19. maj 2024

Kurt Villy Svendsen modtager lokal hæder

Folkemindesamleren, historiefortælleren, tidligere postbud, træskohandler og soldat Kurt Villy Svendsen hædres på torsdag d. 27. april for sine mangeårige daglige engagerede beretninger om Hadsten og Omegns fortid og nutid.

Det er en kreds af Hadsten borgere, der står bag hæderen til den engagerede ildsjæl, der har mere end 1700 faste følgere på Facebookgruppen; Gamle Hadsten og de gode historier. Her kan man hver dag følge Kurt Villy Svendsens levende fortællinger om folk og fæ i Hadsten-området gennem de sidste 200 år. Ofte er historierne ledsaget af et lokalhistorisk illustrerende postkort eller fotografi.

Få har som Kurt Villy Svendsen formået at være så aktiv i sin formidling om byens for- og samtid og den store trofaste læserskare til Facebookgruppen daglige fortællinger vidner om, at Kurt Villy eller K.V., som han ofte kaldes, kan noget helt særligt.

Kurt Villy Svendsen har haft et særdeles varieret arbejdsliv. Først som soldat og telegrafist og senere FN udsending til Cypern og tjeneste i en radiodeling, der var tilknyttet Jægerkorpset, hvor han ligeledes blev faldskærmsuddannet. Siden var han mangeårig post i både Randers og Hadsten, hvor han afsluttede som kontorpakmester.

Herefter købte han en træskofabrik og solgte eftertragtede kvalitetstræsko til kunder på markeder i hele landet.

Sideløbende dyrkede han sin store passion for lokalhistoriske postkort og begyndte et ganske omfattende skribentliv på det lokale elektroniske medie Pingvinnyt. Det udviklede sig til de populære årligt tilbagevendende julehæfter med 24 julehistorier, hvoraf der nu er udkommet hele 16 årgange.

Og i de seneste mange år har har altså administreret Facebookgruppen; Gamle Hadsten og de gode historier, hvor hans daglige anekdoter tiltrækker stadigt flere læsere.

Hans store passion for at skrive om Hadstens om omegns liv og personligheder har nu resulteret i, at en kreds af borgere i byen, har valgt at hædre Kurt Villy Svendsen til et arrangement på torsdag d. 27. april, hvor henved 30 personer med tilknytning til Kurt Villy Svendsen møder op for at overrække ham prisen og hylde ham som hædersborger.

Det interessante er, at Kurt Villy faktisk slet ikke bor i byen længere. Han har de sidste mange året boet i Sunds ved Herning, men har til trods for det opretholdt sine aldrig svigtende daglige skriverier om Hadsten.

Den første der modtog instifternes titel som hædersborger i Hadsten var Hans Gadeberg i 2016 og nu er turen altså kommet til Kurt Villy Svendsen, der ved lejligheden modtager en flot stenskulptur og et hædersbrev som bevis for hæderen.

Herudover er der ved arrangementet ølsmagning, sange med Egebjerg Trio og taler fra repræsentanter for prisens indstiftere. (Kilde: Ove Rosenkvist)

Jan Erik Elgaard
Jan Erik Elgaard
Jan Erik Elgaard er ejer af ByensNyt.dk og driver også konsulentvirksomheden Elgaard Mancom i Hadsten. Jan Erik er aktiv i byens kulturliv bl.a. som formand for Favrskov Revyen og har gennem flere år været engageret i Kulturhuset Sløjfens bestyrelse. Han er desuden næstformand for Favrskov Gymnasium, medlem af Hadsten Rotary Klub og medforfatter på to bøger.

Relaterede artikler