Denne søde juletid kan være hård kost for vores maver, da vi spiser anderledes end på almindelige hverdage. Vi spiser mere fed mad, større portioner, mere sødt og drikker mere alkohol. Alt sammen noget, der kan give problemer med mavesyre og forstoppelse.
Det kan opleves som halsbrand og sure opstød, eller som smerter og ubehag i den øverste del af maven. ByensNyt har spurgt apoteker, Lene Just Jørgensen, fra Hammel Frijsenborg Apotek, om, hvordan man bedst klarer sig gennem julens strabadser.
“Hvis du har problemer en gang imellem og kan se årsagen til det som fx juletid, så kan det lindres med lægemidler i håndkøb. Mange har god glæde af nogle tyggetabletter, som lindrer umiddelbart. Der findes 2 slags tyggetabletter. Den ene slags er specielt velegnet, hvis man oplever generne, når man lægger sig ned. Disse tyggetabletter danner nemlig et skumlag, som sikrer, at maveindholdet bliver i mavesækken og ikke stiger op i spiserøret. Den anden slags tyggetabletter er gode, hvis man er generet, når man står og går”, fortæller Lene Just Jørgensen og tilføjer:
“Hvis man er generet af mavesyre gennem længere tid, er det en god ide, at tale med lægen om det. Så vi ikke overser anden sygdom og måske skal der receptpligtige lægemidler til”.
Mange kan nok nikke genkendende til, at julemaden også kan give mavekneb. Flere får nemlig forstoppelse i juletiden. Forstoppelse kan føles som mavesmerter, oppustethed, tør og knoldet afføring, og der kan være smerter ved toiletbesøg.
“Forstoppelse kan skyldes flere ting. I julen spises der ofte mere end normalt, maden er federe, og man får ikke lige så meget motion som ellers. Alt sammen faktorer som kan give forstoppelse. Du kan derfor med fordel forebygge forstoppelse ved at gå en ekstra tur og drikke ekstra vand, så en gåtur efter maden vil bestemt være oplagt, og her kan man jo passende tage hele selskabet med sig”, lyder opfordringen fra apotekeren.
Hvis der er kommet forstoppelse, kan det lindres med forskellige lægemidler i håndkøb. Afføringsmidler fås både som tabletter og som pulver, der opløses i vand og drikkes. Begge dele virker på hele tarmindholdet, så der kommer fint gang i maven igen. Hvis forstoppelsen kun mærkes som en tør knold i endetarmen, kan der anvendes et klysma. Det er en lille tube med væske, der gives i endetarmen. Den virker i løbet af 10-15 min, og tømmer den sidste del af endetarmen.
“Det er vigtigt at give sig god tid, når afføringstrangen melder sig. Forstoppelsen kan nemlig også komme af, at man gentagne gange har undertrykt afføring. For nogle giver det derfor god mening, at snuppe avisen med på ”det lille hus”. Nogle personer lider faktisk af let forstoppelse, fordi der ikke drikkes nok væske. Derfor er det altid vigtigt at få drukket 1,5 -2 l vand hver dag, så har tarmen det bedst”, fastslår Lene Just, der sammen med sine kolleger står klar på apoteket med gode råd og vejledning.