6. december 2023

Wavin har med stor succes inddraget medarbejderne til bedre arbejdsmiljø

Den 1. december rammer Wavin i Hammel 455 dage uden arbejdsskader med fravær, hvilket er et resultat af en større koordineret indsats fra både Wavin og medarbejdernes side.

Wavin i Hammel beskæftiger godt 300 personer, hvoraf de 200 er i produktionen, som består af plastrør, gulvvarme, fjernvarme og komponenter til VVS-branchen. Virksomheden har stort fokus på arbejdsmiljøet, og har med succes fået inddraget personalet, så de også selv er med til at observere, hvor der kunne laves forbedringer.

”Vi har lavet en ordning for nogle år siden, hvor personalet skriver deres observationer ned på små gule sedler, lægger dem i ophængte postkasser, som så tømmes dagligt af arbejdsmiljørepræsentanterne. Det har bevirket, at folk selv er blevet inddraget, og har mulighed for at sikre, at deres arbejdsplads er så sikker som overhovedet muligt. Vi tager det meget seriøst, og giver altid en tilbagemelding til den enkelte, så de ved at vi tager action på det, hvad enten det er med det samme, eller noget som der skal arbejdes mere langsigtet med”, fortæller Karsten Frerks, der er sikkerhedschef på Wavin, til ByensNyt.dk.

Et af de helt store fokusområder hos Wavin er tiden lige før og efter ferier, fordi her viser statistikkerne med al tydelighed, at mange arbejdsskader opstår efter en lang arbejdspause. Så allerede i ugerne op til sommerferien eller juleferien, begynder man at sætte fokus på rutinerne, så man bliver mindet om dem.

”Vi kan se det, og statistikkerne bakker op om det, at folk er mere udsatte for arbejdsskader efter en lang ferie, fordi man bliver mere afslappet, måske har tankerne et andet sted og slækker lidt på rutinerne. Derfor italesætter vi det allerede før ferien begynder, og når folk så kommer tilbage, så kører vi massivt på med kampagner om, hvad man skal fokusere på og især, hvad man ikke skal fokusere på, så personalet er klar fra start”, siger Karsten og fortæller videre at man er godt i gang med at implementere en ting der kaldes ”Tid til omtanke”, som er en lynhurtig risikovurdering, som personalet skal kigge på, hver gang at der startes på en ny arbejdsopgave:

”Det er noget vi har haft stor fokus på både før og efter sommerferien i år, hvor vi har lavet et ”stop op kort” med fem spørgsmål, som man skal kigge i gennem, inden man begynder med sin opgave, så man får tænkt over, om der er noget i processen, man skal være særligt opmærksom på. Hvis der er noget som ikke er som det skal være, eller man er i tvivl om noget, så skal man kontakte sin leder, arbejdsmiljørepræsentant eller en anden erfaren medarbejder for at drøfte det i gennem. Vi er ikke helt i mål med det endnu, men det er jo en proces og noget kultur der skal ændres, men det går absolut den rigtige vej”, konstaterer Karsten Frerks.

Stort og komplekst arbejde

Bagved alt det ovenstående, ligger et stort og komplekst arbejde, hvor Wavin gennem arbejdsmiljøcertificeringen ISO 45001 og ISRS (International Sustainability Rating System, red), arbejder systematisk med arbejdsmiljøet året rundt.

”Vi er arbejdsmiljøcertificeret og i praksis betyder det til dels, at Arbejdstilsynet som udgangspunkt ikke kommer uanmeldt på besøg med mindre de har en årsag til det. Derudover betyder det, at alt det organisatoriske vedrørende arbejdsmiljøledelse og -organisation er sat i system og at der systematisk bliver arbejdet med arbejdsmiljøet. Vi bliver løbende auditeret, både internt men også af eksternt vedr. vores systemer/procedurer. Hvis vi har store afvigelser som vi ikke retter op, vil vi ikke blive re-certificeret. Det skal nævnes, at vi ligger i toppen af alle Wavin-selskaber i Europa, i forhold til ISRS-scoren, hvilket vi er glade og stolte over. Det er værd at pointere, at selvom en virksomhed er arbejdsmiljøcertificeret, så betyder det ikke, at der ikke er nogle arbejdsmiljømæssige udfordringer. Men det betyder, at vi ved hvordan vi skal/kan håndtere dem hvis de skulle opstå”, afslutter Karsten.

Jonas Hooge
Jonas Hooge
Jonas står overordnet for det redaktionelle på byensnyt.dk og sørger samtidig for, at der også er styr på det kommercielle setup. Jonas har boet i Hadsten siden 2008, og har gennem flere år, været aktiv i foreningslivet i byen, både som udøver og i bestyrelser.

Relaterede artikler