27. juli 2024

En perlerække af oplevelser

Gadespejlet er en løbende artikelserie, hvor vi på ByensNyt beder lokale profiler fortælle, hvordan 8370 ser ud i deres gadespejl. Nogle gange kigger man ud, nogle gange frem og andre gange kigger man tilbage og gør status. Det sidste har vi bedt denne måneds gadespejlsskribent Irene Bartholin Poulsen om at gøre, da hun gennem mere end 25 år, heraf de seneste 15 i Sløjfen har været med til at sætte kulturen på dagsordenen som daglig leder af Hadsten Bibliotek og Kulturhuset Sløjfen.

Nu er hun stoppet og hun kan se tilbage på et lokalt kulturliv med en perlerække af oplevelser.

Gadespejlet ByensNyt maj 2022 af Irene Bartholin Poulsen

Biblioteket har været på turné – i mere end én forstand

I 1986 blev jeg færdiguddannet som bibliotekar og min karriere startede ved Randersegnens Biblioteker. Fra 1989 blev jeg tilknyttet Hadsten Bibliotek som vikar. Dengang lå biblioteket i stueplan i det nuværende sundhedscenter, hvor Modelbane Europa nu holder til.

Jeg var bl.a. bibliotekar i bogbussen, som kørte rundt i Hadsten Kommune og betjente de små landsbyer. Det var et utrolig dejligt job, for det var så skønt at møde folk på deres egen matrikel og lære både børn, forældre og bedsteforældre godt at kende. Til jul blev vi ovenikøbet beværtet med  både nybagte småkager og glögg, når vi kom rullende med bøger, så det var en god tjans.

På biblioteket var der nok at se til. Der var ikke noget, der hed selvbetjening, så personalet håndterede alle de materialer, der skulle udlånes, afleveres og sættes på plads. Hver bog blev stemplet med en dato, og brugerens lånernummer blev påført med kuglepen, så det var tydeligt hvem, der havde lånt bogen. Ting tog tid dengang.

Computere fandtes heller ikke, så var man ude efter en bestemt bog, skulle man være dygtig til at slå op i de mange kartoteksskuffer eller spørge personalet, som var nødt til at besidde en solid basisviden om bøger og deres indhold for at kunne hjælpe brugerne på bedste vis.

De følgende år flyttede Hadsten Bibliotek lidt rundt. Først blev en del af bibliotekslokalet udlejet til anden side, og arealet blev reduceret. Herefter flyttede vi op på 1. sal i centret, hvor vi havde god plads og dejlige, lyse lokaler.

Men i 1998 skete der noget epokegørende. Lokale- og Anlægsfonden udskrev en konkurrence om Fremtidens Forsamlingshus, og vinderen ville få 50% af byggesummen til at virkeliggøre projektet. Som bekendt vandt Hadsten Kommune konkurrencen, og byrådet bevilgede 12.5 millioner kr. til byggeriet, så Hadsten kunne få sit eget flotte kulturhus på den gamle slagterigrund ved Lilleåen. Det betød, at der var endnu en flytning på vej, og den kom før forventet. I 1999 manglede Miljøcenter Østjylland nemlig centralt beliggende lokaler, og valget faldt på Hadsten Bibliotek, som jo stod for en flytning indenfor en overskuelig fremtid.

Så i 1999 blev reolerne tømt, og bøgerne blev kørt i Arla-bure nogle hundrede meter til den tidligere realskole på Kirkevej, hvor vi, indtil åbningen af Sløjfen i december 2001, drev bibliotek på et knirkende gulv i den gamle gymnastiksal, hele tiden med frygten for at underlaget ville kollapse under vægten af de tunge reoler. Pladsen var trang, så vi glædede os til at indtage det nye kulturhus og komme i gang med at udnytte alle de nye muligheder, vi ville få med stor sal, mødelokaler, café og fine udendørs faciliteter.

Åbning af Sløjfen, Hadstens nye kulturhus

D. 12. december 2001 oprandt den store dag! Fine gæster var inviteret, og der blev spillet og sunget, da Prinsesse Alexandra indviede Hadsten Idræts- og Kulturhus Sløjfen.

Så var vi i gang, og nu handlede det om at få gang i en masse attraktive aktiviteter, der kunne vise, hvad det flotte nye hus formåede.

Byrådet havde bevilget lidt ”startpenge”, så det blev muligt at hyre Kim Larsen og Kjukken, der i marts 2002 indtog Sløjfen og spillede en fantastisk koncert for et fuldt hus. Den aften måtte de fleste overgive sig og glædes over at kunne få sådan en stor oplevelse i Hadsten, og det var bare begyndelsen ………..

