19. september 2024

Hvad sidder du inde for?

Store sal i Sløjfen var fyldt til bristepunktet da tidligere spionchef Lars Findsen mandag aften gæstede Hadsten

Kulturmedarbejder Marianne Hyldal Vollmer

Kulturmedarbejder Marianne Hyldal Vollmer bød velkommen og introducerede aftenens foredragsholder, chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste Lars Findsen.

Lars Findsen leverede en spændende og meget personlig beretning om sin karriere på Slotsholmen og til den skæbnesvangre dag, hvor han blev anholdt og sigtet og siden titalt for at have lækket højt klassificerede oplysninger.

Lars Findsen er 59 år og uddannet cand jur og har bestridt en række stillinger som bl.a. fuldmægtig og ministersekretær, da han i 2002 blev tilbudt stillingen som chef for Politiets Efterretningstjeneste (PET). Her sad han i fem år, hvorefter han tiltrådte stillingen som departementschef i Forsvarsministeriet. I de 8 år han bestred stillingen nåede han at have 6 forsvarministre.

Som departementschef var han bl.a. arkitekten bag en ny forsvarsreform. Den var ikke lige populær alle steder og da Peter Christensen i 2025 blev forsvaminister bad han flere gange Lars Findsen udarbejde et oplæg på, hvordan reformen kunne rullles tilbage. Det mente Lars Findsen var en dårlig idé – og i øvrigt politisk urealistisk. Selv om Peter Christensen flere gange rykkede for det, fik Lars Findsen aldrig udarbejdet notatet. Det fik den konsekvens, at Lars Findsen en dag blev kaldt op på statsministeriets departementschef Christian Kettels kontor til en samtale. “Hvad har I gang i?”, spurgte han. “Har I været oppe at skændes?”

Det mente Lars Findsen ikke men Christian Kettel fortalte ham, at han nok skulle forvente, at han kom til at kigge sig om efter et job i rigspolitiet, for han skulle nok ikke blive på posten.

Siden kom Lars Findsen selv på den idé, at han kunne skifte job med chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), som på daværende tidspunkt referende til ham og sådan blev det.

Som chef for FE var Lars Findsen involveret i en lang række spændende sager og kontrasten i opgaverne var store. Den ene dag kunne han side på Slotsholmen og diskutere Rigtets sikkerhed i Regeringens sikkerhedsudvalg. Få dage efter var han måske på besøg hos en efterretningskollega i Mellemøsten, hvor han boede på luxuxhotel og blev afhentet i en pansret bil med kortege og motorcykler og hvor vejene blev lukket til lejligheden. Herefter kunne han igen få dage senere sidde i et blikskur i et afrikansk land for at drøfte sikkerhedspolitiske konsekvenser med en lokal militia.

Da Lars Findsen en decemberdag i 2021 kommer hjem fra en kort rejse til Nordmakedonien bliver han anholdt i lufthavnen og først fulgt til politigården og siden til Vestre Fængsel inden han allerede dagen efter blev stillet for en dommer, hvor han blev varetægtsfænglet.

Dagen efter ankommer han til Hillerød Arrest og her møder han en række helt unge kriminelle og prøver at få en hverdag sammen med dem. På det tidspunkt vidste han ikke, hvor længe han skulle sidde der. Da han af en af de andre indsatte bliver spurgt: “Hvad sidder du inde for?” kunne han ikke svare, da der var navneforbud i sagen. Men de unge tog godt imod ham og han fik hurtigt en hverdag med faste rutiner. Lars Findsens personlige fortællinger om sine oplevelser med de øvrige indsatte var et medrivende kapitel i hans foredrag.

Under varetægtsfænglingen deltager Lars Findsen i en lang række retsmøder og her finder han ud af, at han har været aflyttet af PET gennem et helt år. Samtaler med familie og venner er optaget, de mest intime detaljer fra hans privatliv er registreret og på intet tidspunkt får han mistanke til at det foregår.

Det hele kulminerer, da Lars Findsen frifindes og siden får erstatning for ulovlig fængsling og ulovlig aflytning. Lars Findsen er i dag stadig officielt ansat og han får fortsat løn, men der er udpeget en fungerende chef for FE i stedet for ham.

Lars Findsen finder, at den socialdemokratiske regerings håndtering af sagen var en katastrofe. Han mener hele sagen mod ham er en slags vendetta, der er orkestreret af statsministeren og hendes magtfulde departementschef Barbara Berthelsen. Men da han fra salen bliver spurgt om, hvilket motiv regeringen skulle have i det, kan han ikke svare præcist, men siger blot, at det er et af de sprøgsmål som indtil videre er ubesvaret. “Måske er den blot et udtryk for at den første uheldige beslutning, afløses af endnu en uheldig beslutning og siden fortsætter det på samme måde” svarer han.

Store sal i Sløjfen var propfyldt til foredraget med Lars Findsen

Spørgelysten var stor og Lars Findsen svarede beredvilligt på de mange spørgsmål, der blev rejst fra salen. Det blev en meget spændende aften og en meget personlig beretning men også et ensidigt partsindlæg fra Lars Findsen. Han er åbenlyst bekymret for de danske efterretningstjenesters internationale anseelse og for et mere politiseret embedsmandsvælde end vi i Danmark hidtil har været vant til.

Jan Erik Elgaard
Jan Erik Elgaard
Jan Erik Elgaard er ejer af ByensNyt.dk og driver også konsulentvirksomheden Elgaard Mancom i Hadsten. Jan Erik er aktiv i byens kulturliv bl.a. som formand for Favrskov Revyen og har gennem flere år været engageret i Kulturhuset Sløjfens bestyrelse. Han er desuden næstformand for Favrskov Gymnasium, medlem af Hadsten Rotary Klub og medforfatter på to bøger.

Relaterede artikler