17. september 2024

I respekt og taknemmelighed

Netop som flaget blev hejst på kommunens flagstang i anledningen af flagdag for udsendte fløj to jagerfly gennem luften over byen som en fin markering af dagen.

Vanen tro spillede repræsentanter fra Hinnerup Garden for til sangen “Der er ingenting der maner” mens flaget blev hejst. Hjemmeværnskompagni Favrskov og de lokale soldaterforeninger var til stede med faner, for at hylde og ære de udsendte og mindes de faldne. Borgmester Lars Storgaard holdt en nærværende tale, hvor han på Kommunens vegne ikke alene påskønnede dem, der har rejst ud for Danmark men også hyldede de mange pårørende som har siddet tilbage med utryghed og længsel.

Efter talen gik deltagerne til mindestenen uden for Uhresalen, hvor der først blev afholdt et minuts stilhed for de faldne og herefter nedlagt kranse. Igen spillede Hinnerup Garden for, mens deltagerne sang “Septembers himmel er så blå.”

I Uhresalen var der kaffe og kage, overrækkelse af børnemedalje til to sønner af en tidligere udsendt og herefter var der indlæg fra Henrik Slot. Henrik Slot er tidligere seniorsergent fra Ingeniørtropperne og i dag aktiv i Hjemmeværnet og har derudover arbejdet i AP Møller Maersk , hvor han har haft ansvar for uddannelse af officerer og besætninger er til selskabets skibe.

Henrik Slot indledte med at takke de deltagende veteraner og deres familier. “Min indsats vender jeg tilbage til, men den er beskeden i forhold til jer, der har givet et halvt år eller mere i kampen for frihed. Derfor er der to ord, der fylder for mig, når jeg i dag tager ordet og det er: Respekt og Taknemmelighed.

Nogle af jer har fået oplevelser, som jeg ved, I hellere ville have været foruden og de to ord er nok dem, der bedst dækker de tanker jeg får når jeg tænker på jer. I har stået forrest og betydningen af kampen for demokratiet er blevet endnu tydeligere efter russerne angreb på Ukraine”. Henrik Slot mener, at vi danskerne kan blive meget bedre til at vise respekt over for vores veteraner. Han har rejst en del i USA, hvor respekten er meget tydeligere. “Det handler ikke kun om, at veteranerne kommer forrest i køen, når de skal med flyet” siger han “men det handler om hele forståelsen for respekten. Derfor er veteranindsatsen vigtig” sagde han. Han takkede også de organisationer der arbejder målrettet for at styrke veteranernes sag.

Henrik Slot har i 2023 selv deltaget i træning af ukrainere i England til krigen mod russerne. “Ukrainerne kæmper for selvstændighed og frihed” sagde han. “Hvis de ikke holder fast, tager Putin sit næste træk et andet sted.” De danske hjemmeværnssoldater har trænet ukrainerne i skyttegravskamp, bykamp og kamp i hus.

“Ukrainerne kæmper for deres fædreland og vores træning har alene til formål at øge deres chance for overlevelse” fortalte Henrik Slot. “Kun 2 døgn efter vi afsluttede træningen af soldaterne, stod de klar ved fronten i en skyttegrav, hvor de skulle kæmpe mod de russiske soldater. De soldater vi trænede var mellem 18-50 år gamle og træning i sikker våbenbetjening og nærkamp er vigtige kompetencer for de ukrainske soldater.” Henrik Slot sluttede med en opfordring: “Ukrainerne kæmper vores kamp” sagde han. “Jeg kan kun opfordre til at støtte dem, politisk mentalt og menneskeligt”.

Jan Erik Elgaard
Jan Erik Elgaard
Jan Erik Elgaard er ejer af ByensNyt.dk og driver også konsulentvirksomheden Elgaard Mancom i Hadsten. Jan Erik er aktiv i byens kulturliv bl.a. som formand for Favrskov Revyen og har gennem flere år været engageret i Kulturhuset Sløjfens bestyrelse. Han er desuden næstformand for Favrskov Gymnasium, medlem af Hadsten Rotary Klub og medforfatter på to bøger.

Relaterede artikler