Siden har Sløjfen tilbudt en perlerække af koncerter, foredrag, messer, legedage, revyer og meget, meget mere.

I forbindelse med kommunesammenlægningen i 2007 blev jeg leder af Hadsten Bibliotek og Sløjfen, og sammen med et engageret personale og Sløjfens dedikerede frivillige har kulturhuset fundet sin plads som et attraktivt mødested i midtbyen, hvor der er godt at være for både børn og voksne.

Highlights i Sløjfen

Highlights for mig gennem årene har været velgørenhedskoncerten til fordel for Børnecancerfonden med bl.a. Poul Krebs, Michael Falch og Lars Lilholt arrangeret i samarbejde med brødrene Hjorth, Byjubilæet i 2012, hvor hele byen kogte, og vi fik besøg af kronprinsparret, Tog til Tiden – den største produktion i Sløjfens tid og en helt unik oplevelse på Sunds Plads en kold og klar oktoberaften i 2017.

Også mødet med Bent Fabricius Bjerre i 2012 var mindeværdigt. Da bed jeg al skam i mig og bad om et fanfoto med ham og mig.

Irene B. Poulsen og Bent Fabricius Bjerre

Jeg er også rigtig stolt over, at det er lykkedes at etablere et skatermiljø på Ernst B. Sundsplads i samarbejde med byens unge. Projektet er stadig under udvikling, og der arbejdes på at supplere med en legeplads for de mindre børn. Det vil blive så godt at få et hyggeligt legemiljø midt i byen.

Tilbage til biblioteket

….. og hov, hvad så med biblioteket, hvor det hele startede? Jamen, det lever skam i bedste velgående. Men i dag klarer mange brugere sig selv. De bestiller materialer hjemmefra, de låner og afleverer dem, eller de vælger at benytte de digitale tilbud fra lænestolen og har dermed ikke samme behov for at møde op på det fysiske bibliotek.

Så biblioteksopgaven har ændret sig markant. De fleste manuelle rutineopgaver er væk, men til gengæld er der kommet nye opgaver til. Eksempelvis tilbyder biblioteket borgerservice, og den opgave fylder lige nu meget, da der både er travlt med udstedelse af MitID og modtagelse af brevstemmer til den kommende folkeafstemning om EU-forbeholdet.

I dag er biblioteket en moderne servicestation, hvor du kan låne bøger, film, tidsskrifter m.m., du kan købe billetter og booke lokaler, du kan sidde og arbejde eller studere, og du kan få hjælp af personalet til at klare dig i den digitale jungle eller få inspiration til ny læsning. Du kan også vælge at komme en stille søndag for at læse avisen og købe en kop kaffe, mens du nyder byens bedste udsigt.

Efter mere end 25 år i Hadsten/Favrskov Kommunes tjeneste og 15 år som leder af Sløjfen har jeg besluttet at drosle ned for mit arbejdsliv og få mere tid til de ting, der også giver livet værdi.

Jeg vil selvfølgelig stadig komme i Sløjfen og benytte mig af de gode tilbud, og jeg slipper heller ikke helt biblioteket, for jeg har sagt ja til at være sommerferievikar i nogle uger.

Irene Bartholin Poulsen ved sit 25 års jublilæum i 2020.

Irene Bartholin Poulsen har gennem de seneste mange år, som det fremgår af artiklen ikke alene været leder af biblioteket. Hun har samtidigt været daglig leder af Kulturhuset Sløjfen. Her har hun gennem alle årene stået i spidsen for et stærkt samarbejde med frivillige organisationer og foreninger, et tæt samarbejde med Randers Teater, Sløjfens frivillige bestyrelse, de mange frivillige sløjfevenner, der assisterer i huset og den store lokale kommercielle opbakning i kraft af frivillige partnere og supportere, der år for år gennem medlemskab donerer penge, så Sløjfen kan lægge ramme til store arrangementer. Det har bl.a. resulteret i, at man ud over de navne der er nævnt i artiklen bl.a. har haft besøg af Sko&Torp, Michael Learns To Rock, Nicklas Sahl, Sebastian, Kasper Winding, Savage Rose, Peter Viskinde, Maggie Reilly, en Cohen-Tribute med Steen Jørgensen, Claus Hempler, Bjørn Fjæstad med flere og derudover nogle af landets mest efterspurgte foredragsholdere; Thomas Rathsack, Peter Geisling, Steen Hildebrandt, Svend Brinkmann, Mads Christensen….. og mange mange flere.

Relaterede artikler