8. december 2023

Ren nostalgi: Juleudstillingen igen på plads i Hadsten Optik

I mange år har det været en fast tradition, at Hadsten Optik har haft en fin mekanisk juleudstilling i vinduet, men sidste år var alting anderledes, da udstillingen var en tur i Randers.

Oprindeligt stod den mekaniske udstilling i en tøjbutik i Randers, der hedder Pind, men da de ikke brugte den, fik Hadsten optik lov til at låne den, hvilket de så har gjort i over 30 år. Sidste år kom indehaveren af Pind så på den idé, at udstillingen skulle tilbage til Randers, men efter lidt forhandling er det endt med, at de to butikker deles om den gamle juleudstilling, så den skiftevis står i Hadsten og i Randers. I år er det Hadsten Optiks tur.

“Min far kunne huske, at have set udstillingen hos Pind, da han var yngre, så han kontaktede dem dengang jeg var omkring ti år, og spurgte, hvor den nu stod. Det viste sig, at den var på et loft i en lade og ikke blev brugt, og så fik min far lov til at låne den, mod at han holdt den vedlige. De første mange år, kørte vi den frem og tilbage, men blev så enige med ejerne af Pind om, at vi kunne opbevare den i Hadsten, hvilket den havde klart bedst af”, fortæller Mette Rasmussen, der ejer Hadsten optik, som hun overtog efter sin far, Villy Rasmussen.

Men efter 32 år, kom ejerne af Pind så i tanke om deres juleudstilling, og da den formelt ikke var blevet overdraget til Hadsten Optik, ja så var sagen jo forholdsvis enkel. Det lykkedes dog Mette at overbevise Pinds ejere om, at de kunne deles om den, blandt andet fordi, at Villy løbende har restaureret maskineriet, der ellers ville have være gået til, på loftet i Randers.

“Vi har brugt mange kræfter på det mekaniske, og jeg er sikker på, at den var gået til, hvis den bare havde stået i den lade i alle årene, så vi fik heldigvis lavet en løsning, hvor vi skiftes til at have den stående, hvilket trods alt er bedre end ingenting. Den larmer virkelig meget, og vi glæder os til når den bliver slukket, men den hører ligesom med til butikken, og nu står den her så igen”, kommer det med et smil fra Mette, da ByensNyt var forbi butikken, for at få en opklaring på julehistorien.

Jonas Hooge
Jonas Hooge
Jonas står overordnet for det redaktionelle på byensnyt.dk og sørger samtidig for, at der også er styr på det kommercielle setup. Jonas har boet i Hadsten siden 2008, og har gennem flere år, været aktiv i foreningslivet i byen, både som udøver og i bestyrelser.

Relaterede artikler