15. juni 2024

Kultur er andet end sport

Budgettet for 2020 i Favrskov Kommune blev fremlagt i sidste uge, og i mandags var der så borgermøde i Sløjfen omkring det fremlagte budgetforslag. Der er afsat 126 millioner til anlæg i 2020, på så forskellige ting som Dommerparken i Hammel, nye veje i Hadsten, udvidelse af Sløjfen samt renovering af Tungelundskolen i Thorsø.

Der ud over er der afsat 40 millioner over de næste tre år, til nye træningsfaciliteter i Søften, der efter sigende trænger til en markant opgradering. Altså en pæn investering i sportens verden, set fra min stol. Ikke desto mindre, har der lydt kritiske røster fra flere foreninger, der føler sig forbigået, og mener at der mangler visioner for sport i Favrskov Kommune.

Ud af 126 millioner kroner virker det egentligt som et forholdsvist stort beløb, at der er afsat 13 millioner i 2020 til sportslige anlæg, især sammenholdt med, at der jo også ydes tilskud til ungdomsarbejdet, driften af de nuværende anlæg samt meget andet, fra kommunens side.

Glæd dig på andres vegne

Og så kommer vi tilbage til overskriften, fordi jeg tror, at idrætsklubberne i kommunen, også i 8370, tit har sig selv nærmest, og nogle gange glemmer det forkromede overblik, hvor man med rette kan sige, at kultur og fritid, i høj grad er meget andet end idræt. At der er mange foreninger, der har lige så stort engagement og ildsjæl, som idrætsklubberne, kan der ikke herske tvivl om. Og netop derfor kunne jeg nogle gange godt tænke mig, at man lige stoppede op, og kiggede sig omkring, inden man fløj til tasterne, og kritiserede at man ikke lige denne gang, blev bemidlet. Men i stedet glædede sig over, at andre får mulighed for at udvikle sig, således at folk der ikke dyrker sport, også føler at de bliver hørt og sat pris på.

Jeg tror man når længst, ved at man også anerkender, at der er andre end en selv, der har brug for hjælp, og at man ser på helhedsbilledet i sin kommune. Jeg er overbevist om, at rigtig mange kommuner ville være misundelige, hvis de så, hvordan idræts- og kulturlivet i Favrskov Kommune ser ud. Hadsten har det også godt, se blot på Sløjfen, de mange idrætsklubber, motionscentre og foreninger i alle afskygninger. Frivilligheden blomstrer, så lad os nu glædes over de gode ting, i stedet for kun at fokusere på det vi mangler.

Jonas Hooge
Jonas Hooge
Jonas står overordnet for det redaktionelle på byensnyt.dk og sørger samtidig for, at der også er styr på det kommercielle setup. Jonas har boet i Hadsten siden 2008, og har gennem flere år, været aktiv i foreningslivet i byen, både som udøver og i bestyrelser.

Relaterede artikler