20. juli 2024

En helt ny form for tilstandsrapporter uden K1, K2 og K3’ere

Skal du købe eller sælge hus? Så skal du pr. 1. oktober stifte bekendtskab med en helt ny form for el- og tilstandsrapporter. Og du skal kigge langt efter K1, K2, K3, som afløses af farvemarkeringer.

Bliver det så mere enkelt at gennemskue? I følge Jette Eriksen, indehaver af EDC Huset Hadsten, så er det til alles fordel, at der fra 1. oktober kommer helt ny standarder på området.

“Faktisk er de nye el- og tilstandsrapporter til gavn for alle os, der skal handle bolig. De er nemlig langt mere let aflæselige og lever dermed bedre op til almindelige menneskers forventning om rapporternes forståelighed”, fortæller hun.

Væsentligste ændring i tilstandsrapporten består i at de hidtidige karakterer K1, K2, K3 og UN afløses af farvemarkeringer – samt at karakteren K0 (kosmetiske skader) helt afskaffes. Herudover bygges beskrivelsen af husets tekniske stand anderledes op, hvor gennemgangen fremover sker på baggrund af de enkelte rum i ejendommen. I den gamle rapport var opbygningen baseret på den enkelte type af fejl eller skader, som så kunne findes i flere rum. 

“De nye rapporter spiller perfekt sammen med vores ønske om, at køberne på nemmeste og mest forståelige vis får maksimal viden om deres kommende bolig. De nye rapporter har et logisk grafisk udtryk, er let forståelige og er simpelthen mere lækre at se på. Generelt bliver rapporten meget nemmere at håndtere i modsætning til den ‘gamle’ version. Eksempelvis er den 5 sider lange tekst om Huseftersynsordningen og den til grundlæggende lovgivning nu flyttet til rapportens sidste del”, lyder det fra Jette Eriksen.

De nye rapporter indføres fra 1. oktober, men får ingen konsekvens for de rapporter, er allerede er udarbejdet. Der vil derfor være en overgangsperiode, hvor boligkøberne kommer til at møde både gamle og nye rapporter i boligsøgningen. De nye rapporter medfører heller ikke ændringer i muligheden for at tegne en ejerskifteforsikring, ligesom betingelserne for sælger ikke berøres af de moderniserede rapporter.

Jonas Hooge
Jonas Hooge
Jonas står overordnet for det redaktionelle på byensnyt.dk og sørger samtidig for, at der også er styr på det kommercielle setup. Jonas har boet i Hadsten siden 2008, og har gennem flere år, været aktiv i foreningslivet i byen, både som udøver og i bestyrelser.

Relaterede artikler