særligt interessant, idet hovedpersonen bruger læsningen som pejlemærke i fortællingen om sit liv. Som præstedatter kommer hun fra et hjem, hvor bøger og læsning var en fast bestanddel af livet. Hun beskriver, hvad hendes viden og holdninger udspringer af, og vi hører om de forskellige møder med litteraturen, der har formet hende som menneske i takt med, hvor hun var i livet, og hvad hun læste. Med sin baggrund i politiet, som medlem af Folketinget og minister ser hun uddannelse og viden som essentielt for et samfund.

En læser bliver til. Af Birthe Rønn Hornbech (99.4)

Denne uges anbefalinger er skrevet af Mie Henriksen, Hammel Bibliotek.

Du kan finde mere inspiration på vores hjemmeside favrskovbib.dk, ligesom du også finder os på Facebook samt på Instagram under @favrskovbib.

Jonas Hooge
Jonas Hooge
Jonas står overordnet for det redaktionelle på byensnyt.dk og sørger samtidig for, at der også er styr på det kommercielle setup. Jonas har boet i Hadsten siden 2008, og har gennem flere år, været aktiv i foreningslivet i byen, både som udøver og i bestyrelser.

Relaterede artikler