20. august 2022

Innovativ teknologi skal skabe tryghed hos demente og pårørende

I år er der kommet et helt nyt hjælpemiddel på markedet, der skal være med til at skabe tryghed for demente og deres pårørende. Det er en lokaliseringsenhed, der via en app kan vise præcis, hvor personen er, således at skulle man være blevet væk, så kan man hurtigt lokaliseres.

Det er det danske firma Otiom, der i samarbejde med mange forskellige eksperter på området, har udviklet teknologien, og Hammel Frijsenborg Apotek i Østergade er blandt de første der tilbyder produktet til deres kunder. Ved hjælp af enheden, der er en lille brik der kan puttes i jakkelommen, bæltet, tasken eller, hvor det nu lige er smart, kan man via en app se præcis, hvor personen er i området.

Otiom skal være med til, at give demente og deres pårørende en god tryghed, hvis den demente er ude og færdes på egen hånd, og faktisk bliver godt halvdelen af personer med demens væk i løbet af deres sygdomsforløb, hvilket den ny enhed gerne skulle være med til at afhjælpe.

“Det er virkelig et fantastisk produkt der er blevet udviklet, og som fungerer meget præcis og som er let at bruge. Det er lavet til netop dette formål, og der har været mange forskellige personer med de rigtige forudsætninger med i arbejdet, så man har udviklet et godt produkt fra start. Kan man bruge en smartphone eller tablet, så kan man også bruge Otiom, fortæller Lene Just Jørgensen, der er apoteker i Hammel Frijsenborg Apotek. Herunder kan du se en video omkring Otiom, hvor man får et godt indtryk af, hvordan produktet helt præcis fungerer.

Lenes mand, Brian, har været med til at teste Otiom gennem flere måneder, så apoteket i Hammel er klædt godt på, når de skal vejlede kunderne omkring produktet, ligesom at alle ansatte har været igennem en længere oplæring, så de også kan guide kunderne.

“Vi har testet produktet i godt otte måneder, og må bare sige, at det er virkelig et gennemarbejdet produkt, som demente og deres pårørende vil få stor glæde af, både i den situation, hvor den demente bliver væk, men også i dagligdagen, hvor den kan skabe tryghed. Man kan sammen indtegne områder, hvor den demente normalt færdes, hvor man ikke får besked om, hvor personen er, med mindre man aktivt søger på personen, så det er ikke overvågning af den demente. Men lige så snart, at personen går uden for det område som er aftalt, så får man en notifikation på sin telefon, hvorefter man kan handle på det, for eksempel ved at ringe til personen og høre, om alt er ok”, fortæller Brian til ByensNyt, og fortsætter:

“Man kan sy brikken ind i en jakke, og når enheden så skal oplades, så ligger man bare jakken ovenpå opladeren, så det er virkelig gennemtænkt. Den har utrolig lang batteritid, op til flere uger, så det er ikke lige som en telefon, der jævnligt skal oplades, hvilket også giver ro og tryghed. Den er nem og installere, og følger man guiden trin for trin, så kan det simpelthen ikke gå galt, hvilket også gør det her produkt så godt. Det skal virke, det skal skabe tryghed og det skal være nemt, og det må man bare sige er lykkedes”

Man kan tilkoble venner, naboer eller familie til appen, som så også får en notifikation, hvis personen med demens kommer uden for det aftalte område, og man kan derefter tilbyde at hjælpe til med at søge efter personen, hvis dette er muligt.

Jonas Hooge
Jonas Hooge
Jonas står overordnet for det redaktionelle på byensnyt.dk og sørger samtidig for, at der også er styr på det kommercielle setup. Jonas har boet i Hadsten siden 2008, og har gennem flere år, været aktiv i foreningslivet i byen, både som udøver og i bestyrelser.

Relaterede artikler