28. oktober 2021

Kolonihaven er i fokus på Modelbane Europa i efterårsferien

I kraft af at coronarestriktionerne er ophævet, genoptager Modelbane Europa traditionen tro tilbuddet om en workshop i modellandskabsbygning i skolernes efterårsferie i uge 42 for børnefamilier og bedsteforældre med børnebørn.

Tidligere har overskrifterne været Hus og Have og Fiskerhytte og Strand. Denne gang har man valgt titlen Kolonihaven. Modelbanens dygtige landskabsbyggere står klar til at hjælpe deltagerne i workshoppen i gang med tips og rådgivning tirsdag den 19., torsdag den 21. og fredag den 22. oktober fra kl. 11 til kl. 15. Alle kan være med – man kan som tidligere møde op helt uden forudsætninger. Deltagerne kan også være med i lodtrækning om et hus i byggesæt i plast.

“De fleste kender jo nok begrebet kolonihaver”, fortæller Bjarne Werliin fra Modelbane Europa. “Kolonihaver er små haver på op til 400 m2, som blev udbredt i de store byer fra slutningen af 1800-tallet. Ofte lå de lige op ad jernbanesporene”.

Kolonihaverne blev etableret dels som et fristed for arbejderfamilierne fra de tætte, indre bykvarterer, dels som nyttehaver, hvor der kunne dyrkes vigtige tilskud til madforsyningen, hvilket især havde betydning i krisetider som mellemkrigsårene. I dag er det mere middelklassen, der har kolonihaver. Der findes omkring 60.000 kolonihaver i landet i dag, og de danner hvert år rammerne for ægte dansk sommerhygge.

Folkene hos Modelbane Europa har forberedt to forskellige kolonihavehuse til dioramaet. De små huse i skala 1:87 er fortrykt på et stykke karton, som klippes ud og samles med lim. Det færdige hus sættes fast på en lille plade, og derefter bygges en have med flagstang, græs, hække, blomster, afgrøder, træer, buske og måske en bålplads. Lad fantasien blomstre.  Modelbane Europa stiller materialer frem, som kursisterne frit kan benytte, idet de er inkluderet i billetprisen. Deltagerne kan dog også vælge at købe et af Modelbane Europas små færdigsamlede plastikhuse (så længe lager haves) og skabe et diorama med et andet tema ud fra det. Man kan som tidligere møde op helt uden forudsætninger. 

“Alle vores gæster, store som små, er velkomne til at være med. Når entréen er betalt, koster det som udgangspunkt ikke yderligere at deltage. Vi har erfaring for, at flere generationer har det hyggeligt sammen med at bygge hvert sit landskab. Man kan sagtens nå at bygge sit diorama indenfor en time eller to, og man får selvfølgelig sit værk med hjem”, fortæller Bjarne

Lodtrækningen

Når det lille diorama med kolonihaven er færdigbygget, kan man deltage i en lodtrækning om dagens præmie, som er et plastsamlesæt af et modelhus i skala 1:87. Der medfølger speciallim. Lodtrækningen finder sted hver af de 3 kursusdage kl. 15. Den heldige vinder kan frit vælge et samlesæt til en værdi af max. 100 kr. fra hylderne i vores butik. Eneste krav om deltagelse i lodtrækningen er, at man har deltaget i workshoppen.

Vinderne for hver af de 3 dage vil få direkte besked (pr. mail hvis de ikke er til stede under lodtrækningen) og vil blive offentliggjort på Modelbane Europas hjemmeside samt på Facebook. Præmierne kan enten afhentes hos Modelbane Europa eller vil blive tilsendt.

Modelbane Europa har i øvrigt åbent for almindeligt besøg alle dage i efterårsferien i tidsrummet kl. 10 – 17.

Thomas Tog og hans venner vil være på gæstevisit på det danske anlæg alle dage.

Jonas Hooge
Jonas står overordnet for det redaktionelle på byensnyt.dk og sørger samtidig for, at der også er styr på det kommercielle setup. Jonas har boet i Hadsten siden 2008, og har gennem flere år, været aktiv i foreningslivet i byen, både som udøver og i bestyrelser.

Relaterede artikler

Vejret i 8370

Hadsten
scattered clouds
11.8 ° C
12.5 °
10.9 °
91 %
5.2kmh
48 %
tors
12 °
fre
14 °
lør
13 °
søn
13 °
man
12 °