2. december 2023

Flot besøgt støttearrangement for Ukraine på Clausholm

Clausholm Slot dannede onsdag formiddag en flot ramme for Økonomisk Politisk Netværks støttearrangement for Ukraine, hvor talerne var økonom Lars Christensen og tidligere udenrigsminister Anders Samuelsen.

Godsejer Christian Berner indledte med at byde velkommen til arrangementet, hvorfra overskuddet går til Læger Uden Grænsers store arbejde og lige nu med primært sigte på Krigen i Ukraine. Og overskuddet afhængte af deltagerne velvillighed, da arrangementet var gratis. Det hele blev på fire dage sat i stand af Økonomisk Politisk Netværk, som bl.a. havde bedt Favrskov Erhvervsråd reklamere for arrangementet.

Anders Samuelsen er CEO i UV Medico og tidl. udenrigsminister, medlem af Folketinget samt medlem af Europa-Parlamentet og stifter af Liberal Alliance. Han fortalte om sine personlige oplevelser og erfaring med Rusland og Ukraine fra sin tid som udenrigsminister og kunne bl.a. berette, hvordan han oplever den russiske forståelse af, hvad der er sket i Europa efter murens fald. Han fortalte også om den enorme kovending der har været i russisk udenrigs- og sikkerhedpolitik fra 2010 og frem til i dag. I 2011 besøgte Putin Danmark, hvor han bl.a. mødte Lars Løkke Rasmussen i Grøften i Tivoli og hvor man i vesten flirtede med tanken om Rusland som kommende NATO-medlem. Siden er det jo gået en helt anden vej og Putin befinder sig i dag nærmest i et elfenbenstårn, hvor ingen af hans nærmeste rådgivere tør fortælle ham sandheden, da konsekvensen herved er katastrofal. Han fortalte også om den ukrainske kultur og lidt om, hvilke flygtninge vi skal forvente her i landet.

Et spændende og personlig indlæg der blev afløst af et indlæg fra den tidligere topøkonom fra Danske Bank Lars Christensen. Lars Christensen er stifter og ejer af rådgivningsvirksomheden Markets & Money Advisory og Research Associate ved Copenhagen Business School. Lars har professionelt arbejdet med Central- og Østeuropa i mere end 20 år. Lars er en meget anvendt foredragsholder og økonomisk kommentator på blandt andet BusinessClass på TV2 News. Lars er en af medstifterne af Økonomisk Politisk Netværk.

Lars Christensen fortalle om betydningen af de økonomiske og politiske sanktioner mod Rusland og han mener, at hvis vesten holder fast, kan det blive mere end svært for Putin overhovedet at have råd til at videreføre en krig på den lidt længere bane. Han advarede også mod at EU lukker helt for den russiske gas, da konsekvensen herved ville være langt mindre for Putin end den ville være for os. Alternativet til russisk gas er blot en fornyet stor afhængighed af regimerne i Mellemøsten. I stedet bør vi bruge tiden på i EU at reducere afhængigheden over tid.

En meget spændende arrangement i de smukke rammer på Clausholm Slot, der sluttede af med sandwich og en rundvisning på slottet af Gustav Berner. Jeg havde desværre ikke tid til at får rundvisningen med og mødte på vejen ud i forårssolen byrådsmedlem og folketingskandidat for de konservative Charlotte Green, som også var mødt op til arrangementet.

“Det var et par spændende oplæg” sagde Charlotte. “Lige nu er jeg optaget af at sætte mig godt ind i den situation, de mange ukrainske flygtninge i Favrskov kommer fra og den kultur de kommer med ” fortæller hun. “Vi skal tage godt imod dem og skal naturligvis gøre, hvad vi kan for at dække deres behov og det kræver at vi har god viden om krigen i Ukraine. Der var det her arrangement endnu en god mulighed for at forstå omfanget af det der sker. At arrangementet samtidig er en direkte opfordring til at støtte det arbejde som Læger Uden Grænser foretager sig lige nu hilser jeg meget velkommen. Det er en organisationen, som jeg har en naturlig stor veneration for.” slutter hun.

Jan Erik Elgaard
Jan Erik Elgaard
Jan Erik Elgaard er ejer af ByensNyt.dk og driver også konsulentvirksomheden Elgaard Mancom i Hadsten. Jan Erik er aktiv i byens kulturliv bl.a. som formand for Favrskov Revyen og har gennem flere år været engageret i Kulturhuset Sløjfens bestyrelse. Han er desuden næstformand for Favrskov Gymnasium, medlem af Hadsten Rotary Klub og medforfatter på to bøger.

Relaterede artikler