4. oktober 2024

En levende by kommer ikke af sig selv

Hinnerup Mødes er i konstant udvikling, og målet er man godt på vej imod. Det er lysten, der driver værket, samt ønsket om en by, hvor man mere end bare bor.

Dette er anden del af en artikel om Hinnerup Mødes. ByensNyt mødtes med Signe Allerslev, Vibeke Leth Svendsen og Lone Glargaard, der sidder i foreningens initiativgruppe, til en snak om arbejdet. Læs første del her.

For Hinnerup Mødes er samarbejde vigtigt, og man ønsker kun at knytte flere bånd. I dag arbejder man bl.a. sammen med Røde Kors og Kirken i Hinnerup om internationale aftner med fællesspisning. Men især Hinnerup Bibliotek & Kulturhus har været en god partner ved tidligere og fremtidige arrangementer. Sammen afholdte de i marts arrangementet Velkommen til Hinnerup for nye beboere. Det var med til at guide folk i retningen af lokale aktiviteter.

“Vi inviterede alle til at komme og høre lidt om kommunen og blive budt velkommen af borgmesteren, der også kom, hvis man var ny i Hinnerup. Og så var der mulighed for at få en snak med andre i samme situation”, fortæller Vibeke Leth.

Hinnerup Mødes har aldrig været et færdigskåret koncept med svar på alt. Struktur, samarbejde, synlighed, og hvad der ellers er af opgaver for foreninger, har betydet, at man er i evig udvikling og forandring. Intet er statisk, grupper og arrangementer opstår og afsluttes, nogle kører med faste dage, og der indledes nye samarbejder og afprøves tiltag.

“Det er i bevægelse, og vi udvikler det hele tiden og bliver klogere. Vi har jo måtte sande, at vi hele tiden bliver klogere, og det ikke er alt, der går helt som forventet. Men så sker der noget andet mega fedt”, siger Signe Allerslev.

Som ved andet frivilligt engagement er arbejdet her en prioritering og tid, man kunne have brugt på meget andet. Alligevel gør de det gerne.

Foto: Hinnerup Mødes’ Facebook

“Vi gør det af lyst. Det er lyst vi mødes om, fordi det er det, vi gerne vil”, siger Lone Glargaard.

En bevægelse i udvikling

Mange af foreningens grupper har holdt sommerafslutning, og der er skruet ned for arrangementerne. Gået i stå er man dog ikke. Foreningen er i god form, man har store planer for fremtiden og forbereder nye ting. Der kan allerede ses frem til et større arrangement, Din bæredygtige by, der finder sted i oktober i samarbejde med biblioteket. Noget der skal munde ud i selvkørende, lokale projekter.

Som andre foreninger er der også udfordringer. I dag låner man lokaler, da Hinnerup mangler et sted, hvor foreninger som Hinnerup Mødes fast kan holde til. Økonomi kan også være en udfordring, for selvom man ikke bruger mange penge, er der stadig udgifter, der skal dækkes. Tidligere har foreningen modtaget støtte fra Nordeafonden, og først på året lancerede man en folkeaktie, hvor salget skal bidrage til økonomien. Folkeaktien kan stadig købes og er en fysisk aktie, men får, og som er udarbejdet og dekoreret af den lokale kunstner Allan Stochholm.

Når Hinnerup i august har byfest, vil foreningen også deltage. Både med håb om at sælge et par folkeaktier, men især at gøre opmærksom på sig selv og øge synligheden. For foreningen vil gerne vokser sig større, så flere kommer til og indgår i fællesskabet.

Udviklingen fortsætter, og drømme og idéer er der mange af. Man er endnu ikke i mål, hvis man overhovedet kan komme det, når man er i konstant forandring. Men når Hinnerup Mødes runder to år med aktivitet og liv, ser de tre medlemmer af initiativgruppen tilbage på det som vellykket.

“Vi synes jo selv, at vi kan kalde det en succes. Vi har måske ikke gået ind til det med kæmpestore forventninger, men der er kommet noget godt ud af det”, siger Signe.

“Det er en bevægelse, hvilket måske er det vigtigste. Vi fik på et tidspunkt en god snak om, at man ikke skal tro, at det kommer op og stå fra dag et til dag tre. Det er et langt sejt træk, hvor vi skal blive ved og blive ved”, fortæller Vibeke.

Folkeaktien blev lanceret i januar og er udarbejdet af den lokale Hinnerup-kunstner Allan Stochholm. Foto: Hinnerup Mødes, Billede: Allan Stochholm

Borgere skaber byen

Ønsket om at bidrage fylder meget i snakken om Hinnerup Mødes. Til spørgsmålet om, hvorfor det er vigtigt, lyder svaret klart. Som borger er man en del af byen. Som ny i Hinnerup er det ikke altid nemt at finde ud af, hvad der sker i området, og alternativer til socialt liv er inden for kort afstand. Det er vilkåret for en stationsby. Ønsker man en by, hvor man ikke kun bor, men også lever, må man bidrage og tage ansvar. Ellers ender al aktivitet hurtigt i Aarhus.

“Jeg synes, at når man bor og er borger i en lille by, har man også en form for ansvar for, at der sker noget. At man selv har en aktie i at tage initiativ til nogle ting og er en aktiv del af det fællesskab, det jo er at bo i en by”, mener Signe Allerslev.

Intet kommer af sig selv. Man har en rolle i det at danne en by og områdets kultur. Fra Vibeke Leth lyder det, at “byen er os”, og det er ærgerligt, hvis man kun bor og handler i Hinnerup, men skal til Aarhus for at ”leve”.

“Det handler jo ikke kun om indkøbsmuligheder. Det er jo ikke kun butikkerne, der har ansvar for at drive byen. Det er borgerne i byen, der har et ansvar for det”, tilføjer Lone Glargaard.

Selv har de også mærket betydningen af Hinnerup Mødes. De har udvidet deres netværk, fået et andet forhold til byen og følt et større fællesskab.

“For mig, der er kommet som tilflytter til byen, da gjorde det en utrolig forskel, da jeg først begyndte at gå ind i det her. Ikke at jeg ikke har været med i ting og ikke kendt nogen, men lige pludselig er det en helt anden måde at være en del af det på”, siger Vibeke.

“Jeg føler også, at jeg selv har fået mere end aktie i byen. Nu har jeg godt nok boet her i snart 20 år, men efter Hinnerup Mødes er startet op, har man fået et større netværk”, fortæller Signe.

“Der er flere at sige go’dav til nede i Brugsen”, afslutter Vibeke.

Det nikkes der genkendende til. Fællesskabet er vokset med længere indkøbsture til følge.

Mads Hvid
Mads Hvid
Mads Hvid er uddannet journalist og skriver for ByensNyt med udgangspunkt i 8382 Hinnerup. Mads er uddannet fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og har tidligere skrevet for DK Medier. I dag bor han i Aarhus, men er født og opvokset i Søften.

Relaterede artikler