27. juli 2024

Kommende film i Hadsten Bio i marts

Hermed lidt input fra Birger Graf (aka Flemming Aaen Jensen) angående marts måned i Hadsten Bio:-).

Januar programmet i Hadsten Bio byder på 9 film samt streaming af to foredrag fra Aarhus universitet.

Vær opmærksom på at programmet kan ændre sig lidt. Derfor kig altid forbi www.hadstenbio.dk. Det er her du finder det officielle program og de præcise spilletider.

Den. 2. Marts Viser vi den danske film ”21 Bridges”.

Kris på 27 er yderst beskyttende overfor sin halvinvalide onkel som hun driver et mindre landbrug i Sønderjylland sammen med.

De har et nært forhold og stor forståelse for hinanden, selvom de tilbringer det meste af deres finurlige hverdag i tavshed.

Da Kris redder en kalv under en fødsel, bliver hendes interesse for dyrlægefaget igen vakt og hun udvikler et venskab med den snakkesalige dyrlæge Johannes og opdager langsomt, at der er et liv uden for gården.

Den 3. marts er der streaming af foredraget: ” DET ER BARE EN VIRUS” fra Aarhus universitet.

Sprog: dansk. Entré: gratis. Pause: 20 minutter

Forelæser: Anders Fomsgaard, overlæge og leder af virusforskning og -udvikling ved Statens Serum Institut og adjungeret professor i infektionsmedicin ved Syddansk Universitet

Virus er det mindste smitstof. Udenfor vores celler er det blot er en livløs partikel, som er uden eget stofskifte og som ikke er i stand til at formere sig alene. Det er blot ”en pose af protein med noget genmateriale indeni”. Men indeni vores celler sker der noget. Dér overtager virus kontrollen af vores celler og laver tusinder af nye viruskopier.

Virus påvirker hele klodens økosystem: de inficerer alt – både mennesker, dyr, planter, svampe og bakterier.

Virus er overalt, og vi bliver alle udsat for en palet af dem igennem livet. Nogle virus er relativt fredelige, andre kan give alvorlige sygdomme – fra en almindelig forkølelse eller herpes til influenza, SARS, ebola, aids og mange andre. Nogle virus nedkæmpes af vores immunsystem, andre bliver kroniske og kan forårsage mangeartede problemer. Der findes også virus vi kan blive vaccineret mod eller behandlet for mens andre må vi bare prøve at undgå.

Men hvad er de for nogle, disse virus? Dem der rammer os mennesker, dem vi bør kende.

Hør om de vigtigste kendetegn for virus, hvordan de opfører sig, hvordan de ”tænker” og hvordan virusforskerne er nødt til at tænke og arbejde i kampen mod dem.

Læs mere her.

Foredraget streames live fra Aarhus Universitet og er et led i serien Offentlige foredrag i Naturvidenskab som arrangeres af Aarhus Universitet og udbydes i samarbejde med værter i en række byer og Carlsbergfondet.

Hvis du vil modtage bonusmateriale og tippes om kommende foredrag, så følg foredragenes nyhedsbrev eller sociale medier her.

Den 5. marts viser vi filmen ”Bombshell – Opgørets time”

Bombshell – opgørets time’ giver et kig ind i verdenshistoriens mest magtfulde medieimperium – den ultrakonservative TV-station Fox News.

Filmen er baseret på virkelige, skandaløse hændelser og er et portræt af de kontroversielle kvinder, der uafhængigt af hinanden planlagde og i sidste ende kollektivt nedkæmpede Fox News’ magtfulde topchef.

Den 7. marts viser vi ” EN HELT ALMINDELIG FAMILIE ”

Filmen handler om Emma på 11 år, som er vokset op i en helt almindelig familie. Emma elsker fodbold ligesom sin far, Thomas.

Men fra den ene dag til den anden bliver alting forandret, Thomas vil skifte køn. Thomas bliver til Agnete, og Emma skal nu finde ud af, hvem Agnete er for hende.

For kan Agnete overhovedet lide fodbold nu? Og er Agnete egentlig stadig hendes far? For kan man overhovedet være far, når man er en kvinde?

Den 10. marts er der igen streaming fra Aarhus Universitet. Denne gang hedder foredraget ” FREMTIDENS NATUR”

Foredraget livestreames fra Aarhus Universitet. Sprog: dansk. Entré: gratis. Pause: 20 minutter. Forelæser: professor i økologi Jens-Christian Svenning, Institut for Bioscience, Aarhus Universitet

Jorden er en levende planet – fyldt med mange forskellige livsformer. Men dens varierede og rige biodiversitet er nu under pres. Vi hører dagligt om biodiversitetskrise, klimakrise og kollaps i bestanden af insekter. Ja, sågar bliver ordet ‘masseuddøen’ ofte bragt i spil. Som reaktion på alle kriserne er der nu en stigende interesse for bæredygtighed.

Professor i økologi Jens-Christian Svenning er centerleder for et stort internationalt forskningscenter med titlen ’Center for Biodiversitetsdynamik i en Verden under Forandring’. I foredraget vil du få et overblik over hvilke faktorer der bestemmer om der er høj eller lav biodiversitet i verden – og med eksempler fra Danmark. Hvilken rolle spiller klimaet – og hvilken rolle spiller mennesket?

Hør også om baggrunden for biodiversitetskrisen – hvor stærk den er, og hvad der styrer den. Hvordan står det til med de tropiske skove og savanner. Og hvad med den danske natur – og hvilken rolle spiller de fremmede arter som mårhund og vaskebjørn – og hvad med honningbien?

Jan Erik Elgaard
Jan Erik Elgaard
Jan Erik Elgaard er ejer af ByensNyt.dk og driver også konsulentvirksomheden Elgaard Mancom i Hadsten. Jan Erik er aktiv i byens kulturliv bl.a. som formand for Favrskov Revyen og har gennem flere år været engageret i Kulturhuset Sløjfens bestyrelse. Han er desuden næstformand for Favrskov Gymnasium, medlem af Hadsten Rotary Klub og medforfatter på to bøger.

Relaterede artikler