21. september 2024

Hadsten Rotary Klub indtog Folketinget

22 medlemmer af Hadsten Rotary Klub var onsdag d. 18. september på besøg på Christiansborg, hvor klubben blev modtaget af Theresa Scavenius, vist rundt på slottets gange af Carsten Bach og fik foretræde hos Folketingets formand Søren Gade.

Besøget på Christiansborg var en oplevelse af de større. Klubben landede efter en fin tur med Combardoexpressen foran Fisketorvet og i rask gang travede de herefter turen til Christiansborgs Slotsplads.

De 22 klubmedlemmer venter på at komme ind.

Efter et security check blev klubben herefter modtaget af MF Theresa Scavenius. Theresa Scavenius er tidligere medlem af Alternativet og siden løsgænger indtil hun d. 20. august stiftede det helt nye parti; Grønne Demokrater.

Theresa Scavenius fortalte om sin store passion for at styrke folkestyret. “Som det er i dag” siger hun “kan vi politikere ikke nå at læse alt det vi stemmer for, partidisciplinen er skadelig for demokratiet, medlemmerne stemmer ikke efter egen overbevisning men følger partidisciplinen, for de kan alligevel ikke nå at sætte sig ind i det hele”, mener hun “og det må vi gøre op med”.

Grønne Demokrater vil arbejde for “Det åbne Folketing, det frie Folketing og det vidensbaserede Folketing” siger hun og hun er nu i færd med at forsøge at indsamle de 20.000 vælgererklæringer der skal til for at kunne stille op til Folketinget.

Theresa Scavenius er kritisk over for de nuværende forhold på Tinget og det fik klubben og politikeren en god og fri debat om, idet hun efter sit indlæg stillede sig beredvilligt til rådighed for ivrige spørgsmål fra de 22 klubmedlemmer.

Herefter blev klubben vist over til MF Carsten Bach fra Liberal Alliance. Han viste medlemmerne rundt på slottets gange og fortalte både om slottet, om Folkestyret, om Folketingets arbejde og om historien.

I et mødelokale gav han dernæst et oplæg om sin egen baggrund og sit arbejde med sine ordførerskaber. Det første til en diskussion om bl.a. Forsvaret, hvor han som sit partis forsvarspolitiske ordfører er kommet med en række kontroversielle udtalelser.

Klubben fik en spændende debat med Carsten Bach

Carsten Bach forklarede om baggrunden bag partiets holdning og sagde bl.a., at der skal være langt stærkere politisk styring af Forsvaret og at lager, transport og logistik fremover bør løses af private aktører. I det hele taget er der ikke meget i Danmark der efter Carsten Bachs mening ikke kan gøres langt bedre af private end af den offentlige sektor.

Landsformand for Liberal Alliance Ungdom Nicolai Wang, der faktisk er født og opvokset i Hadsten deltog også i mødet og gav en orientering om det ungdomspolitiske arbejde.

Begge politikere fulgte herefter med i restauranten Meyers i Tårnet, hvor de spiste med sammen med klubmedlemmerne og fortsatte dialogen.

Efter mødet med Liberal Alliance fik klubben foretræde for Folketingets formand Søren Gade. Han bød klubben ind på hans kontor, hvor han først kort fortalte om sin karriere og dernæst om sit arbejde som Folketingets Formand.

Faktisk har Søren Gade tilbage i firserne været trainee som økonom i Hadsten Bank og han kunne derfor fra sin tid i byen nikke genkendende til flere af klubbens medlemmer.

Det er tydeligt, at der stadig brænder en politisk ild i Søren Gade selv om han i dag i højere grad skal vogte om demokratiet og i flere tilfælde derfor skal formå at være neutral.

“Men det gør jo ikke, at jeg ikke på de indre linjer kan deltage i det politiske arbejde og tilkendegive mine holdninger” sagde han.

Dialogen med Søren Gade gik befriende ærligt og han var meget direkte i sine svar på klubmedlemmernes mange spørgsmål.

Efter Gades meget personlige indlæg var der en god og ærlig dialog med formanden både om den parlamentariske situation i det hele taget, regeringens muligheder lige nu og frem til det næste valg, om Venstre i eller uden for regering og og om hans egen rolle.

Det havde været en spændende og begivenhedsrig dag for klubbens medlemmer – helt tæt på beslutningsmagtens centrum. Og på vejen tilbage mod Combardobussen tog medlemmerne en kort pause på en fortovscafé over for Thorvaldsens Museum i det solbeskinnede København, hvor de fik vendt dagens mange indtryk.

Foto: Bo Vinge-Brandt

En god og fri dialog med to oppositionsrepræsentanter fra hver sin side i Folketingssalen sluttende af med en stærk eksponent for den nuværende regering gav medlemmerne en god mangfoldighed i dagens samlede oplevelse.

Jan Erik Elgaard
Jan Erik Elgaard
Jan Erik Elgaard er ejer af ByensNyt.dk og driver også konsulentvirksomheden Elgaard Mancom i Hadsten. Jan Erik er aktiv i byens kulturliv bl.a. som formand for Favrskov Revyen og har gennem flere år været engageret i Kulturhuset Sløjfens bestyrelse. Han er desuden næstformand for Favrskov Gymnasium, medlem af Hadsten Rotary Klub og medforfatter på to bøger.

Relaterede artikler

KOMMENTER ARTIKLEN

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her