23. september 2023

Rekordbilligt at eje hus i Hadsten

Boligmarkedet trodser coronakrisen: Som husejer skal du bruge en historisk lille del af din indkomst på boligens renteudgifter efter skat, boligskatter og bidragssats. 

Ejer du et gennemsnitligt hus i Favrskov Kommune, skal du blot bruge 8 procent af din disponible indkomst på renteudgifter og boligskatter. Det er det laveste siden 1986, hvor man begyndte at indsamle tal for den slags – og langt under det historiske gennemsnit for kommunen på 14 procent.

“Det er ikke kun i 8370 Hadsten og Favrskov Kommune, at det er historisk billigt at eje hus. Det er virkeligheden i 90 ud af landets 98 kommuner, hvor andelen dog svinger fra 4 til 20 procent af den disponible indkomst. Det får huspriserne i et område til at stige, når boligerne er billige og dermed attraktive at bo i.  Coronakrisen har uden tvivl haft en negativ effekt på boligpriserne, men uden krisen ville huspriserne være steget endnu mere. Både i Hadsten og i resten af landet”, fortæller Anders Juel, Afdelingsdirektør i Sparekassen Kronjylland til ByensNyt.dk.

Renterne er en vigtig årsag til den positive udvikling på boligmarkedet under coronakrisen. Trods stigende huspriser de seneste år, er det langt fra dyrt for en huskøber at sidde i det købte hus. 

“Det seneste rentefald har en enorm effekt på priserne. Når renten falder fra to til en procent, som det er sket i Danmark, kan en boligkøber i princippet bo i et dobbelt så dyrt hus for det samme budget, hvis vi ser bort fra boligskatter, konstaterer Anders og tilføjer:

“Er der tale om et område med plads til at udstykke mange nye byggegrunde, som det er tilfældet i Hadsten, slår renterne som regel ikke fuldt ud igennem på områdets huspriser. Det skyldes, at huspriserne over tid afspejler grundprisen og prisen på at bygge det fysiske hus. Nye byggegrunde er således med til at holde grundpriserne nede trods lav rente”.

På billedet ses Afdelingsdirektør Anders Juel
Jonas Hooge
Jonas Hooge
Jonas står overordnet for det redaktionelle på byensnyt.dk og sørger samtidig for, at der også er styr på det kommercielle setup. Jonas har boet i Hadsten siden 2008, og har gennem flere år, været aktiv i foreningslivet i byen, både som udøver og i bestyrelser.

Relaterede artikler