21. maj 2024

Boligkøbere i Hammel får flere huse på menuen

Over en lang periode har boligsøgende haft meget få boliger at vælge mellem i Favrskov Kommune, men den seneste tid er der igen kommet lidt flere varer på hylderne hos ejendomsmæglerne. Det viser de nyeste tal fra Finans Danmarks boligudbudsstatistik.  

I Favrskov var der 215 huse til salg i maj, hvilket er en stigning på 4 procent i forhold til måneden forinden. Indehaver Anders Lauridsen fra danbolig Hammel peger på, at det er en naturlig udvikling efter flere års heftig aktivitet og som følge af den stigende rente, der har haft en positiv effekt på udbuddet.  

”Coronatiden affødte en voldsom interesse for at handle bolig, som pressede priserne i vejret og udbuddet i bund. Nu stiger udbuddet igen, hvilket tyder på, at boligmarkedet er ved at normalisere sig, og det gavner køberne, da et større udbud giver flere boliger at vælge mellem og bedre tid til at overveje sit køb.”

”Vi står samtidig midt i en årstid, hvor der traditionelt set bliver sat mange boliger til salg. Det er normalt sådan, at udbuddet af huse plejer at stige om foråret og frem mod sommeren, så den nuværende stigning i udbuddet er også i tråd med årstiden,” tilføjer Anders Lauridsen fra danbolig Hammel. 

Udvidet menukort

På trods af den seneste tids stigende udbud er der fortsat væsentligt mindre til salg i dag sammenlignet med årene inden corona. I maj måned i år var udbuddet i Favrskov 37 procent lavere end i samme måned for tre år siden. Det vidner om, at udbuddet stadig er lavt set i et historisk perspektiv. 

”Når udbuddet falder nærmest kontinuerligt over en periode på mere end to år, så er det uundgåeligt, at niveauet bliver historisk lavt. Dertil er coronapandemien blevet afløst af rentestigninger og højere inflation, som begge forventes at have en positiv effekt på udbuddet af ejerboliger,” siger Anders Lauridsen. 

”Så selvom de boligsøgende måske ikke bør forvente en buffet, så kan de i hvert fald se frem til et udvidet menukort, og forventningen er, at udbuddet vil fortsætte op i den kommende tid” tilføjer han. 

Det samlede antal parcel- og rækkehuse til salg er steget i størstedelen af landet. I hele 90 kommuner er udbuddet steget fra april til maj måned, mens de resterende 8 kommuner kan melde om et mindre fald. Det stigende udbud er med andre ord et landsdækkende fænomen. 

Fortsat lavt udbud

På landsplan bød maj måned på 22.774 til salg-skilte, hvilket svarer til en stigning på 4 procent i forhold til april. Stigningen i udbuddet skal ses i lyset af, at udbuddet generelt er faldet med 36 procent i forhold maj 2019, og der er derfor stadig lang vej tilbage til det niveau, vi kendte før corona. 

Stigningen i udbuddet er formentlig begyndelsen på en periode, hvor flere boliger vil komme til salg, og køberne får lidt mere at skulle have sagt ovenpå en helt usædvanlig periode på det danske boligmarked. Det fortæller Lise Nytoft Bergmann, der er boligøkonom i Nordea Kredit: 

”Selvom vi på landsplan kun ser en mindre stigning i udbuddet af ejerboliger, så tyder det stadig på, at coronapandemiens hektiske boligmarked er ved at blive lagt på hylden. Derved bevæger vi os hen mod et boligmarked, hvor hverken køber eller sælger har en udpræget fordel ved forhandlingsbordet.”

Jonas Hooge
Jonas Hooge
Jonas står overordnet for det redaktionelle på byensnyt.dk og sørger samtidig for, at der også er styr på det kommercielle setup. Jonas har boet i Hadsten siden 2008, og har gennem flere år, været aktiv i foreningslivet i byen, både som udøver og i bestyrelser.

Relaterede artikler