13. oktober 2024

Julemaden er der styr på – men hvad skal der drikkes til?

De fleste har godt styr på, hvad der skal spises juleaften, hvor and, flæskesteg og måske gås, nok er at finde i mange stuer denne aften, men så er der lige det med vinen. Hvad skal man egentlig drikke til, og skal man i det hele taget drikke vin?

ByensNyt tog derfor forbi den lokale vinhandler i Søndergade, og spurgte Peter, der ejer Skjold Burne Vinhandel, om han havde et bud eller to på en julevin, og han havde såmænd tre gode bud samt et par stykker til desserten, som for de flestes vedkommende nok er Risalamande med kirsebærsauce til.

“Man skal have noget vin med kraft og en god syre og såmænd også gerne en lille smule sødme, så den kan spille op mod den tunge julemad. Et godt bud kunne være vin fra Rhone i Frankrig, der har masser af kraft og saft, og her har jeg fundet en vin fra Domaine Brotte, lavet på de klassiske druer fra byen Cairanne, som er en af de klassiske byer i Rhone. Er man mere til Italien, så kunne en Ripasso fra Fabiano i Veneto, være et godt bud. Ripasso er kendt som en slags “mini Amarone”, lavet på de samme druer, hvor man tilsætter kvaset fra Amarone, og laver en andengæring, så man tilfører mere smag, fylde og smag til vinen”, fortæller Peter, der også slår et slag for netop Amaronen til julemenuen:

Er man klar på en stor vinoplevelse, så er Amarone et godt bud til julemenuen, men det er ikke helt billigt

“Her får man den helt store oplevelse, men det er så også til en helt anden pris. Det er dyrt at lave Amarone, og det afspejler sig også i prisen, hvor man skal et godt stykke over 200 kroner, for at få god kvalitet. Jeg synes at man skal drikke vin juleaften, og de vine jeg har foreslået kan sagtens stå distancen, men er man mere til øl så er det bestemt også et godt alternativ. Her skal man sørge for, at finde en mørk og kraftig øl, helt oplagt med juleøl, hvor vi har flere gode bud i butikken.

Når det gælder Risalamanden, så er portvin tit en vinder, men er man klar på at udfordre sig selv, så kunne Ben A fra Andersen Winery i Vrinners også være et godt bud. Den er mousserende, lavet på solbær, og et godt bud på en anderledes oplevelse til juleaften. Skal man have et velkomstglas eller bare hygge sig i køkkenet i løbet af dagen, så kunne Sparkling Christmas fra samme firma også være oplagt.

Andersen Winery holder til i Vrinners, men Mads Groom Andersen der startede virksomheden, bor faktisk lige uden for Hadsten

Jonas Hooge
Jonas Hooge
Jonas står overordnet for det redaktionelle på byensnyt.dk og sørger samtidig for, at der også er styr på det kommercielle setup. Jonas har boet i Hadsten siden 2008, og har gennem flere år, været aktiv i foreningslivet i byen, både som udøver og i bestyrelser.

Relaterede artikler