19. maj 2024

“Vi begynder så småt at få fremkaldt billeder igen”

Efter en lang periode, hvor det hele er blevet mere og mere digitalt, så er der små tegn der tyder på, at vi igen begynder at vil have billeder på print, og ikke kun online.

Det er ikke mange år siden, at filmrullen blev udkonkurreret af det digitale, og den kurs bliver nok ikke ændret, men i følge Bjarne Vedholm fra Photocare i Hadsten, så får flere og flere nu fremkaldt deres billeder, så de, præcis som tidligere, kan komme i fotoalbums.

“Det virker som om, at mange er trætte af, at billederne kun ligger online. I hvert kan jeg se, at vi begynder så småt, at få fremkaldt billeder igen. Efter en tid, hvor det faldt markant, så er det støt stigende igen, og det er fordi, at mange savner de her albums, så de kan vise feriebillederne til familien. Det er lidt noget andet, end at se dem på en skærm”, fortæller Bjarne Vedholm til ByensNyt.dk.

Bjarne har siden 1995 haft fotobutikken i Søndergade, og kunne 20. juli i år fejre 25 års jubilæum. En periode, hvor meget er forandret, i et tempo, hvor mange har fejlvurderet tendenserne, blandt andet Kodak, der tidligere var en stor spiller på markedet.

“Den digitale verden har indtaget markedet, og det er virkeligt gået stærkt. Tidligere stod vi jo i mørkekammeret og fremkaldte, og i dag er det photoshop, hvor vi bruger vores tid, i mange tilfælde bruger vi endda mere tid i dag, fordi der er så mange muligheder. Vi kan jo rette mange ting til, og det er der jo både fordele og ulemper ved, men generelt synes jeg det er en god ting”, lyder det fra den erfarne fotograf.

Bjarne Vedholm har et stort fotoatelier bagerst i lokalet, hvor det i dagens anledning var ham selv, der stod model. Og ja, Bjarne fik ret, et mobilkamera er ikke optimalt indenfor

Polaroid er et hit

Bjarne har et stort udvalg af kameraer, i hver sin ende af prisskalaen, og så har en gammel kending igen fundet vej til de danske hjem, især hos de unge, nemlig polaroid-kameraet, der de seneste år er blevet et hit.

“Vi sælger en del kamera i den dyre ende, hvor folk har set naboens og opdaget, at det tager bedre billeder end ens eget, og derfor gerne vil opgradere. Ens mobil kan i mange tilfælde tage fine billeder, dog helst udenfor, men går man efter kvalitet, så skal man ofre nogle penge på det. Det er lidt lige som med cykler, hvor kvalitet koster, og hvor der er mange muligheder, også i diverse udstyr”, siger Bjarne og fortsætter:

“Noget vi også sælger en del af er polaroidkameraet. Jeg havde ikke troet, da polaroid kom frem igen for fire-fem år siden, at det ville blive et hit, fordi det var jo noget, der var populært i 70´erne, men det skal jeg love for, at det er blevet, især blandt de unge. Igen er vi nok tilbage ved, at folk synes det er sjovt og rart, at få et fysisk billede i hånden, så jo, det er klart et hit”, siger Bjarne med et stort smil.

Jonas Hooge
Jonas Hooge
Jonas står overordnet for det redaktionelle på byensnyt.dk og sørger samtidig for, at der også er styr på det kommercielle setup. Jonas har boet i Hadsten siden 2008, og har gennem flere år, været aktiv i foreningslivet i byen, både som udøver og i bestyrelser.

Relaterede artikler