20. juli 2024

Stort egnsspil opføres på Clausholm Slot i næste uge


I forbindelse med Voldums fejring af 300 året for Frederik d. 4. opførelse af Rytterskolerne, har der været adskillige aktiviteter i løbet af efteråret og dette forår. Der har bl.a. været bogferniseringer, etablering af æbleplantage, byvandringer, 1700-tals gudstjeneste, orgelkoncert, og flere foredrag.

Hele festivitassen kulminerer nu med egnspillet Komtessen og Kongen i de smukke omgivelser her på Clausholm Slot fra den 20. – 22. juni –Det endelige punktum på kulturåret bliver lørdag den 25. juni, hvor der vil være et optog gennem byen, med forhåbentlig mange udklædte borgere. Optoget slutter på Stadion med en stor 1700-tals markedsplads med mange forskellige aktiviteter. 

Om forestillingen

Komtessen og Kongen er et lokalhistorisk egnsspil. Historien foregår i 1700-tallet og strækker sig over tre dage af Dronning Anna Sophies liv. Forestillingen spiller på Clausholm Slot, hvor dronningen sad i husarrest fra 1730 – 1743.
Ensom og udstødt sidder Dronning Anna Sophie på Clausholm Slot. Da hun var helt ung, ægtede Kong Frederik IV hende til venstre hånd. Siden blev de gift til højre hånd og hun blev dronning af Danmark og Norge. Nu er kongen død og som straf for at de to levede i synd, har Anna Sophies stedsøn idømt hende husarrest på Clausholm Slot. Her skal hun tilbringe resten af sit liv. Der er nok at sørge over, for parret mistede alle deres seks børn indenfor børnenes første leveår og Anna Sophie er sikker på, at det er hendes skyld.

Anna Sophie er ramt af sorgpsykose og hun nægter at spise. Hun venter på at dø, så hun kan komme op til Frederik i himlen. Lægen foreskriver livretter og adspredelse, men dronningen vil ikke. Hun er svag og afkræftet og på Clausholm forsøger man at pirre hendes appetit, men uden held. Først da den forældreløse kokkepige Marie ankommer til Clausholm Slot med sin lillesøster, er det som om noget vækkes i Anna Sophie.

Jonas Hooge
Jonas Hooge
Jonas står overordnet for det redaktionelle på byensnyt.dk og sørger samtidig for, at der også er styr på det kommercielle setup. Jonas har boet i Hadsten siden 2008, og har gennem flere år, været aktiv i foreningslivet i byen, både som udøver og i bestyrelser.

Relaterede artikler