Fra 2030 kommer der en ny skolereform, der blandt andet betyder, at 10. klasse i folkeskolen nedlægges, mens efterskolerne og De Fri Fagskoler fortsat må udbyde et 10. års skolegang.
Skal man ikke på efterskole eller en Fri Fagskole, så kan man enten vælge at gå på det traditionelle gymnasium som STX elle HTX, eller det kommende nye tilbud EPX, som er mere rettet mod de tekniske uddannelser og som også er afløseren for HF der nedlægges i 2030.
Det er stadig usikkert, hvad det er, at efterskolerne kan tilbyde i det år der ikke længere er 10. klasse, men altså et 10. skoleår, og som Brian Ovesen, forstander på Frijsenborg Efterskole konstaterer, så er der stadig rigtigt mange spørgsmål der skal afklares i de kommende år. En ting der dog ser ud til allerede at være på plads i den nye reform er et stort millionbeløb, der er afsat til at gøre det markant billigere for dem i de laveste indkomstgrupper, i forhold til at sende deres barn på en efterskole.
“Det vi ved er, at der er afsat 110 millioner kroner om året, der skal bruges på at sænke prisen for godt 3500 unge, således at endnu flere får mulighed for at komme på et efterskoleophold, og det glæder jeg mig rigtigt meget over. Det vil i praksis betyde, at det for denne gruppe kommer til at koste godt 35.000 kroner for et ophold hos os, hvor det nu koster godt 65.000 kroner. Derudover får vi også, om end i et begrænset omfang, mulighed for at nedbringe betalingen for dem, som vi vurderer har brug for det. Det er ikke store midler, men det kommer alligevel til at betyde, at det vil blive realistisk for nogen, for hvem det ikke har været en mulighed før”, fortæller Brian Ovesen til ByensNyt.
Frijsenborg Efterskole er kendt som en almendannende efterskole, hvor der også er fokus på det kreative, og skolen har både 9. og 10. klasseselever. Derudover er godt 25 elever ud af de 100 elever der går på efterskole hørehæmmede. Der har altid været stort fokus på det faglige, og det bliver der ikke nødvendigvis mindre af, når den nye skolereform træder i kraft.
Der er nemlig, som det ser ud lige nu, lagt op til, at man kan bruge sit efterskoleophold til, at kvalificere sine karakterer. Afsluttede man 9. klasse med et gennemsnit på mindre end 6, hvilket er adgangskravet til det almene gymnasium fra 2030, så kan man efter planen, bruge et 10. år på at tage en optagelsesprøve til gymnasiet, hvi
“Prøvekompetencerne forsvinder ud af billedet, når 10. klasse nedlægges, så man kan ikke forbedre sit gennemsnit hos os. Til gengæld får vi lov til at tage optagelsesprøven ind til ungdomsuddannelserne, hvilket gør, at man kan bruge året på en efterskole til, blandt andet, at arbejde målrettet hen i mod, at blive klar til en ungdomsuddannelse, det være sig STX, HTX og EPX, men med det forbehold, at der lige nu er mange hvis´er, og at det jo i princippet kan ende et andet sted. Men som det ser ud lige nu, så får vi den mulighed, og det håber jeg meget på”.
Flere efterskoler tilbyder allerede i dag, at man kan starte i 8. klasse, og med nedlæggelsen af 10. klasse, kunne man godt forestille sig, at flere efterskoler ville begynde at gå efter denne målgruppe. Den udvikling har Brian dog svært ved at se for sig vil ske på Frijsenborg Efterskole.
“Jeg kan ikke lige umiddelbart se for mig, at vi kommer til at få 8. klasse på skolen, fordi jeg synes de bliver for unge. Jeg tror ikke at elever i 8. klasse er klar til det, som vi arbejder med, blandt i forhold til selvstændighed, dannelse og samhørighed, og derfor ser jeg ikke for mig, at vi begynder at have 8. klasse, i hvert fald ikke som det ser ud lige nu”, konstaterer Brian Ovesen.