15. juni 2024

Kunstfærdigt nyt alterbordsforhæng til Voldum Kirke

Det fineste alterbordsforhæng i patchwork indvies i Voldum Kirke første søndag i advent.

Syv meter stof med 2.500 kvadrater i 398 forskellige nuancer er nu blevet forvandlet til det nye antependium (alterbordsforhæng) til Voldum Kirke takket være otte lokale syerskers mange timers sirligt patchworkarbejde gennem femten måneder.

Antependiet indvies første søndag i advent, 27. november klokken 15. Det er samme dag, som Voldums nye sognepræst Trine Gjørtz indsættes i sit embede af provst René Høeg. Begge dele fejres med champagne og kransekage efter gudstjenesten, fortæller kirken i en pressemeddelelse.

Processen startede allerede under det daværende menighedsråds studietur til reformatoren Martin Luthers kirke i Wittenberg. Her så man det alterklæde, som Dronning Margrethe har broderet og skænket til kirken. To af medlemmerne, Lone Jennert og Kirsten Bonde, blev stærkt inspireret af dette og foreslog at også Voldum Kirke skulle have et nyt antependium. 

I og med at Voldum kirke netop har gennemgået en større renovering, indvilligede resten af menighedsrådet i ved samme lejlighed at erstatte det hidtidige antependium med et nyt. Herefter blev Selskabet for Kirkelig Kunst inviteret til Voldum for blandt andet at hjælpe med at indkredse udformningen, prisoverslag og komme med forslag til kunstnere. Valget faldt på kunstneren Martin Nannestad Jørgensen, der efter sparring med den lokale historiker Peter Bavnshøj, Voldum, vendte tilbage med en smuk skitse med reference til Golgata. Stoffet blev specialvævet i Frankrig, og da det vendte retur, gik sydamerne i gang. 

Lone Jennert fortæller, at sydamerne har gået til opgaven med stor entusiasme. De udviklede hurtigt et system med bogstaver og tal for at holde styr på alle de mange små kvadrater. Ved vejs ende opdagede de imidlertid, at en enkelt firkant var kommet galt i byen. De var spændte på, om Martin Nannested Jørgensen ville bemærke den, da han kom for at se resultatet. 

”Det gjorde han, og den måtte selvfølgelig pilles ud og erstattes med den rigtige farve,” smiler Lone Jennert.

Hun understreger, at sydamerne har ydet et ganske uvurderligt stykke arbejde, og Voldum Kirke har nu som noget ganske særligt et antependium i patchwork. 

For at projektet kunne lykkes skulle det naturligvis finansieres og vi er yderst taknemmelige for den økonomiske støtte vi har fået fra dels Åge og Johanne Louis Hansens Fond samt Favrskov provsti.

Relaterede artikler