26. februar 2024

Ukrainere hjælper til med kartoflerne på Frijsenborg Gods

Lige nu er der sæson for at sortere kartofler på Søbygård i Hammel, der hører under Frijsenborg. Ved et tæt samarbejde med Jobcenter Favrskov er der nu 16 ukrainere ansat i toholdsskift, og driftsleder Christian Ejby er meget tilfreds med deres indsats.

I september måned har driftsleder Christian Ejby på Frijsenborg altid brug for hjælp til at sortere læggekartofler på Søbygård ved Hammel. I år er ingen undtagelse. Men denne gang har han været tidligere ude med at efterlyse medarbejdere hos Jobcenter Favrskov, hvor jobkonsulent Tommy Funch Rasmussen har sat alt ind på at få nogle af de ukrainske flygtninge i arbejde.

“Udfordringen har hidtil været, at der var brug for børnepasning, så kvinderne kunne tage et arbejde, men det er der styr på nu. Søbygård ligger lidt uden for Hammel, så der er også en transportudfordring. Flere af kvinderne har ikke kørekort, men heldigvis har vi fundet nogle stykker, der både har kørekort og bil. Et hold arbejder kl. 8-15 og et kl. 15-21. Så kan de køre sammen, og det fungerer rigtig godt”, lyder det fra Tommy Funch Rasmussen til kommunens hjemmeside.

De ansatte ukrainere skal sortere sten, jordknolde og eventuelle halve kartofler fra på transportbåndet. Efter en times arbejde, så har de helt styr på den opgave, siger driftsleder Christian Ejby:

“Den vigtigste egenskab er faktisk, at de kan møde stabilt, og at de har lyst til at arbejde. Så skal vi nok sætte dem ind i opgaverne. Og det er i den grad gået over al forventning, og Tommy har været meget grundig med at finde de rette folk”.

To af dem er Alina Kryvosheieva og Olena Shevchenco. Det er deres første ansættelse i deres tid i Danmark.

“Vi er glade for at tjene nogle penge og på den måde give lidt tilbage til Danmark. Vi har et godt hold, hvor vi har det sjovt og hyggeligt sammen. Her er også gode forhold med forplejningen, og kommunikationen er fin. Det er meget forskelligt fra vores arbejde i Ukraine, hvor vi arbejdede i en bank og var direktør for en fabrik. Men vi er glade for at være i gang”, lyder det fra Alina og Olena, der grinende siger ja til spørgsmålet om de kan lide kartofler.

For Christian Ejby og Frijsenborg er der også et socialt ansvar i ansættelsen af de 16 ukrainere.

“Vi er sådan en størrelse virksomhed, der også gerne vil tage et socialt ansvar, hvor vi hjælper nogle borgere på vej til at få fodfæste på arbejdsmarkedet og skabe sig en god tilværelse. De får også muligheden for at finde ud af, hvordan det er at være på en dansk arbejdsplads, og der er også nogle gode synergier for os i ansættelsen. Vi har brug for hjælpen, og samtidig får vi indsigt i og forståelse for deres liv og forhold. Det er der god læring i for os alle, og det har flere af vores medarbejdere givet udtryk for. Vi har også oprettet danskundervisning hos os selv, hvor syv af de fastansatte ukrainere lige nu deltager to timer hver torsdag”, siger Christian Ejby.

Foto: Favrskov Kommune
Jonas Hooge
Jonas Hooge
Jonas står overordnet for det redaktionelle på byensnyt.dk og sørger samtidig for, at der også er styr på det kommercielle setup. Jonas har boet i Hadsten siden 2008, og har gennem flere år, været aktiv i foreningslivet i byen, både som udøver og i bestyrelser.

Relaterede artikler