28. november 2021

Skjold Burne fylder 20 år

Onsdag d. 15. september er det 20 år siden at Peter Aschelund overtog det der dengang var en kioskforretning i Søndergade og som siden er blevet til en rigtig specialforretning med vin, spiritus og delikatesser.

Peter havde fundet en annonce i avisen, hvor der stod, at der var en kiosk til salg i Hadsten og Peter har altid syntes, at Hadsten virkede som en god by. Her ville han kunne opnå det han vægter allermest, at blive en del af et lokalmiljø, hvor man hurtigt lærer kunderne at kende.

Butikkens størrelse var perfekt og i starten var den en klassisk kiosk med tobak, aviser, blade, video m.v. I takt med, at den nye lukkelov blev indført og de øgede åbningstider for supermarkederne gjorde det sværere og sværere at drive kiosk, begyndte Peter stille og roligt at få flere og flere af de varer, som han brænder allermest for.

Han har altid dyrket sin interesse for vin, spiritus og specialvarer og fik efterhånden skabt sig et flot udvalg og det viste sig hurtigt, at det var noget kunderne kunne lide. Mange søgte Peter og kunne høre, at han rent faktisk vidste en del om det han sælger og i 2006 blev butikken til en del af Skjold Burne kæden. Siden har butikken udviklet sig i takt med tiden og Peter har været aktiv både i og uden for butikken. Han har afholdt mange vinsmagninger i butikken, i lokale virksomheder, foreninger, klubber og også haft et godt samarbejde med Sløjfen.

I 2010 etablerede han whiskymesse i Sløjfen og det var den gang Danmarks første whiskymesse i den form. Man betalte for at være med på messen og billetprisen inkluderede smagning af en række specialwhiskyer, hvor flere blev præsenteret af whiskeyhusene selv. Gæsterne kom fra nær og fjern; England, København, Skagen og hele oplandet og det er en messeform, der siden er bleve udbredt i hele landet.

I 2017 indgik Peter et samarbejde med FOF om en vinskole, som løber forår og efterår, hvor man kommer og lærer om vin og smager vin og hvor Peter er på som fortæller. Der er typisk op til 18 på et hold men det har været lidt decimeret under COVID 19, men nu starter der igen et nyt hold op, som atter forventes at få god tilslutning.

“Det er helt utroligt at der er gået 20 år. Det er ikke til at forstå. Vi synes, vi har formået at tilpasse os og tilpasse butikken, så vi hele tiden har det på hylderne som byens borgere efterspørger. Det er sjovt for vi har faktisk stadig mange af de kunder som i sin tid mest kom for at hente deres tobak, tips og lottokupon dem har vi stadigvæk. Og sideløbende har vi fået et helt andet segment, som mere efterspørger vores udvalgte vin og spiritus. Og så har vi også altid gavekurve klar, så man lige kan komme forbi og hente gaven til receptionen eller fødselsdagen eller også så laver vi den på stedet med de ting i, som folk gerne vil have” fortæller Peter

I dag rummer butikken specialafdelinger med vin, portvin, whisky, rom, gin, specialøl, delikatesser som f.eks. Summerbird chokolade og byens absolut største te-udvalg og der males også stadig frisk kaffe i butikken.

“Vi er nok Østjyllands billigste med den her kaffe, som er ret eftertragtet og det er et godt trækplaster” fortæller Torben, der er Peters søn og som også arbejder i butikken. Det samme gør Peters kone Susanne indimellem, så butikken er et helt familieforetagende.

Derudover har butikken det sidste års tid haft Naja i praktik og jobtræning og det ophører ved udgangen af året i år. “Vi synes det er vigtigt at tage ansvar og kan vi hjælpe til med at skabe en god praktik, som kan ruste en god person endnu bedre til arbejdsmarkedet, så stiller vi gerne op. Og vi har været glade for Naja, der er sød og hjælpsom og vi ønsker hende alt det bedste på sine videre jobfærd, når hun afslutter hos os” fortæller Peter, mens Naja smiller fra hjørnet, hvor hun er ved at sætte varer på plads.

Peter fortæller, at COVID 19 har været hård for de fleste lokale butikker men finder det også vigtigt at sige, at hvis man nogensinde har været tvivl om byens opbakning, så blev den tvivl gjort fuldstændig til skamme under COVID 19.

“Opbakningen er jeg utrolig taknemmelig for og det tror jeg også gør sig gældende for mange af mine kolleger her i Søndergade. Det har været virkelig dejligt at opleve, at byens borgere har bakket os op. Så føler man at vi står sammen allesamen” afslutter han.

I jubilæumsdagene disker Peter op med gode tilbud, smagninger og gæstepræsentationer i butikken, men mere om det senere.

Jan Erik Elgaard
Jan Erik Elgaard er ejer af ByensNyt.dk og driver også konsulentvirksomheden Elgaard Mancom i Hadsten. Jan Erik er medstifter af og formand for Favrskov Revyen i Hadsten. Han er derudover formand for Kulturhuset Sløjfen i Hadsten, næstformand for Favrskov Gymnasium og medforfatter på to bøger.

Relaterede artikler

Vejret i 8370

Hadsten
overcast clouds
2.9 ° C
2.9 °
2.1 °
98 %
2.4kmh
100 %
søn
3 °
man
3 °
tirs
5 °
ons
2 °
tors
-0 °