16. marts 2025

Efter mange års tilløb får Unik Begravelse debut på FamilieMessen

Årets FamilieMesse i Hadsten står for døren, og på søndag åbnes der op i to haller med masser af forskellige udstillere, og en af dem er Mette Marie Nikolajsen, der ejer Unik Begravelse i Hadsten. Det er første gang hun deltager, og det har ikke været en let beslutning.

Mette Marie har egentlig haft lyst til at deltage i flere år, men det er først i år hun tager springet ud i livet som udstiller på FamilieMessen, og grunden til hendes tøven skal faktisk findes i hendes job som bedemand.

“Jeg har overvejet det flere gange, men så har jeg tænkt, om folk vil synes det er mærkeligt at den lokale bedemand står på en messe, måske endda upassende? Så det har jeg gået og spekuleret over et stykke tid, men så kom jeg til at tænke på, at jeg ved flere lejligheder har været i byen og er blevet spurgt om, hvad jeg laver og har svaret at jeg er bedemand, så har folk ofte nævnt, at de skal have lavet “Min sidste vilje”, men ikke lige har fået det gjort”, fortæller Mette Marie Nikolajsen til ByensNyt.

“Min sidste vilje” er et dokument, hvor man kan udfylde, hvordan de pårørende skal forholde sig, når man er død i forbindelse med begravelse og det efterfølgende, således at de efterladte ikke bliver efterladt i tvivl omkring, hvad der skal ske og på hvilken måde.

“Så jeg kom til at tænke på, at det kunne jo være, at der er andre tænker sådan i forhold til “Min sidste vilje”, og så får man jo i hvertfald muligheden for at få en brochure med hjem. En anden ting, som jeg tror mange ikke kender til er begravelsesopsparring, og på messen vil jeg slå et slag for den ordning der hedder “Elysium”, der er godkendt af SKAT og som efter min mening er en rigtig god ordning. Her kan sparre op til begravelsen, hvis man tænker at de pårørende ikke skal stå med den bekymring efterfølgende, og det smarte ved “Elysium” er, at den ikke indgår i boet, således at man kan bruge den, også inden skifteretten har været i gang”, forklarer Mette Marie.

En bedemand er ikke bare en bedemand

Alle kan kalde sig bedemand, hvis man skulle have lyst til det, og det kræver derfor ikke nogen uddannelse i princippet at blive det, men brancheforeningen Danske Bedemænd har lavet en uddannelse, som tager halvandet år, hvor man både er hos en bedemand og har to skoleophold samt slutteligt en periode hos en anden bedemand, som tjekker op på, om man har fået den rette oplæring.

Mette Marie har Rebecca under oplæring som bedemand, og i følge Mette Marie, så har Rebecca masser af gå på mod, men har også opdaget, at det at være bedemand ikke blot handler om, at fragte en kiste rundt.

“Hold op hun er dygtig, og hun tager virkelig fra, men hun har selvfølgelig også opdaget at man som bedemand laver en hel masse ting, som man normalt ikke lige tænker over. Det er ikke blot at køre en kiste til kirken og tale lidt med præsten, der er mange ting der går forud for dette og også efterfølgende. Vi har døgnåben og står til rådighed året rundt, så man skal ikke være bange for at arbejde på skæve tider, i weekenden og helligdage, hvis man skal være bedemand, fordi så kommer man til at slå sig på jobbet”, fastslår byens eneste bosiddende bedemand og tilføjer til slut:

“Vi er medlem af Danske Bedemænd og ISO 9001 certificerede, og det er folks garanti for, at der er styr på tingene og at man er i trygge hænder, hvilket jo har stor betydning, netop omkring et dødsfald”

Jonas Hooge
Jonas Hooge
Jonas står overordnet for det redaktionelle på byensnyt.dk og sørger samtidig for, at der også er styr på det kommercielle setup. Jonas har boet i Hadsten siden 2008, og har gennem flere år, været aktiv i foreningslivet i byen, både som udøver og i bestyrelser.

Relaterede artikler