Dagbladet Børsen kårer hvert år de virksomheder, der har vækstet mest, med titlen Gazelleprisen, og på listen der i år rummede 18 virksomheder fra Favrskov, fandt man denne gang enmands-virksomheden Spektre fra Hadsten.
Det er Casper Storm der står bag Spektre, som er en industriel tegnestue, med virksomhedskunder over hele landet, der blandt andet designer brændeovne for Aduro i Hasselager. Her har Casper været med fra starten, og han har dermed haft en finger med i spillet i de over 300.000 brændeovne, som virksomheden har leveret til kunder over hele Europa.
Virksomheden startede helt tilbage i år 2000, lige efter han var færdig på Arkitektskolen i Aarhus, hvor han sammen med en medstuderende gik sammen om at skabe Spektre, som dengang også lavede andre opgaver end industriel design. Parløbet varede frem til 2006, hvorefter de to blev enige om at gå hvert til sit, og Casper videreførte derefter Spektre, nu med domicil i Hadsten.
“Siden 2006 har der kun været mig i virksomheden, ud over nogle få praktikanter, hvilket har været meget bevidst fra min side. Jeg kan godt lide den frihed det giver, hvor jeg kun skal skaffe omsætning til at lønne mig selv, og i de tilfælde, hvor jeg har brug for assistance, så kan jeg række ud til andre tegnestuer, som jeg har et samarbejde med. Til en start havde jeg en del flere kunder end jeg har i dag, men i takt med at mit samarbejde med Aduro er blevet mere omfattende, så har jeg i højere grad valgt at fokusere på dem. De har været kunder siden 2006, og det er, med få undtagelser, mig der har tegnet hele deres sortiment, hvilket gør at jeg har valgt at fokusere det meste af min tid på dem”, fortæller Casper Storm til ByensNyt.
Det er netop salget af brændeovne der har gjort, at Spektre er blevet kåret til Gazelle i år, da de seneste års corona og energikrise har fået salget af brændeovne til at stige, blandt andet i Tyskland.
“Det er lidt sjovt med den her Gazellepris, fordi det er jo netop på grund af det øgede salg i de sidste fire år der gør, at jeg har vækstet så meget. I 2020 kom corona, hvilket gjorde at folk fik en masse tid derhjemme til at lave projekter, og det fik salget af blandt andet brændeovne til at eksplodere i et par år. Derefter kom krigen i Ukraine, og det fik især tyskerne til at blive bange for deres forsyninger af energi, og så steg salget markant igen, og med den fokus der er på at være selvforsynende lige nu, så er det med til, at holde godt gang i salget af brændeovne”, lyder det fra Casper, der tilføjer:
“Lige nu er jeg ved at tegne en løsning, så man kan sætte en kasserolle på brændeovne og derved koge vand f. eks, så man bliver mere uafhængig af el og derved mindre sårbar”.
Noget af det som også har stor fokus for tiden er, hvordan partiklerne udledes fra en brændeovn, og, hvordan man optimerer bålet i ovnen, så den holder mest muligt på varmen, således at man ikke “fyrer for gråspurvene”. Alt dette er Casper med ind over, mens der også bliver lyttet til kundernes ønsker til størrelse og udseende til kommende modeller. Fra de første streger bliver puttet på papiret, til den endelige godkendte model er klar til at gå i produktion, kan der let gå et års tid på grund af tests og diverse godkendelser fra myndigheder, mens nuværende modeller der blot behøver en ny tilføjelse, noget hurtigere kan sættes i produktion.
Formentlig en engangsforestilling
Mens andre virksomheder gør meget ud af Gazelleprisen, så har Casper ikke brugt den store tid på det, og han vurderer, at han formentlig ikke får tildelt prisen igen, da den store vækst de seneste fire år, har været usædvanlig.
“Jeg har rammet brevet ind som jeg fik fra Børsen, men ellers har jeg ikke gjort noget i forhold til prisen. Hvis man skal have statuetten, skal man betale for den (5000 kroner, red), og så meget betyder det ikke for mig. Jeg har jo egentlig bare opfyldt nogle krav som der er opsat af Børsen, og jeg tænker ikke, at jeg kommer til at få prisen igen, fordi det jo netop hænger sammen med den markante stigning på brændeovne de seneste fire år. Mange bruger prisen aktivt, f. eks i forhold til at få nye kunder, men der er jeg nok lidt atypisk, fordi jeg vil faktisk ikke have nye kunder, jeg afviser endda, hvis folk ringer, fordi jeg har nok at lave, og henviser dem i stedet til dygtige kollegaer i Aarhus. Det er en luksussituation og helt atypisk, så på den måde passer jeg nok ikke helt ind i en typisk Gazelle vinder”, kommer det med et lille smil fra Casper Storm.
Ud over Aduro, så laver Casper også opgaver fra tid til anden for blandt andet Rehau-Behr, der har til huse i Hadsten, mens der gennem tidens løb også er blevet lavet tegninger til El-scootere og meget andet. Spektre holder til i Hjulfabrikken i Hadsten, som rummer flere små og mellemstore virksomheder, blandt andet TB Support, Indexed og Amalie Vin. Løbeshop er Hjulfabrikkens største lejer, hvor både administration og lager har til huse.