13. juli 2024

Fuglekvidder fra morgenstunden

Tjik-tjak lød det karakteristisk fra gransangeren, mens man svagt hørte gøgens kukken i baggrunden, da de ca. 25 deltagere i morges var på fugletur ved Kollerup Gods med Favrskov Kommune.

De to fugleentusiaster Christian Bøggild og Vibe Søndergaard, der også er naturvejleder i Favrskov Kommune indledte på parkeringspladsen ved Kollerup Mølle Kro med at uddele nogle foldere med fugle og fuglestemmer, som man kunne følge med i på turen rundt i skoven omkring Kollerup Gods.

Godsejer Pia Selchau-Mark var selv med på turen og havde givet tilladelse til at vi kunne komme rundt på stierne ved voldgraven tæt ved godset, hvor der er et rigt fugleliv. Allerede før turen startede identificerede de to entusiaster hurtigt stemmen fra en ringdue i nærheden. Kendetegnende for ringduen, der tidligere blev kaldt skovduen er at man næsten kan høre den sige: “Jeg er en stor go’ ringdue” og når man får det beskrevet er man aldrig i tvivl.

Derpå gik turen ind i skoven, hvor vi hurtigt godt hjulpet af Vibe og Christian identificerede munken, der i sin stemme med sin flotte fløjten kan minde lidt om havesangeren. Vibe fandt en død ungråge og viste os, hvordan man kan kende forskel på den og andre kragefugle. Inde i skoven hørte vi også rødhalsen, der dog til trods for vores forsøg på at være stille forlod området.

Vi gik videre ud på hjertestien ved bækken, hvor vi både kunne se og høre musvit, fuglekonge og bogfinke. Den sidste er nem at genkende, når man ved at det næsten lyder som om den siger: “Det, det kan jeg da sige lige så tit det skal være”

Videre ind ad den private sti mod voldgraven, hvor synet af en lettende musvåge fik alle småfuglene i området til at skræppe op. Pia fortalte, at der ved godsets volde er set både vandstær og isfugl og at man, hvis man er heldig også kan opleve dem langs lilleåen, når man går tur på den nye vold. “Det er netop, derfor at det er vigtigt, at man ikke har hund med derud” fortalte Vibe for så vil vi kunne bevare det rige fugleliv derude og måske endda får endnu flere arter til.

Efter 2 timeres lytten til gøgens kukken, lyden af ringduens vingesmæld, gærdesmuttens højlydte kvidren og en lang række andre klare fuglestemmer sluttede deltagerne af i den flotte have på Kollerup Gods en hel del klogere på fuglestemmer og jeg vil helt sikkert være opmærksom næste gang jeg hører en fugl kvidre akvavit akvavit og vide, at det jo bare er en sangdrossel, der på spil.

Pia fortalte lidt om planerne om opgravning af voldgraven og tilbageførelse til det oprindelige udtryk som igen vil giive plads til endnu mere fugleliv omkring godset.

Tak til Favrskov Kommune og ikke mindst Vibe og Christian og Kollerup Gods for en dejligt morgenfugletur.

Jan Erik Elgaard
Jan Erik Elgaard
Jan Erik Elgaard er ejer af ByensNyt.dk og driver også konsulentvirksomheden Elgaard Mancom i Hadsten. Jan Erik er aktiv i byens kulturliv bl.a. som formand for Favrskov Revyen og har gennem flere år været engageret i Kulturhuset Sløjfens bestyrelse. Han er desuden næstformand for Favrskov Gymnasium, medlem af Hadsten Rotary Klub og medforfatter på to bøger.

Relaterede artikler